Estetski tretmani - 12. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Brazilska depilacija: Od uraslih dlaka do spolno prenosivih bolesti

Prije nego što rezervirate sljedeći termin u kozmetičkom salonu, doznajte koje sve rizike donosi tretman koji ogoljava naše intimne dijelove odnosno, popularna brazilska depilacija. Vjerujte, urasle dlake bit će vam najmanji problem!

brazilska depilacija, bikini, more, plaža

Obična depilacija stidnih dlačica odnosi se na one koje su “izmigoljile” izvan ruba kupaćeg kostima, dok brazilska depilacija znači uklanjanje dlačica s cijelog genitalnog područja.

Najčešće se ostavlja jedino tanka linija, koja se naziva “pista”, ili trokutić na venerinom brežuljku. Da ne bi bilo zabune, brazilska depilacija nije metoda uklanjanja neželjenih dlačica, već se taj naziv odnosi na vrstu “frizure” intimnog područja. Postala je popularna u Brazilu 1980-ih godina prošlog stoljeća kada su dame počele nositi sve oskudnije kupaće kostime. Na zapadu je i dalje vrlo popularna, no je li sigurna? Nagost intimnog područja sama po sebi ne povećava rizik od genitalnih zdravstvenih problema, međutim, metoda depilacije, koju najčešće obavljamo voskom u kozmetičkim salonima, može predstavljati rizik. Moguće posljedice su iritacije, upale i infekcije, a ako imate lošiji imunitet, brazilska depilacija može biti i opasnija!

Infekcije i iritacije

Intimno područje je osjetljivo te je sklonije oticanju i infekciji. Iritacije nakon depilacije mogu uzrokovati svrbež koji može voditi do češanja i upala što, u konačnici može rezultirati infekcijama. Bili nagi “dolje” ili ne, prirodna vlažna mikroklima tog područja tijela pogoduje i razvoju bakterija i gljivica, a češanje kompromitira zaštitnu barijeru kožu i povećava rizik od infekcije. Kako biste smanjili šanse za infekcije i iritacije, kada rezervirate termin za depilaciju izbjegavajte nositi preusku odjeću. Radije obucite haljinu, suknju ili široke hlače. Nekoliko dana nakon depilacije više vodite računa o higijeni intimnog područja dok se koža ne ‘oporavi’, te spavajte bez gaćica u širokoj, udobnoj pidžami.

>>Jeste li znali? Što prije uočite celulit, lakše ćete ga se riješiti… Kliknite i doznajte brojne korisne informacije<<

Urasle dlake

Čupanje dlačica iz korijena znači da će na njezinom mjestu, u folikulu početi rasti nova, mlada dlačica koja, po prirodi, nema uvijek dovoljno snage i čvrstoće da u ravnoj putanji pronađe put na površinu. Kada ‘zaglavi’ ispod površine kože stvara se otekla kvrgica koja se može upaliti i postati dugotrajan problem. Da biste smanjili šansu za urastanje dlačica, redovito radite nježan piling intimnog područja – posebice prije tretmana, te koristite kremu protiv urastanja dlačica.

>>Čudesna glina: Moćan borac protiv celulita, podočnjaka, rana, bradavica… Kliknite i na putu ste da riješite problem koji vas muči<<

Oštećenje kože

Depilacija voskom iritira kožu, i kada se redovito ponavlja (posebno kada je ne obavlja profesionalac) može oštetiti kožu, posebno ako su dlačice prekratke. Zato, prije rezervacije sljedećeg tretmana provjerite da su dlačice dugačke najmanje pola milimetra.

Spolne bolesti

Brazilska depilacija ne samo da može rezultirati oštećenom kožom i infekcijama, već može, što je, doduše rijetkost, ako je higijena kozmetičkog salona loša, biti prenosioc seksualno prijenosnih bolesti.
Bilo koju infekciju, koja se širi kontaktom lakše ćete dobiti ako je koža oštećena, bilo da je u pitanju vidljivo krvarenje iz pora ili mikroskopske, oku nevidljive sitne ranice. Sve to povećava rizik za širenje herpesa, HPV-a, HIV-a te ostale spolne bolesti.
Primjerice, malo istraživanje, provedeno prije nekoliko godina u Francuskoj pronašlo je poveznicu između uklanjanja dlačica voskom i povećanog rizika za spolne bolesti, preciznije kožnog virusa Molluscum contagiosum, koji uzrokuje bradavice.

Što učiniti?

Ako je za vas brazilska depilacija isključivo ono što želite, vrlo pomno birajte kozmetički salon, kao i kozmetičarku koja obavlja tretman. Budite sigurni da u salonu brinu o higijeni. Na stolu za depilaciju moraju biti jednokratni papiri, kozmetičarka bi trebala koristiti kirurške rukavice i upotrebljavati sterilizirane metalne špatule ili jednokratne drvene verzije. Pripazite i da se u kozmetičkom salonu mijenjaju patrone na glavama epilatora s toplim voskom, da se upotrebljeni vosak ne vraća natrag u topilicu, i da po tretmanu ne koriste jednu špatulu koju onda više puta umaču u zajedničku posudu s voskom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button