promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 11. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Vručina Klarić, mag.pharm.

Zašto uzimati dodatak prehrani s magnezijem?

Magnezij je važan mineral za brojne funkcije u našem tijelu, a osim namirnica koje ga sadrže (bademi, špinat, kakao…), preporučuju se i dodaci prehrani s magnezijem

magnezij - koje namirnice i dodaci prehrani sadrže ovaj mineral

Magnezij je široko rasprostranjen dodatak prehrani, koji koriste djeca, stari i mladi. Vole ga preporučiti ljekarnici i liječnici zbog njegova širokog spektra pozitivnog djelovanja i male vjerojatnosti toksičnog učinka te kontraindikacija. Priča o magneziju je stručnjacima dobro poznata, a uvijek je dobro ponoviti znanje o magneziju te naučiti nešto novo.

Osnove o magneziju

Magnezij je mineral, jedan od najvažnijih mikronutrijenata i najzastupljeniji intracelularni kation u tijelu sisavaca. Većina magnezija koja se nalazi u plazmi je u ioniziranom aktivnom obliku koji je važan za fiziološke procese. Referentna vrijednost ioniziranog magnezija u serumu je 0,54-0,67 mmol/L. Odstupanja od ovog raspona uzrokuju aritmiju, neurološku ekscitabilnost, loše formiranje kostiju. Više od 99% magnezija u obliku kationa (Mg2+) nalazi se u stanicama, većinom skladišten u kostima (60-65%), mišićima i mekim tkivima (34-39%).*

Zašto su minerali toliko važni za naše zdravlje?

Magnezij u ljudskom organizmu

Magnezij je uključen u mnoge funkcije u ljudskom tijelu.  Da bi mogli shvatiti važnost tog minerala potrebno je razumjeti njegovu multifunkcionalnu ulogu u organizmu. Važan je za:

 • sintezu proteina. Omogućava formiranje proteina iz aminokiselina.
 • Zdrave i čvrste kosti, pravilan rast zubi i kostiju gdje djeluje u suradnji s kalcijem.
 • Regulaciju krvnog tlaka. Magnezij regulira propusnost membrane preko interakcije s fosfolipidima i to utječe na tonus krvnih žila i krvni tlak.
 • Regulaciju paratiroidnog hormona.
 • Održavanje zdravog srca i električne vodljivosti u srcu.
 • Funkciju živčanog sustava omogućavanjem odvijanja normalne neurotransmisije.
 • Normalnu neurološku i mišićnu funkciju.
 • Rast i razmnožavanje stanica.
 • Proizvodnju energije, sintezu ATP-a. Sudjeluje u energetskim procesima stanice gdje se veže za molekulu ATP-a pri čemu ona postaje biološki aktivna.
 • Sintezu DNA i RNA. Sudjeluje u procesima obnavljanja DNA i RNA molekula.
 • Kontrolu šećera u krvi. Utječe na metabolizam inzulina i pomaže održavati normalnu razinu šećera u krvi.
 • Normalnu funkciju svake stanice.
 • Enzimski katalizirane reakcije u organizmu u kojima sudjeluje.*

Hrana i magnezij

Minerali se ne mogu sintetizirati u organizmu, te je nužna njihova primjena putem hrane, pića ili dodataka prehrani. U hrani dobivenoj iz biljnih i životinjskih izvora magnezij se uglavnom veže u fitinske kiseline, fosfate, klorofil ili je ugrađen u kostur. Nekoliko dijetalnih čimbenika povećava apsorpciju magnezija iz hrane. To su proteini (aminokiselinski kelati) i teško probavljivi ugljikohidrati, poput škroba, oligosaharida, inulina, manitola i laktuloze. Masti, rafinirani šećeri i čisti alkohol ne sadrže magnezij.

Visoku koncentraciju magnezija sadrže: bademi, kakao, škampi, repa, špinat, kikiriki, indijski oraščići, sojino mlijeko, crni grah, pšenične žitarice. Sadržaj magnezija u žitaricama uvelike ovisi o procesima prehrambene tehnologije i količini fitinske kiseline te prehrambenih vlakana koja smanjuju njegovu bioraspoloživost.

Europska agencija za sigurnost hrane odredila je adekvatan unos od 300 mg  do 350 mg magnezija dnevno za žene i muškarce kod normalnih fizioloških potreba.**

Magnezij je važan za srce i krvne žile

Magnezij: Manjak izaziva brojne tegobe. Prepoznajte simptome na vrijeme!

Prvi simptomi manjka magnezija su gubitak apetita, izražen umor i nedostatak koncentracije te grčevi u mišićima. Magnezij je u...

SAZNAJTE VIŠE

Apsorpcija magnezija

Pacijenti koji imaju smanjenu apsorpciju magnezija ili smanjenu mogućnost zadržavanja magnezija u tijelu imaju potrebe za povećanim dnevnim unosom magnezija. U organizmu postoji mehanizam u kojem sudjeluje bubreg koji štedi magnezij kod nedovoljnog unosa. Taj mehanizam može biti genetski poremećen ili pogođen bolestima povezanim s poliurijom, poput dijabetes melitusa ili zbog alkohola i lijekova (npr. većina diuretika). Smanjena apsorpcija magnezija i drugih minerala je u bolesnika s gastrointestinalnim poremećajima kao što su celijakija, upalana bolest crijeva i sindrom kratkog crijeva zbog malapsorpcije.

Nekoliko studija pokazalo je da na apsorpciju magnezija iz dodataka prehrani i farmaceutskih pripravaka u standardnim uvjetima malo utječe vrsta magnezijeve soli (sulfat, klorid, fosfat, citrat i karbonat).

Nadalje, relativni unos magnezija je veći kada se mineral uzima u višestrukim malim dozama tijekom dana u odnosu na jedan, veliki unos. Ipak, treba napomenuti da se apsolutna apsorpcija povećava sa svakim povećanjem unosa.*

Zaključak

Magnezij je vrlo važan mineral koji je preporučljivo svakodnevno uzimati prehranom bogatom magnezijem. Često to nije moguće, zato treba uzimati dodatke prehrani s magnezijem. To osobito vrijedi za ljude s povećanim potrebama (stariji, trudnice, sportaši). Poželjno je uzimati više puta na dan manje doze u kombinaciji s vitaminima B, aminokiselinama/proteinima ili s neprobavljivim ugljikohidratima. Kod odabira dodatka prehrani nije ključan oblik magnezijeve soli, već odabir najbolje prihvatljivog oblika pripravka i kombinacije sa vitaminima ili aminokiselinama.

Alkaloid_Magnezij 400

* Intestinal absorption and factors influencing bioavailability of magnesium, Jan Philipp Schuchardt and Andreas Hahn
** European Food Safety Authotity, http://www.efsa.europa.eu/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button