Dijeta i mršavljenje - 8. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Uskočite u bikini: Smršavjet ćete bez muke ako pripazite na jednu stvar

Dobivanje na težini ne ovisi samo o tome što jedemo, već i o tome kada jedemo. To je osnovno načelo krono prehrane

uspješno mršavljenje

Ključ mršavljenja, po ovoj metodi, leži u pažljivom kombiniranju namirnica i periodima tijekom dana kada ćete ih konzumirati.

Glavna načela krono prehrane jesu da ne postoje ograničenja u količini unosa hrane već da za svaku hranu postoji odgovarajuće doba dana konzumiranja. To je pravilo povezano s različitim hormonima i enzimima koje tijelo otpušta u određeno doba dana, čime se omogućuje pravilnija probava i maksimalno iskorištavanje hrane. Pojedine namirnice se prirodno lakše probavljaju u određeno doba dana, dok se za probavljanje neke druge, u to isto vrijeme organizam mora puno više iscrpiti kako bi ‘iskoristio’ tu namirnicu.

Najvažnija je pravilna kombinacija namirnica prema dobu dana

Kada pojedemo neodgovarajuću hranu za određeno doba dana zbunjujemo žlijezde koje luče bitne enzime i hormone za aktivnost našeg organizma, tražeći od njih da se aktiviraju u vrijeme kada se one prirodno odmaraju. U konačnici, nepravilnim unosom i kombinacijom namirnica, hranu ne možemo iskoristiti za stvaranje energije već je skladištimo i taložimo u obliku masnih naslaga. Zato je, prema krono prehrani, najvažnija pravilna kombinacija namirnica prema dobu dana. Krono prehrana se temelji na tri obroka dnevno, idealno bi bilo bez manjih obroka između. Nema gladovanja, jer se ne limitiraju kalorije, ali ipak točno se zna koje se namirnice jedu u koje doba dana.

Doručak

Najbolje vrijeme za doručak je od 8 do 10 sati. Doručak je najvažniji obrok u danu i treba bi biti najbogatiji jer određuje sve stanične funkcije koje će se odvijati u organizmu tijekom dana. Dozvoljene su sve kombinacije hrane, a idealno bi bilo da zajutrak sadržava masti, proteine i spore ugljikohidrate (npr. cjelovite žitarice), jer je naš organizam prilagođen da samo ujutro može probaviti i iskoristiti ove kombinacije hrane. Ujutro, s druge strane, nije preporučljivo jesti voće zbog slabog lučenja enzima koji ga probavlja.

>> Formula za učinkovito mršavljenje: zbog užurbanog načina života jede se sve više polugotove ili gotove hrane, a manje se kuha. Istodobno, sve se više sjedi: u vozilima, na radnom mjestu, pred televizorom ili za računalom… Spriječite gomilanje kilograma na vrijeme <<

Ručak

Razmaci između obroka bi trebali bili oko pet sati jer je toliko vremena potrebno organizmu za regulaciju razine šećera i inzulina. Prema tome, ako je doručak oko 8-9 sati ujutro, vrijeme za ručak bi trebalo biti između 13 i 14 sati. Tada se na jelovniku trebaju naći proteini životinjskog ili biljnog podrijetla, odnosno meso i povrće. Prema krono prehrani, najvažnije je da se razdvoji unos proteina i ugljikohidrata jer enzimi koji su potrebni za razgradnju prve vrste namirnica ometaju enzime koji sudjeluju u iskorištavanju druge vrste. Zato je najbolja kombinacija za ručak, primjerice, meso ili riba s bilo kojim povrćem.

Užina

Ako imate potrebu, popodnevni pad energije i želju za slatkim najbolje je zadovoljiti nakon ručka. Za užinu se preporučuje voće, zdravi slatkiši ili zdrave masti poput avokada, orašastih plodova.

Večera

Večera bi trebala biti laganija verzija ručka jer tijelo u večernjim satima gotovo da više ne luči nikakve probavne enzime. Treba jesti hranu koja će nas zasititi a nije bogata masnoćama i ugljikohidratima. Najbolja kombinacija bi bila, na primjer riba ili bijelo meso s povrćem. Večeru nije poželjno jesti tri sata prije spavanja.

Individualni plan prehrane

S obzirom na to da svaki metabolizam nije isti, za sve ljude ne vrijede ista pravila. Osim ovih općih smjernica, Ana Gifing, beogradska liječnica koja je izmijenila je i usavršila ovaj stil prehrane, preporučuje napraviti individualni plan prehrane koji se kreira u skladu s testom intolerancije na hranu i eventualnim bolestima, posebice ako imate problema s težinom. Razlog tomu je što namirnice na koje smo intolerantni usporavaju bazalni metabolizam, što posljedično dovodi do nakupljanja masnih naslaga.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button