Psiha i emocije - 13. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanost suosjećanja: kako ljubaznost i suosjećanje pozitivno utječu na zdravlje

Ljubaznost, dobrota i suosjećanje često se shvaćaju kao dobri ublaživači stresa te se naglašava njihov pozitivan utjecaj na međuljudske odnose i zdravlje. Nekoliko znanstvenih studija potvrdilo je blagotvorne učinke suosjećanja za koje se tvrdi da podiže raspoloženje, pojačava altruističke osjećaje u ljudima te potiče povezivanje s drugima

suosjećanje i utjecaj na zdravlje

Novinari web stranice News Medical Life Sciences odgovaraju na pitanje što je suosjećanje te kako ono može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje.

Što su suosjećanje i ljubaznost?

Ljubaznost je oblik pozitivnog društvenog povezivanja pojedinaca koje ima ublažavajuće učinke na stres te brojne druge blagotvorne osobine. Pozitivne interpersonalne veze nastaju kao posljedica dobrog društvenog ponašanja, a ogleda se u činovima kao što su donacije, volontiranje ili pružanje podrške drugima.

Uz ljubaznost, suosjećanje i dobrotu vežu se pojmovi kao što su velikodušnost i briga za druge. Stvaranjem socijalnih veza stvara se i osjećaj sreće koji zauzvrat pojačava pro-socijalno ponašanje. Ljubaznost ili suosjećanje potiču i stvaranje moralnih osjećaja u pojedincima budući da se kroz njih izražava velikodušnost, nesebičnost, ljubav i dobrota.

Emocionalni teret: Kako otpustiti prošlost i krenuti dalje

Utjecaj gledanja empatičnih medijskih sadržaja na emocije i ponašanje ispitanika

Znanstveno istraživanje iz 2021. godine proučavalo je utjecaj medija s empatičnim sadržajima na emocionalne reakcije ljudi u kontekstu pedijatrijske brige o mališanima. Ispitanike su činili roditelji i pružatelji zdravstvenih usluga koji su bili podvrgnuti gledanju ili standardnih dječjih programa ili programa s predominantno suosjećajnim porukama. Prije gledanja ispitanici su trebali procijeniti svoje emocije te su istu procjenu trebali obaviti u drugom navratu, osam minuta nakon završenog gledanja medijskog sadržaja.

Ispitanici su kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobili darovnu karticu nakon čega su bili upitani  žele li karticu zadržati za sebe ili je nekome pokloniti. Oni ispitanici koji su bili izloženi empatičnim medijskim sadržajima izjavili su da su se osjećali sretnijima, smirenijima, zahvalnijima te da su bili manje nervozni.

Uz sve to, gledanje medija sa suosjećajnim porukama dirnulo je ispitanike emocionalno tako da su pokazali veći stupanj darežljivosti. Njih 85% doniralo je svoju darovnu karticu u usporedbi s 54% ispitanika koji su bili izloženi standardnim medijskim sadržajima. Sve u svemu, pokazalo se da ljubaznost i suosjećanje pojačavaju pozitivne emocije u ljudima te potiču velikodušnost, no valja istaknuti da je istraživanje provedeno samo u kontekstu zdravstvene skrbi.

Kako činovi suosjećanja i dobrote utječu na opće blagostanje pojedinca

U studiji iz 2019. godine istraživači su proučavali učinke 7-dnevnog iskazivanja dobrote na subjektivni doživljaj sreće ispitanika. Cilj istraživanja je bio odrediti da li različite manifestacije dobrote mogu proizvesti različit stupanj sreće. Ovo se istraživanje nadovezalo na raniju meta-analizu psiholoških učinaka dobrote koje je otkrilo da izvođenje dobrih djela pojačava osjećaj sreće i djeluje blagotvorno na pojedinca.

U istraživanju su činovi dobrote testirani u kontekstu čvrstih ili slabih socijalnih veza, gledalo se ima li razlike u činjenju dobrih djela sebi ili drugima te postoji li razlika između činjenja i promatranja dobrih djela. Ova su se zapažanja kod testiranih ispitanika uspoređivala s kontrolnom grupom ispitanika koji nisu trebali činiti ili promatrati dobra djela. Općenito govoreći, rezultati su pokazali da izvršavanje dobrih djela tijekom tjedan dana pozitivno utječe na pojačanje osjećaja sreće kako u kontekstu jakih tako i slabih socijalnih veza i bez obzira da li se dobrota iskazivala prema sebi ili drugima ili se samo promatralo dobra djela koja čine drugi. Važna je suosjećajnost po sebi, a ne njen pojavni oblik.

Utjecaj suosjećanja i dobrote na kontrolu bola

Otprije se zna se da mentalni procesi mogu utjecati na doživljaj jačine bola. Stoga se primjena nekih psihoterapijskih metoda poput mindfulnessa ili kognitivne bihevioralne terapije pokazala kao pozitivna metoda ublažavanja kroničnog bola. 

CTF ili compassion-focused therapy je forma psihoterapije koja integrira tehnike kognitivne bihevioralne terapije, elemente socijalne, razvojne ili budističke psihologije i neuroznanosti te ih koristi za učenje iskazivanja suosjećanja. CTF terapija se posebice pokazala korisnom kod pacijenata koji pate od visokog stupnja samokritičnosti ili sramežljivosti, osobina koje ih vode poteškoćama u iskazivanju topline ili dobrote prema sebi i svojim bližnjima.

Istraživanje temeljeno na CTF terapiji proučavalo je utjecaj ljubaznosti i iskazivanja ljubavi na doživljaj kronične boli. Ispitanici su izvodili vježbe temeljene na iskazivanju suosjećanja u sigurnom eksperimentalnom okruženju te ih se poticalo da spontano iskazuju suosjećajnost, a da je nikako ne povezuju s osjećajem osobne slabosti ili činjenja nečega pogrešnog.

Studija je provedena u kliničkim uvjetima, a ispitanici su trebali ispuniti upitnik prije i nakon podvrgavanja terapijskim vježbama. Rezultati su pokazali pozitivan pomak kod ispitanika u pogledu poboljšanja doživljaja bola te smanjenju tjeskobe i depresije. Ispitanici su također primijetili pomake u svojem ponašanju. Slijedom rečenog, istraživači su zaključili da primjena terapijskih metoda temeljenih na suosjećanju (poput mindfulnessa) može imati potencijalnu kliničku primjenu kod kontrole bola u pacijenata te druge pozitivne učinke.

empatija-empati

Empati među nama: nije lako biti spužva za tuđe osjećaje

Sretni su oni koji imaju osobu koja ih pažljivo sluša, koja razumije i njihovu radost, ali i bol, pa...

SAZNAJTE VIŠE

Zašto je tome tako? Suosjećanje i dobrota imaju moć izmamljivanja osjećaja ugode kod pacijenata, a za tu su ugodu dijelom zaslužni i neurobiološki procesi koji stoje iza njih. Naime, kada činimo dobra djela naš metabolizam stvara “hormone sreće” kao što je oksitocin koji ima ulogu smanjenja stresa tako što inhibira reakciju simpatoadrenalnog sustava. Uz oksitocin organizam stvara katekolamine kao što je dopamin koji djeluje s oksitocinom stvarajući osjećaj ugode ili užitka.

Iskazivanje suosjećanja ima utjecaj i na prehladu

Osim navedenih prednosti koje suosjećanje ima na zdravlje, jedna manje očita je njezin utjecaj na smanjenje pojavnosti prehlade te ublažavanje njenih simptoma. Potvrdila je to i studija na pacijentima koji su svoje liječnike opisali kao empatične. Kod njih se naime smanjila učestalost pojavljivanja prehlade i njeno trajanje, te im se poboljšao imunološki odgovor.

Zaključimo: suosjećanje, ljubaznost i dobrota, bez obzira u kojoj se formi pojavljuju, pridonose boljem fiziološkom i psihološkom zdravlju pojedinaca. Istraživanja u ovom području su pokazala da iskazivanje ovih pozitivnih osjećaja i djela može pridonijeti ublažavanju bola i boljem mentalnom zdravlju te poslužiti kao čimbenik prevencije kod nekih bolesti kao što je prehlada.

Izvor: https://www.news-medical.net/health/The-Science-of-Kindness.aspx

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button