promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 10. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Osjećajte se kao novi: Zašto je važno uzimati B vitamine?

B vitamini imaju brojne učinke u očuvanju zdravstvenog blagostanja – od stvaranja energije, normalne funkcije živčanog sustava, regulacije aktivnosti hormona, mentalnog zdravlja sve do zdravlja srca, imunološkog sustava, kose i kože

B vitamini, skupina B vitamina, dodaci prehrani

Skupini B vitamina pripada čak 8 vitamina. Većina sudjeluje u stvaranju energije u tijelu i time pomažu u smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamini B kompleksa poznati su kao antistresni vitamini. Mnogi od njih utječu na zdravu funkciju živčanog sustava, psihološku funkciju ili mentalne sposobnosti pa su esencijalni pri većim psihičkim naporima.

Neki od njih (B6, B9, B12) sudjeluju u stvaranju važnih signalnih tvari u mozgu poput dopamina i serotonina koji imaju važnu ulogu u našem raspoloženju. Većina B vitamina sudjeluje u stvaranju energije u tijelu i time pomažu u smanjenju umora i iscrpljenosti.

Za zdrav kardiovaskularni sustav

Homocistein je aminokiselina koja nastaje u tijelu tijekom normalnih metaboličkih procesa. Međutim, ona može štetno djelovati na krvne žile.

Povišena razina aminokiseline homocisteina je, uz visoke razine masnoća u krvi, povišen tlak, prekomjernu tjelesnu masu itd., značajan faktor rizika za zdravlje srca i krvnih žila. Vitamini B6, B12 i folna kiselina djeluju kao ,,čistači’’ homocisteina sudjelujući u metabolizmu homocisteina te snižavaju njegovu razinu u krvi.

Za dobar metabolizam

B vitamini su neophodni za normalan metabolizam. Njihova glavna uloga je pomoći tijelu da metabolizira ugljikohidrate, proteine i masti iz hrane te iskoristi energiju pohranjenu u hrani.

Tiamin (vitamin B1), primjerice, pomaže stanicama tijela da pretvore ugljikohidrate u energiju. Niska razina jednog ili više B vitamina stoga može značiti da vaš metabolizam možda neće funkcionirati onako kako bi trebalo.

Za dobru krvnu sliku

Crvene krvne stanice prenose kisik i hranjive tvari po cijelom tijelu. Ove stanice se zamjenjuju novima svakih 120 dana.

Željezo je njihov važan dio, a osim željeza, za stvaranje crvenih krvnih stanica (eritrocita) važni su i vitamini B skupine, posebno vitamin B6, B12 i folna kiselina. Vitamin B2 pak ima ulogu u metabolizmu željeza i sintezi hemoglobina.

Za zdravu i lijepu kožu, sjajnu kosu i čvrste nokte

Formule za kožu, kosu i nokte kombiniraju različite aktivne sastojke, ali rijetko ćete pronaći one bez B vitamina. To nije slučajnost.

B vitamini su jedni od ključnih sastojaka ovakvih formula budući da igraju važnu ulogu u održavanju ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju. Vitamin B2 usto djeluje kao antioksidans te štiti kožu i sluznice.

U trudnoći, ali i prije, za zdrav razvoj djeteta

Vjerojatno već i ptice na grani znaju da je folna kiselina neophodna trudnicama za zdrav razvoj njihovog budućeg djeteta. Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće može dovesti do razvojnih oštećenja djeteta.

Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi, one koje planiraju trudnoću i trudnice u ranom razdoblju trudnoće svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400 mikrograma.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa – svojstva i djelovanje

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu...

SAZNAJTE VIŠE

Za zaštitu dobrog vida

Naše tijelo stalno je izloženo oksidativnim stresovima, zbog utjecaja slobodnih radikala. Oko je dio tijela koji je zbog svoje funkcije jako izložen oksidativnom stresu.

Vitamin B2 ili riboflavin stoga je jedan od mikronutrijenata važnih za zdrav vid jer kao antioksidans može smanjiti oksidativni stres u tijelu, uključujući i oči.

Za hormonsku ravnotežu

Vitamin B6 sudjeluje u regulaciji aktivnosti hormona poput muških i ženskih spolnih hormona (estrogen, progesteron) te hormona štitnjače.

Vitamin B6 u interakciji je s hormonskim receptorima koji otkrivaju prisutnost estrogena i testosterona te pomaže u kontroli odgovora stanica na te hormone. Pantotenska kiselina je pak potrebna za nastanak različitih hormona u tijelu, uključujući i one spolne.

B vitamini važni su i za imunitet

Iako, kad je riječ o imunitetu, na umu prije imamo neke druge nutrijente poput vitamina C i cinka, B vitamini su itekako važni za pravilnu imunološku funkciju.

Vitamin B6 je potreban kao koenzim u metabolizmu protutijela i citokina (važne sastavnice imunološkog sustava), a B12 i folna kiselina (B9) imaju ključnu ulogu u stvaranju i umnožavanju imunoloških stanica.

Natural Wealth® B kompleks granule

B kompleks granule u jednoj vrećici osiguravaju 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina B1, B2, B6, B12, pantotenske kiseline i folata, za direktnu energiju te smanjenje umora i iscrpljenosti. Sadržani B vitamini doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije (B1, B2, pantotenska kiselina, B6 i B12) te smanjenju umora i iscrpljenosti (B2, pantotenska kiselina, B6, B12 i folat). Posebno promo pakiranje B kompleks direktne energije sa 7 vrećica više potražite u ljekarnama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button