Dijeta i mršavljenje - 5. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Medicinska ili bolnička dijeta: Sve što želite znati o “dijeti s narančama”

Ljeto je stiglo a vi se i dalje borite s nekoliko kilograma viška? Upoznajte osnovne principe medicinske dijete koja obećava brz gubitak viška kilograma u kratkome roku, bez da se osjećate malaksalo

medicinska dijeta, bolnička dijeta, dijeta

Medicinska dijeta se prakticira već desetljećima u bolnicama i klinikama, a temelji se na ubrzavanju metabolizma. Zahvaljujući njezinom striktnom i rigoroznom režimu, moguće se brzo riješiti suvišnih kilograma - neki navode da su izgubili i do 10 kilograma u samo 15 dana.

Bolnička ili medicinska dijeta ime je dobila po tome što se uglavnom provodi u bolnicama. Provodi se kako bi pacijenti skinuli višak kilograma prije operativnog zahvata, a kako bi pritom zadržali dostatan unos vitamina i minerala koji osiguravaju potrebnu razinu energije za svakodnevne aktivnosti.

Medicinska dijeta je visokoproteinska dijeta s jako malo masti i ugljikohidrata. Njezina nutricionistička kombinacija je usmjerena na poticanje sagorijevanja masti. Razlog zbog kojih se masti tope je taj što tijelo više ne dobiva mnogo kalorija, ne onoliko koliko je naviklo, pa sada za svoje potrebe ‘crpi’ masne zalihe, baš one kojih se želimo riješiti.

Neka riba, lubenica, smokve i maslinovo ulje obogate vaš jelovnik

Medicinska dijeta ili „dijeta s narančama“

Jelovnik medicinske dijete je jednostavan. Točno je definiran za svaki dan i ne trpi zamjene namirnica. Ako želite da vaša dijeta traje duže od pet dana kako biste izgubili više kilograma, potrebno je ponoviti isti petodnevni jelovnik, ali ne duže od 15 dana u komadu.

Medicinska dijeta je poznata i pod nazivom „dijeta s narančama“. Dnevni jelovnik obiluje narančama i svježe cijeđenim sokom ovih agruma. Zbog povećanog unosa nutritivno bogatih naranača, organizam dobiva dovoljno minerala i vitamina, posebno C vitamina, koji čuva imunitet i zdravlje probavnog sustava.

Osim toga, naranče su niskokalorične i sadrže blagotvorna dijetalna vlakna. Vlakna vežu vodu u organizmu i tako potiču rad crijeva i ostavljaju dulji osjećaj sitosti. Naranče također služe i kao svojevrsni energetski stimulans. Zahvaljujući ovim slatkim agrumima ne biste se trebali osjećati slabo i bez energije prateći režim medicinske dijete jer organizam opskrbljuju s vitaminima i mineralima.

Dok u voću možete uživati, konzumacija šećera, krumpira, tjestenine, mliječnih masti, mesnih prerađevina, pekarskih proizvoda (izuzev dvije šnite kruha na dan) i slastica je zabranjena. Također, nije poželjno jesti maslac od kikirikija, maslac, margarin ili bilo kakve druge masnoće. Savjetuje se i manje soliti hranu jer sol veže vodu u tijelu.

Važno je piti mnogo tekućine, posebno vode i nezaslađenih čajeva, prije početka dijete te za vrijeme trajanja režima, dok je alkohol strogo zabranjen.

brze dijete nisu rješenje

Kako smršaviti: Donosimo popis najboljih i najgorih dijeta

Istraživanje s američkog sveučilišta Drexel, provedeno na 183 osobe koje su držale dijetu, ukazuje na to da je za...

SAZNAJTE VIŠE

Pravilo 15 dana

Jelovnika medicinske dijete se možete pridržavati 15 dana (tri puta po pet dana) ili manje ako trebate izgubiti manje kilograma. Nakon 15 dana, bez obzira na rezultate, liječnici preporučuju stanku od 15 dana. Nakon toga se može ponovo krenuti s 15-dnevnim ciklusom ako je potrebno skinuti više kilograma.

Za vrijeme pridržavanja medicinske dijete mogli biste se susresti sa sljedećim problemima: zatvor, proljev ili pak rizik od žučnog kamenca.

Kako medicinska dijeta slovi za restriktivnu, redukcijsku dijetu, s dnevnim unosom od oko 900 kalorija, prije nego se odlučite za ovaj prehrameni režim posavjetujte se s liječnikom ili dijetetičarom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button