Dijeta i mršavljenje - 8. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zdravstveni rizici vojničke dijete

Vojničku dijetu karakterizira vrlo nizak dnevni unos kalorija koji omogućava gubitak i do 4,5 kilograma tjelesne težine u samo tjedan dana. No je li takav režim prehrane dobar za naše zdravlje?

zdravstveni rizici vojnicke dijete

Zbog sve veće pojave prekomjerne težine među populacijom te boljeg pristupa zdravstvenim informacijama, mnogi pojedinci okreću se raznim dijetama kako bi što brže regulirali tjelesnu težinu. Vojnička dijeta jedna je od takvih dijeta koja obećava brz gubitak kilograma. No, prema upozorenju stručnjaka web stranice News Medical Life Sciences, treba istaknuti kako brz gubitak tjelesne težine u kratkom roku može donijeti i određene rizike po naše zdravlje.

Možemo li i kako u kraćem vremenu izgubiti višak kilograma?

Što je vojnička dijeta?

Mnoge dijete obećavaju brz gubitak kilograma. A vojničku dijetu u tom smislu karakterizira vrlo nizak unos kalorija koji omogućava gubitak i do 4,5 kilograma tjelesne težine u samo tjedan dana. Režim prehrane se sastoji od trodnevne vojničke dijete koja propisuje uzimanje određenih namirnica za doručak, ručak i večeru. A nakon isteka tri dana, sljedbenici ove dijete „pauziraju“ u sljedeća 4 dana tijekom kojih zdravo jedu. No oni koji žele smršaviti i više od 4,5 kg tjedno mogu nastaviti ovaj ciklus dijete (3+4) i dalje. 

Koje su namirnice dopuštene kod vojničke dijete?

U duhu imena dijete (vojnička), preporučuje se striktno pridržavanje plana prehrane kako bi se postigli željeni rezultati. Trodnevni meni predlaže određene namirnice i pića koje treba konzumirati. Pogledajmo primjer plana prehrane za jedan dan koju preporučuje vojnička dijeta.

Doručak

 • 1 kriška tostiranog kruha
 • 2 žlice maslaca od kikirikija
 • Polovica grejpa
 • 1 šalica čaja ili kave bez šećera ili mlijeka

Ručak

 • 115 grama tune
 • 1 kriška tosta
 • 1 šalica kave ili čaja

Večernji obrok

 • Pola šalice mrkve
 • 1 šalica brokule
 • 2 hrenovke
 • Pola banane
 • Pola šalice sladoleda od vanilije

Ciljani dnevni unos kalorija (tijekom početna tri dana, ali i kasnija četiri dana) treba biti 1.500 kalorija. Iako je ograničavanje broja kalorija zapravo dobra preporuka za osobe koje pate od prekomjerne težine, pridržavanje vojničke dijete može imati neželjene posljedice za zdravlje. 

Manjak nutritivnih vlakana

Kod zdrave prehrane svima se preporučuje konzumiranje hrane s visokim udjelom nutritivnih vlakana. A to se posebice odnosi na one koji unose manje kalorija u organizam. Zbog manjka nutritivne raznolikosti, koju preporučuje vojnička dijeta, može doći do nedostatnog dnevnog unosa vlakana u organizam. Dugoročno gledano, nutritivna vlakna su važna ako želite smanjiti rizik od nastanka dijabetesa ili srčane bolesti, a u kratkoročnom pogledu, njihov manjak može prouzročiti opstipaciju, odnosno zatvor.

Nedostatan unos hranjivih sastojaka

Još jedna posljedica nedostatne raznolikosti prehrane kod vojničke dijete može dovesti do nedovoljnog  unosa hranjivih tvari koje pomažu kod održavanja zdravlja organizma. Uzmimo za primjer povrće koje ne sadrži škrob kao što su špinat, prokulice ili kelj, važne namirnice za održavanje uravnotežene i zdrave prehrane. Smatra se da konzumacija ovih namirnica smanjuje rizik od razvoj srčane bolesti i raka, a ove namirnice ne nalazimo na popisu vojničke dijete. 

Žučni kamenci

Osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu preporučuje se gubitak do 1 kg tjedno. Prebrz gubitak kilograma može dovesti do povećanja rizika od pojave žučnih kamenaca. Riječ je o „kamenčićima“ sastavljenima od kolesterola, a koji se formiraju u žučnom mjehuru. Dođe li do većeg gubitka tjelesne težine u kratkom vremenskom periodu, jetra može otpustiti dodatni kolesterol u žuč te uzrokovati probleme s pražnjenjem žučnog mjehura. U ozbiljnim slučajevima, žučni kamenci mogu dovesti do blokade žučnih vodova praćene bolovima. Ne pristupi li se pravovremenom liječenju, može doći do ozbiljnih komplikacija.

Gubitak mišićne mase

Jedan od poznatijih rizika brzih dijeta, tj. brzog gubitka tjelesne težine je atrofija mišića. Istraživanja su pokazala da, kad usporedimo brze i postepene dijete, možemo reći da podvrgavanje brzoj dijeti povećava vjerojatnost gubitka mišićne mase. Prakticira li se dijeta za brzo mršavljenje tijekom duljeg vremena, gubitak mišićne mase može dovesti do povećanog rizika od morbiditeta i smrti. Negativne posljedice atrofije mišića mogu se dodatno pogoršati kod osoba koje pate od dijabetesa tip 2.

Kolika je učinkovitost vojničke dijete?

Osim što vojnička dijeta nosi neke zdravstvene rizike, ona ne mora biti ni učinkovita u topljenju suvišnih kilograma. Naime, dijete s niskim unosom kalorija poput vojničke trebale bi imati i nizak glikemijski indeks. A glikemijski indeks koristi se kod klasifikacije namirnica u odnosu na sadržaj ugljikohidrata. To je mjera kojom se uspoređuje vrijednost glukoze u krvi nakon unosa određene vrste hrane u odnosu na referentnu vrijednost, a kao referentnu vrijednost možemo uzeti unos čiste glukoze ili bijelog kruha.

mrsavljenje

Zdravstvene tegobe koje mogu otežati mršavljenje

Nezdrav način života ima negativne posljedice vezano uz zdravlje, a nerijetko dovode do nakupljanja kilograma ili otežavaju njihov gubitak

SAZNAJTE VIŠE

Dijete s niskim glikemijskim indeksom povezane su s boljim osjećajem sitosti, što upućuje na činjenicu da vojnička dijeta nije baš tako dobar način gubitka kilograma, budući da njeni sljedbenici mogu posegnuti za „zabranjenim“ namirnicama kako bi zadovoljili glad.

Postoje brojni dokazi koji upućuju na to da brze dijete s niskim unosom kalorija (poput vojničke) mogu biti povezane s kratkoročnim i dugoročnim rizicima po zdravlje.

Stoga brojni nutricionisti preporučuju da se držite postepenih dijeta tijekom duljeg vremenskog razdoblja kako biste tjelesnu težinu regulirali na što zdraviji i sigurniji način.

Izvor: https://www.news-medical.net/health/Military-Diet-Health-Risks.aspx

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button