Obiteljsko zdravlje - 23. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Sara Peranić, mag.paed.soc., ADIVA Plus sadržaj

Bolje mentalno i fizičko zdravlje: Mogu li nam aplikacije u tome pomoći

Tehnologija je svuda oko nas. Zašto je ne bismo iskoristili za unapređenje svog psihičkog i fizičkog zdravlja?

aplikacije za zdravlje aplikacije fizicko zdravlje zdravlje tehnologija

Zamislite da postoji aplikacija koja vam može pomoći u nošenju sa stresom, prekidanju negativnih misli, ili podizanju razine sreće? Ne samo da već postoji, nego sam mnoge od njih već osobno isprobala te ću vam neke od njih i ovdje preporučiti.

Socijalna anksioznost: kako se nositi s tjeskobom našeg doba

Kako nam tehnologija može pomoći da brinemo o sebi?

U užurbanosti dana i kroničnom nedostatku vremena, zaboravljamo koliko je važno brinuti o sebi. Briga o psihičkom i fizičkom zdravlju većini postaje prioritet tek kad je to narušeno. Što ako se uz pomoć aplikacija možemo podsjetiti na sljedeće: zapitati se kako smo, duboko disati, redovito i uravnoteženo jesti, kretati se i prorađivati emocije?

Rasporedila sam aplikacije u četiri kategorije:

  1. 1. Mindfulness
  2. 2. Mentalno zdravlje
  3. 3. Tjelovježba i prehrana
  4. 4. Organizacija vremena

Mindfulness

Mindfulness označava svjesnu prisutnost  u trenutku. Pretjerano razmišljanje o prošlosti ili strah od budućnosti mogu izazivati nezadovoljstvo, anksioznost i drugo. Mindfullness tehnike slične su meditaciji, uče nas biti ovdje i sada. O pozitivnim učincima postoji mali milijun članaka, no ukratko: već 10 minuta dnevno prakticiranja ove rutine donosi poboljšanje nakon samo dva tjedna. Isprobano!

Calm – riječ je o aplikaciji za meditaciju, tehnike disanja te relaksirajuću glazbu. Prilagođavate glazbu i vrijeme svojem ritmu. I ja sam mislila da „nemam vremena za to“ dok nisam shvatila da mi je najpotrebnija onda kada imam najmanje vremena; jer što je više obveza, to je manje fokusa. Aplikacija prati vaše navike, računa koliko ste vremena meditirali i podsjeća vas da uzmete nekoliko minuta za sebe.

Breathe – tko bi rekao da će nam trebati podsjetnik da dišemo? Naravno, ne radi se o bilo kakvom disanju. Dišemo svi, ali nitko nas nije naučio kako disati, pa većina nas diše pogrešno: plitko. Zbog toga naši organi ne dobivaju dovoljno kisika, a kad je u pitanju mozak, brže se umaramo. Ispravno disanje je ono duboko i iz trbuha. Zato ova aplikacija šalje kratke dnevne podsjetnike: diši!

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, što znači da ovisi o kvaliteti i zadovoljstvu u životu. Ako osoba ima neku psihičku bolest, tada može potražiti aplikaciju samo za to (npr. za OKP, depresiju, poremećaje hranjenja…). Naglasila bih da mislim da je to koristan usputni alat, ali ne i jedino sredstvo nošenja s psihičkim teškoćama. Ne zamjenjuje psihoterapiju!

Svi ostali mogu također raditi na unapređenju mentalnog zdravlja, odnosno na kvaliteti života, a za to bih preporučila sljedeće aplikacije:

  • Gratitude journal – private diary – Vođenje dnevnika zahvalnosti dokazano podiže razinu zadovoljstva i sreće. Kako? Na kraju dana napišemo tri stvari na kojima smo zahvalni. To nas navodi da se usmjeravamo na pozitivno, što dugoročno utječe na promjenu percepcije i zadovoljstvo životom. Ponekad pri vođenju dnevnika zahvalnosti dođe do zasićenja, pa se tada preporučuje smanjiti pisanje na, primjerice, jednom tjedno – nema smisla ovo “odrađivati”. Ova aplikacija vam ujutro i navečer postavlja pitanje na čemu ste zahvalni te vam pokloni jutarnji motivirajući citat za bolji početak dana.
  • HappifyAplikacija za ublažavanje stresa, prekidanje negativnih misli, usmjeravanje na pozitivno. Kroz jednostavne vježbe svakodnevno radite na sebi, svojim uvjerenjima, mislima i osjećajima. Za nekoga tko nema vremena ili novaca za razne edukacije, radionice ili savjetovanje, ovo je idealan alat za osobni razvoj. Jednostavno, primjenjivo i podržavajuće.

aplikacije za zdravlje aplikacije fizicko zdravlje zdravlje tehnologija2

Tjelovježba i prehrana

Koliko često čujemo/govorimo da ne znamo što kuhati ili da nemamo vremena vježbati? Iako znamo koliko je zdravo, čekamo novi ponedjeljak… Fizička aktivnost i zdrava prehrana itekako mogu utjecati na stanje uma. A za stjecanje rutine, dobro je pomoći si aplikacijom.

  • Pedometar – brojač koraka: ova je aplikacija korisna za početnike, za one koji ne vole vježbati i treba im motivacije. Ako želite početi s fizičkom aktivnošću i skidanjem kila, preporuča se minimalno 10.000 koraka dnevno, a kad imate mjerač, lakše ćete odlučiti barem jednu stanicu propješačiti. Usput možete slušati podcast (preporučam skinuti podcast player) ili e-book pa ćete, uz kondiciju, steći i mnogo znanja iz različitih područja.
  • Healthy Meal Planner – Ova aplikacija ne služi tome da se opterećujemo brojem kalorija i pretjeranim razmišljanjem o hrani, već obrnuto. Olakšava nam planiranje obroka što je dvostruka korist: dobivamo ideje i izbjegavamo nezdrave brze obroke kad pregladnimo. Omogućuje nam raspoređivanje obroka kroz dan kako bi tijelo bilo u ravnoteži, a time i naše raspoloženje ne bi naglo padalo zbog pada tlaka, dehidracije ili pak osjećaja težine i nadutosti nakon naglog unosa veće količine hrane.

Organizacija vremena

Rokovnik – zamisli nekoga tko ti je uzor u svemu što radi, on ima istih 24h dnevno na raspolaganju. Manjak vremena znači nedostatak organizacije i slaganja prioriteta. Rokovnik nam pomaže da organiziramo svoj dan tako da izbjegnemo stres zbog kašnjenja ili nezadovoljstvo jer nismo sve obavili što smo planirali (pa i one nerealne ciljeve koji zahtjevaju barem 3 radna dana). Organizacijom dobivamo više vremena za obveze i užitke, a one osobe s manjkom aktivnosti može barem malo motivirati da potraže aktualna događanja kako bi popunili svoj planner.

Medicinski gadgeti za nadzor zdravlja

Medicinski gadgeti u službi zaštite zdravlja

Spoj tehnologije, medicine i mode kojem svjedočimo nije samo trend, nego potencijalno rješenje za pravovremenu i odgovarajuću zaštitu zdravlja...

SAZNAJTE VIŠE

Diary – Osobni rokovnik koji osim kao mjesečni planner i dnevni podsjetnik služi i kako bi postavili cijeve, vodili bilješke (ideje, misli, sastanke, preglede), a uz to nam omogućuje da pratimo koliko smo čaša vode popili (što često zaboravljamo, a vrlo je važno). Osobno, osim aplikacije, koristim podsjetnike u kalendaru koji dolaze kao obavijesti na mobitel, što je super praktično za podsjećanje na dnevne, tjedne ili mjesečne podsjetnike (npr. platiti stanarinu, kredit, popiti tabletu, a ponavljanja se podešavaju po potrebi.

Više o unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja saznajte na http://slusa-lica.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button