Psiha i emocije - 10. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Janja Teglović, mag. psihologije, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

5 načina kako uložiti trud u poboljšanje mentalnog zdravlja

Kao što mislimo o našem tijelu te ulažemo trud u očuvanje fizičkog zdravlja, tako bismo svakako trebali misliti i o zdravlju našeg duha, odnosno psihe. Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti

mentalno zdravlje

Zdravlje općenito, a unutar njega mentalno zdravlje kao poseban, no značajan aspekt zdravlja, intimna je, životno vjerojatno najvažnija vrijednost svakog pojedinca, ali i svih ljudskih zajednica. Ono je preduvjet i temeljna odrednica kvalitete života. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje se opisuje kao „stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno i pridonositi“.

Mentalno zdravlje na udaru pandemije: što trebamo znati o psihološkoj pomoći

Procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja. Liječenje, smanjena produktivnost, bolovanja i invalidnost, psihološki i egzistencijalno opterećuju obitelj ali dovode i do značajnog ekonomskog i socijalnog opterećenja društva.

Rizici u modernom vremenu

Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti, te procjenjuju da će depresija kroz idućih deset godina biti drugi, a do 2030. godine prvi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima. Sve navedeno ukazuje na potrebu za ulaganjem u mentalno zdravlje: rano otkrivanje i liječenje te rehabilitaciju i unapređenje mentalnog, a time i općeg zdravlja, čime se doprinosi dobrobiti i ekonomskoj koristi pojedinca i društva.

Današnji socijalni, ekonomski i širi društveni uvjeti življenja i odrastanja više nego ikad otežavaju realizaciju životnih potreba u potpunosti, gotovo nitko nije lišen rizika od obolijevanja. U modernim vremenima, posebno gradskim sredinama gdje sve više izostaju tradicionalni oblici podrške i pomoći, uz otuđenost i uvjerenje da se mora i može u svemu uspjeti, teško je istovremeno ostvarivati se profesionalno, obiteljski i osobno te pomiriti težnje osiguravanja egzistencije i ostvarenja obiteljskog sklada.

Uložite u mentalno zdravlje

Da bismo danas u tome uspjeli, potrebno je uložiti dodatne napore uz svjesnost važnosti ulaganja u svoje mentalno i tjelesno zdravlje.

Što možete napraviti?

#1 Upoznajte sebe

  • preispitajte vlastite stavove i navike (što vam pomaže a što odmaže),
  • osvijestite vaše emocionalne snage, psihičke sposobnosti, želje i sklonosti,
  • sjetite se koje su vaše svakodnevne misli i osjećaji, što vam izaziva stres te odaberite najbolji način reagiranja.

#2 Izgradite samopouzdanje

  • prepoznajte i prihvatite svoje vrline i slabosti te na njima gradite svoje samopouzdanje,
  • naučite nova znanja i vještine jer to također pridonosi vašem samopouzdanju.

#3 Pronađite vrijeme za sebe

  • opustite se uz glazbu, čitanje, meditiranje, šetnju ili bilo koju drugu aktivnost koja vam je lijepa i ugodna.
Odlazak psihijatru nije sramota

Tko ima mentalno zdravlje na umu, živi odgovorno, opuštenije i sretnije

Mentalno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca te time ujedno i zajednice. Procjenjuje se da 10...

SAZNAJTE VIŠE

#4 Bavite se umjerenom tjelesnom aktivnošću

  • izaberite tjelovježbu prema vašim mogućnostima i redovito vježbajte svaki dan jer poboljšava emocionalnu stabilnost, smanjuje anksioznost i depresiju.

#5 Stvarajte i njegujte podržavajuće, bliske odnose s obitelji i drugim ljudima

  • obiteljska i prijateljska podrška je važna, pogotovo u teškim trenutcima,
  • širi socijalni krug može vam pružiti nova iskustva te unijeti ravnotežu u život,
  • uključivanje u zajednicu i dobrovoljni rad daje osjećaj smisla i zadovoljstva te jača samopoštovanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button