Dodaci prehrani - 29. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Što sve podrazumijeva kvalitetno omega-3 ulje?

Omega-3 masne kiseline izuzetno su važne za naše zdravlje, a nerijetko moramo posegnuti za dodacima prehrani. Stoga moramo biti sigurni da smo odabrali kvalitetan proizvod

kvalitetno omega 3 ulje

Najvažnije omega-3 masne kiseline zovu se skraćeno EPA i DHA. Važne su za brojne procese našeg metabolizma. U dječjoj dobi sudjeluju u izgradnji membrane živčane stanice te su važne za izgradnju mrežnice oka, odnosno za razvoj dobrog vida. U starijoj dobi djeluju protuupalno na srce i krvne žile, potiču smanjenje razine triglicerida u krvi, a postoje čak i studije o određenom antiaritmijskom djelovanju na rad srca.

Riba: Glavni izvor omega-3 masnih kiselina u prehrani

Kad se koriste u većim, točno određenim dozama, odnosno kad su propisane kao lijek, koriste se za sniženje razine triglicerida u krvi. U svim dobnim skupinama sudjeluju i u imunološkim, odnosno protuupalnim procesima; zbog tog učinka se smatra da su korisne kod reumatoidnih bolesti, alergija, dijabetesa i neuroloških bolesti.

Bogati prirodni izvori omega-3

Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. Prehrambeni izvori EPA i DHA su naša plava (masna) riba poput srdele, skuše, inćuna ili tune te riba hladnih mora kao što su bakalar, losos i haringa. Bogati izvori su im i alge te kril račići (zooplankton).

S obzirom na izuzetnu važnost omega-3, a općenito se smatra da ih premalo unosimo, treba ili značajno povećati unos ribe ili ih dodatno unositi obogaćenom hranom ili pak dodacima prehrani.

Dodaci prehrani: kome, zašto i koliko

Ipak, za osobe kojima je nužan povećan unos omega-3, a među njima su i djeca, mnogi stručnjaci daju prednost dodacima prehrani u odnosu na samo prehranu plavom ribom. Naime, trebalo bi unositi velike količine ribe, što nije prikladno u odnosu na ostale namirnice. Također, velike količine ribe potencijalno mogu sadržavati i veće doze žive. Poznato je da se živa kumulira u organizmu, pa se zato kod riba koje su na vrhu hranidbenog lanca nalazi u većoj količini. Stoga se, na primjer trudnicama, savjetuje ograničen unos tune.

Preporučen dnevni unos za odraslu osobu za EPA i DHA iznosi 250 mg/dan. Stav je to stručnjaka EFSA-e, odnosno Europske agencije za sigurnost hrane, koju prenosi i Hrvatska.

Karakteristike kvalitetnog omega-3 dodatka prehrani

Dodaci prehrani koji sadrže omegu-3 pripremaju se iz visoko koncentriranih ribljih ulja ili ulja dobivenog iz krila.

Bez neugodnog mirisa. Negdašnje riblje ulje koje pamte naši djedovi i bake, imalo je vrlo neugodan okus i miris po ribi. Današnji kvalitetni proizvodi gotovo da i nemaju nikakav riblji miris i okus i to je jedna od značajki kojima ih razlikujemo od manje kvalitetnih proizvoda. Ovaj neugodan miris i okus može biti razlog za neuzimanje proizvoda ili može kod nekih osoba izazvati blagu mučninu i podrigivanje.

Porijeklo ribe. Nadalje, za proizvod je izuzetno važno porijeklo ribe, odnosno mora u kojima se love, jer moraju dolaziti iz čistih prirodnih izvora. Najkvalitetnija riba je iz prirodnog uzgoja i lovi se daleko od naseljenih područja i plovnih puteva poput dalekih sjevernih ili južnih mora.

PROMO
ulja jetre bakalara Möller's omega 3 masne kiseline dodatak prehrani

Ulje jetre bakalara: dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina

Dodatak prehrani Omega 3 masne kiseline iz ulja jetre bakalara Möller's dolazi u tekućem obliku i predstavlja najviše standarde

SAZNAJTE VIŠE

Visoki standardi proizvodnje. Također, pri proizvodnji samog ulja treba primijeniti vrlo stroge i složene farmaceutske postupke uklanjanja eventualnog sadržaja žive, ali i kemijskih spojeva kojima se dobiva ulje iz jetre ribe. Takva ulja koja se koriste za dobivanje omega-3, sama po sebi pripadaju skupini spojeva koji su kemijski prilično osjetljivi, posebno na zrak i svjetlost, odnosno lako oksidiraju. Kvalitetni proizvodi stabiliziraju se s prirodnim antioksidansima, poput vitamina E.

Proizvodnja omega-3 zahtjevan je postupak; pridržavanje visokih standarda znatno utječe na kvalitetu proizvoda, time i na sigurnost primjene te, naposljetku, na željeni učinak proizvoda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button