Koža, kosa i nokti - 14. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Spremne za plažu: kako na prirodan način riješiti problem uraslih dlačica

Problem uraslih dlačica može biti vrlo neugodan, stoga doznajte kojim se sve pripravcima može ublažiti upala i urastanje dlačica te pospješiti zacjeljenje kože kako bi crvena „kuglica“ nestala što prije

Urastanje dlačica, problem uraslih dlačica i upala

Savršeni godišnji odmor sigurno ne uključuje problem uraslih dlačica i upala, no, bez brige, ako vam se to i dogodi, imamo nekoliko savjeta uz koje ćete ublažiti urastanje dlačica. Ljeti je najvažnije da nam je koža svileno glatka i sprema za pokazivanje. Ali zbog učestalog ili nepravilnog brijanja, može se dogoditi da iskoči mala, crvena i bolna upalna bubuljica i pokvari nam dan. Ipak, nema potrebe za odustajanjem od plaže.

Prije nego što rezervirate sljedeći termin u kozmetičkom salonu, doznajte koje sve rizike donosi tretman koji ogoljava naše intimne dijelove odnosno, popularna brazilska depilacija

Što uzrokuje urastanje dlačica?

Glavni uzrok nastanka urasle dlake jest što se vrh dlake neposredno pred izlaz na površinu kože zaokrene ili počne rasti postrance prema koži oko folikula dlačice, što izaziva upalu. Naime, svaka dlačica pod određenim kutom napušta kožu. Ovisno o kutu korijena dlaka nastaje sklonost urastanju.

Urasla dlačica razvija se u upalu nalik akni. Može biti bolna i upaljena, a u ozbiljnijim slučajevima može se inficirati, pa će nalikovati na gnojnu cistu. U oba slučaja, problem urasle dlačice prirodno će nestati za otprilike dva tjedna.

Ako ste skloniji urastanju dlačica, jedan od glavnih uzroka može biti neispravna tehnika brijanja ili pak nešto na što ne možete utjecati – tekstura vaše dlake. Osobe s jačim, oštrijim i/ili kovrčavim dlakama koje teže pronalaze put na površinu kože, sklonije su urastanju dlačica. To može biti razlog i zašto dlačice češće urastaju baš na područjima gdje su prirodno grublje i kovrčave teksture, kao što je, primjerice bikini zona.

Urasle dlačice najčešće nastaju kao posljedica brijanja ili depilacije. Pojačano znojenje, uska odjeća koja vodi do trenja, kao i ona od sintetičkih materijala pod kojima koža ne „diše“, također, pridonose upali korijena dlake.

brijanje, britvica

Raščistimo jednom za svagda: Koliko često treba mijenjati britvicu?

Brojni su faktori koji utječu na trajnost britvice, uključujući koliko se često brijete, kako postupate s britvicom odmah poslije...

SAZNAJTE VIŠE

Kako riješiti problem uraslih dlačica i upala?

Za početak, maknite pincetu iz ruke jer „čačkanje“ ovim alatom samo može pogoršati problem.

Da biste brzo i učinkovito riješile problem urasle dlačice, manje iritirane crvene “urasline”, najbolje je tretirati jednako kao i prištić na licu:

  • Imate li kod kuće kremu za akne, utapkajte je na mjesto upale. Postupak ponavljajte svaki dan dok ne vidite poboljšanje.
  • Od odlične pomoći mogu biti i kemijski eksfolijatori, odnosno kreme sa salicilnom kiselinom ili AHA kiselinama. One će isušiti upalu i eliminirati odumrle stanice s površine kože kako bi se otvorila začepljena pora.
  • Čisto, organsko eterično ulje čajevca, također, je odlično prirodno rješenje za ublažavanje upale jer ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Prije nego što čajevac nanesete na kožu, razrijedite ga u maslinovom ili bademovom ulju. Nikako ga nemojte nanositi u koncentriranom obliku.
  • Za blaže oblike upale može pomoći i 100 posto čisti gel aloje koja, također, ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Ovaj proziran, hidratizirajući gel ublažit će crvenilo i oteklinu te ubrzati proces zacjeljivanja.

Savjet +

Za vrijeme tretiranja urasle dlačice suzdržite se od depiliranja ili brijanja zahvaćenog područja. Time možete samo otežati rješavanje problema.

Za liječenje težih oblika uraslih dlaka i folikulitisa, obratite se liječniku. U dermatologiji je dostupna laserska metoda koja optičkom energijom uništava korijen dlake i rješava vas problema brzo i jednostavno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button