Dodaci prehrani - 31. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

5 blagodati svakodnevnog uzimanja ribljeg ulja

Riblje ulje već desetljećima čuva reputaciju vrlo zdravog dodatka prehrani te su ga i naše bake davale djeci u tekućem obliku na žlicu. S vremenom je i znanost otkrivala blagodati njegova svakodnevnog uzimanja

riblje ulje dodatak prehrani-omega 3 masne kiseline Mollers

Gotovo svaka obitelj ima priču o baki (prabaki) koja je svojoj djeci svakodnevno davala jušnu žlicu ribljeg ulja. Smrdjelo je, bilo je ružnog okusa, ali nikakve suze ni molbe nisu pomagale da se ta žlica izbjegne jer je dobro za zdravlje. I imale su pravo. Uzimanje ribljeg ulja i danas je popularno, no srećom, više nije mučno jer postoje dodaci prehrani koji nas spašavaju od neugodnog mirisa i okusa.

No blagodati njegova uzimanja još uvijek su predmetom rasprava u znanstvenim krugovima, no pokazuje se da riblje ulje i omega-3 masne kiseline koje se u njemu nalaze, mogu imati doista značajan utjecaj na područja kao što su funkcioniranje mozga, vid i upalni procesi. Uzima li se svakodnevno, može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Möller’s Omega-3: ostanite zdravi, ojačajte imunitet

O ribljem ulju

Riblje ulje dobiva se iz takozvanih masnih riba kao što su tuna, skuša, losos, sardina, inćuni i haringa koje prolaze kroz složen proces proizvodnje u kojem se iz ribe odvaja tekućina od krutih tvari, a potom se iz tekućine izdvaja ulje. Ono se pročišćava u procesima poznatim kao rafinacija i molekularna destilacija kako bi ulje bilo sigurno za konzumaciju. Te masti iz ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama i kao takve se mogu staviti u kapsule, gumene bombone, ostaviti u tekućem obliku, pa tako možete birati oblik dodatka prehrani koji vam odgovara.

Niti jedan dodatak ne može biti zamjena za zdravu i uravnoteženu prehranu, pa tako ni riblje ulje ne umanjuje važnost redovitog konzumiranja ribljih obroka. No svakodnevno uzimanje dodatka prehrani s ribljim uljem donosi maksimalne dobrobiti za zdravlje.

Zašto uzimati riblje ulje svaki dan?

Brojne su zdravstvene dobrobiti uzimanja ribljeg ulja, pa evo izbor onih koje su izdvojene na stranici Verywell Fit.

#1 Pomoć u smanjenju upale

Riblje ulje možda i jest najpoznatije po svojoj sposobnosti da utječe na smanjenje upale. Bogato je esencijalnim omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalni odgovor, što ima potencijal modulirati procese koji dovode do nekih kroničnih bolesti. Ta kronična stanja uključuju autoimune bolesti, bolesti srca, artritis i druge tegobe sa zglobovima.

Zbog protuupalnih učinaka, riblje ulje je čak proučavano kao alternativa tradicionalnim lijekovima za ublažavanje bolova. Neka su istraživanja pokazala da bi riblje ulje moglo ublažiti kratkotrajne bolove poput glavobolje i bolova u leđima, no ipak, potrebne su veće studije kako bi se ono preporučilo kao standardna alternativa za sve oblike boli.

#2 Podrška zdravoj trudnoći i zdravlju dojenčadi

Omega-3 masne kiseline neophodne su za vizualni i neurološki razvoj beba u maternici. Također mogu igrati ulogu u pomaganju da trudnoća dođe do punog termina i sprječavanju perinatalne depresije, piše se u znanstvenom članku objavljenom u stručnom časopisu Reviews in obstetrics and gynecology.

Ako uzimate riblje ulje tijekom trudnoće, posebno potražite proizvode koji sadrže DHA ili dokozaheksaensku kiselinu.

#3 Blagotvoran utjecaj na mozak

Osim utjecaja na razvoj mozga bebe, riblje ulje bi moglo ojačati i mozak odrasle osobe; ono može poboljšati pamćenje i druge kognitivne funkcije. Suplementacija je vrlo korisna kada u prehrani nedostaje namirnica s visokim udjelom omega-3, ističu nutricionisti.

Sustavni pregled radova je, na primjer, otkrio da konzumacija omega-3 masnih kiselina poboljšava učenje, pamćenje, kognitivno blagostanje i protok krvi u mozgu. Istraživači su zaključili da bi usamljenim i starijim osobama te onima koji jedu manje zdrave hrane, omega-3 posebno mogla koristiti.

#4 Dobrobiti za mentalno zdravlje

Djelovanje ribljeg ulja u mozgu moglo bi se proširiti i na mentalno zdravlje. Brojne su studije sugerirale da dnevni dodatak prehrani može pomoći u poboljšanju simptoma tjeskobe i blage do umjerene depresije. Istraživači su postavili teoriju da bi to moglo biti rezultat njegova djelovanja na ublažavanje upale. Bez obzira na mehanizam, muče li vas depresija i anksioznost, možda bi vrijedilo pokušati s uzimanjem ribljeg ulja.

#5 Može održavati vaše oči vlažnima

Da bi vaši suzni kanali proizvodili potrebnu tekućinu, razmislite o dodatku ribljeg ulja. Naime, čini se da omega-3 masne kiseline pomažu meibomovim žlijezdama da proizvode suze. Prehrana u kojoj manjka ovih esencijalnih kiselina može povećati rizik od upale, a to dovodi do suhog oka.

Važno je znati

Većina ljudi neće imati problema s uzimanjem suplemenata ribljeg ulja, no svakako bi trebalo tražiti savjet liječnika prije nego što se odlučite na taj korak. Treba voditi računa i o smjernicama te ne prekoračiti dnevnu dozu, odnosno 5 grama omega-3 masnih kiselina dnevno. Imajte na umu da potencijalni učinci ovise o dozi i da kvaliteta dodatka može apsolutno činiti razliku.

Prekoračenje preporučene dnevne doze može izazvati neke nuspojave poput podrigivanja, probavnih smetnji i glavobolje. Osjetite li ove simptome, čak i ako se držite preporuka, javite se liječniku za savjet.

PROMO
Möller's ulje jetre bakalara-omega 3 masne kiseline

Zašto Möller’s? Pouzdan i kvalitetan izvor omega-3 iz Norveške

Tradicionalan skandinavski dodatak prehrani Möller's norveški je proizvod dobiven od jetre divljeg sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Samo jedna žlica dnevno...

SAZNAJTE VIŠE

Prije odluke o uzimanju ovih dodataka prehrani treba svakako misliti i o alergijama. Dakle, ako ste alergični na ribu ili školjke, možda ćete trebati uzimati suplemente omega-3 masnih kiselina iz drugog izvora, poput orašastih plodova ili lanenih sjemenki. Osim toga, za vegane će možda biti najbolji izbor ulje dobiveno iz algi.

S liječnikom svakako treba razgovarati i ako uzimate redovito određene lijekove poput antikoagulansa.

Zaključno

Svakodnevno uzimanje ribljeg ulja može svakako doprinijeti dobrom zdravlju, no treba se savjetovati s liječnikom. Kvalitetno riblje ulje izvrstan je dodatak dnevnom režimu prehrane, osobito ako postoje znakovi upale, što može uključivati ​​bolove u zglobovima, kožne probleme, nisku energiju, migrene i slično.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button