Dijeta i mršavljenje - 5. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr.sc. Eva Pavić, dipl.ing.univ.spec., sveučilišna specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

O DASH dijeti iz pera stručnjaka

Promjene koje sugerira ova dijeta odnose se na cjeloživotni pristup zdravoj prehrani kako bi se pomoglo u prevenciji i liječenju hipertenzije, ali i doprinijelo prevenciji osteoporoze, raka, bolesti srca, moždanog udara i šećerne bolesti

DASH dijeta

Kada govorimo o klasičnoj DASH dijeti, to je nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu te nekoliko dnevnih obroka niskomasnih mliječnih proizvoda. Nekoliko puta tjedno preporučuje se manja količina orašastih plodova i sjemenki. U manjim količinama može se jesti crveno meso, slatkiši i masnoće, ali DASH dijeta je vrlo restriktivna po pitanju unosa zasićenih masti, kolesterola i ukupnih masti.

Vezano uz dijabetes, najčešći preporučeni energetski unos je od 1500 do 1700 kcal. Kako bi se zadovoljile potrebe za energijom i hranjivim tvarima, važno je pravilno rasporediti hranu iz različitih skupina u skladu s određenim ukupnim dnevnim energetskim unosom.

Mediteranskom prehranom regulirajte šećer u krvi

Promjena načina života

DASH dijeta je razvijena u istraživanju pod pokroviteljstvom Nacionalnog instituta za zdravstvo. Preporučuju je Američka udruga za srce, Smjernice prehrane za Amerikance, a dio je američkih smjernica za liječenje hipertenzije.

Stručnjaci iz U.S. News & World Report za 2018. godinu opisali su i obradili 40 najpopularnijih dijeta te ih rangirali po njihovoj zdravstvenoj dobrobiti. Većina dijeta ustvari se odnose i na pravilan stil te način života. Kod svake od ovih vrsta prehrane, uz preporuku povećanog unosa povrća, voća, kvalitetnih žitarica, mahunarki i ribe, ima mjesta za dobro i kvalitetno meso, mliječne proizvode, složene ugljikohidrate, orašaste plodove, mirisne začine i sve ono što hranu čini dobrom i sigurnom.

Dijeta koja već godinama zauzima prvo mjesto te je ocijenjena ukupno kao najbolja je upravo DASH dijeta. Godine 2019. proglašena je i najboljom dijetom za dijabetes, najboljom zdravom prehranom i najboljom dijetom za zdravlje srca. Promjene koje sugerira ova dijeta su promjene cjeloživotnog pristupa zdravoj prehrani kako bi pomogle u prevenciji i liječenju hipertenzije, ali su i u skladu s preporukama za sprečavanje osteoporoze, raka, bolesti srca, moždanog udara i šećerne bolesti.

Uravnotežena prehrana s manje soli

Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika koje su po načelima DASH prehrane, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, za što je prvenstveno ova dijeta i bila osmišljena.

Nutricionistički uravnotežen plan uključuje voće i povrće te nekoliko dnevnih obroka niskomasnih mliječnih proizvoda. Takav pristup preporučuje odabir cjelovitih žitarica, nemasno meso, perad i ribu.  Najveći naglasak ove dijete je značajno smanjenje soli, po principu da jelo začinite začinima, a ne solju. Osobama koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom ne preporučuje se dnevno unijeti više od 2 g – 2,4 g natrija, odnosno 5 – 6 g soli. Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, srčano-žilne, bubrežne i druge bolesti, a samim time i smanjenoj smrtnosti od srčanog i moždanog udara.

Savjeti za smanjenje unosa soli

 • Osvijestite važnost smanjenja soli te razgovarajte o tome s obitelji i ukućanima. Nakon nekog vremena, hrana s manje soli bit će ukusnija jer će se bolje osjećati njen primarni okus.
 • Čitajte deklaracije na proizvodima, provjerite oznaku za usporedbu količine soli u različitim proizvodima (hrana i pića) te izaberite one s nižim udjelom soli.
 • Pripremite sami hranu kada god je to moguće.
 • Ograničite dodanu količinu soli pri kuhanju i pečenju.
 • Izbjegavajte dosoljavanje hrane za stolom; soljenki je mjesto u kuhinjskom ormaru, a ne na stolu.
 • Začinite hranu raznim biljnim začinima (origano, bosiljak, majčina dušica i sl.) umjesto soli.
 • Odaberite svježe meso, perad, i plodove mora, a ne panirane ili polu pripremljene inačice.
 • Prednost uvijek dajte svježem ili smrznutom povrću.
 • Konzerviranu hranu uvijek najprije isperite.
 • Odaberite nesoljene grickalice (kikiriki i sl.).
 • Za sendviče uvijek birajte integralni kruh, namaz i nareske s manje soli.

Kalij, kalcij, magnezij i vitamin D

Budući da glavninu soli dnevno unosimo hranom, jako je važno da biramo kvalitetnije proizvode po sastavu s manjim udjelom soli (iznimno je važno čitati deklaracije). Uz ovakve proizvode dobro je kombinirati hranu koja je izvor vlakana, kalija, kalcija i magnezija, a to je upravo povrće i voće.

Unos voća i povrća može smanjiti rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, iako točan mehanizam njihovog djelovanja i dalje ostaje nejasan. Povećan unos hrane koja je izvor navedenih nutrijenata, uzrokovat će veće izlučivanje natrija iz organizma.

Kalij s natrijem regulira ravnotežu vode u tijelu. Nekoliko velikih epidemioloških istraživanja dokazale su da je povećan unos kalija hranom povezan sa smanjenim rizikom i od moždanog udara. Odgovarajući unos kalija za odrasle je 4,5 grama dnevno. Međutim, dokazi ne ukazuju na to da oni s visokim krvnim tlakom trebaju uzimati dodatke prehrani s kalijem. Umjesto toga, treba svakodnevno konzumirati hranu bogatu kalijem, kao što su lisnato zeleno povrće, korjenasto povrće poput krumpira i mrkve, grahorice i voće.

Bitan čimbenik u prevenciji visokog krvnog tlaka je dovoljno i pravovaljano izlaganje suncu zbog vitamina D.

U nastavku navodimo prehrambene namirnice koje su najbolji izvor vlakana, kalija, kalcija, magnezija i vitamina D prema prosječnoj porciji serviranja. Doznajte na ovoj poveznici i koliko serviranja na dan određene skupine hrane možemo uzeti u odnosu na preporučenu kalorijsku vrijednost.

Najbolji izvori:

 • vlakana – integralne žitarice (ječam, zob, riža, heljda), mahunarke (grah, leća, bob, soja), crna rotkva, hren, brokula, cvjetača, bundeva, mrkva, luk, kupus, kelj, raštika, maline, gljive
 • vitamina K – kamenice, grah, bob, koraba, grašak, dinja, špinat, suhe šljive, suhe smokve, banana, krumpir
 • kalcija – tvrdi sir, parmezan, sirni namaz, mlijeko, jogurti, svježi sir, smokve, raštika, koraba, bijeli grah
 • magnezijaorasi, lješnjaci, kamenice, mekinje, grah, slanutak, banana, koraba, kozice, smokve
 • vitamina Dulje jetre bakalara, losos, haringa, skuša, pastrva, sirevi, mlijeko, maslac, jaja, žitarice.
trajni gubitak kilograma je moguc

Trajni gubitak kilograma je moguć, ali treba znati kako

Proljeće je doba u kojem se mnogi posvećuju raznim dijetama za mršavljenje koje, osim što su „kratkog dometa“, nerijetko...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Prema rezultatima brojnih studija, pravilnom prehranom možemo znatno utjecati na razvoj bolesti, odgoditi razvoj kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života. U tome važnu ulogu ima klinički dijetetičar/nutricionist koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. Rezervirajte svoj termin i zatražite stručni savjet u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button