Odnosi i veze - 30. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Okružite se prijateljima i poboljšajte svoje zdravlje

Povodom današnjeg Svjetskog dana prijateljstava, otkrijte što stručnjaci kažu o utjecaju stvaranja društvenih veza na naše zdravlje te kako ih njegovati

prijateljstvo i zdravlje

Prijateljstva mogu značajno utjecati na naše zdravlje i dobrobit, ali nije ih uvijek lako razviti, niti održati. Ukratko, dobri prijatelji su dobri i za vaše zdravlje, ističu na stranici čuvene Mayo klinike. Oni mogu slaviti s vama u dobrim vremenima, a pružiti vam podršku u onim lošima.

Naši hodajući lijekovi

Prijatelji sprečavaju izolaciju i usamljenost, oni su društvo koje vam je potrebno. Također vam mogu pomoći da povećate svoj osjećaj pripadnosti, svrhe i sreće, da smanjite stres, poboljšate svoje samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti. Prijatelji vam mogu pomoći da se nosite s traumama poput razvoda, teške bolesti, gubitka posla ili smrti voljene osobe, a tu su i kako bi vas potakli da se promijenite ili izbjegnete nezdrave životne navike poput prekomjernog pijenja ili nedostatka tjelovježbe.

Snaga prijateljstva: zašto je dobro biti dio čvrsto povezane ekipe

Prijatelji također igraju značajnu ulogu u promicanju vašeg cjelokupnog zdravlja. Odrasle osobe s jakim društvenim vezama imaju smanjen rizik od mnogih značajnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, visoki krvni tlak i nezdravi indeks tjelesne mase (BMI). Zapravo, studije su otkrile da će starije odrasle osobe koje imaju smislene odnose i društvenu podršku vjerojatno živjeti dulje od svojih vršnjaka s manje društvenih veza.

Izazovi sklapanja i održavanja prijateljstava

No, zašto je ponekad teško sklapati prijateljstva ili ih održavati? Mnogim odraslim osobama to predstavlja pravi izazov. Prijateljstva mogu biti u drugom planu u odnosu na ostale prioritete poput posla, brige za djecu ili ostarjele roditelje. Vi i vaši prijatelji možda ste se razdvojili zbog promjena u vašim životima ili interesima. Ili ste se možda preselili u novo okruženje, pa još niste pronašli način upoznavanja novih lica.

Razvijanje i održavanje dobrih prijateljstava zahtijeva trud. Međutim, užitak i dobrobit koju prijateljstvo može pružiti, čini ulaganje vrijednim takve investicije. Pritom je kvaliteta važnija od kvantitete. Iako je možda dobro njegovati raznoliku mrežu prijatelja i poznanika, moguće je da ćete osjetiti veći osjećaj pripadnosti i blagostanja njegujući bliske, značajne odnose koji će vam biti podrška u svim nevoljama.

Savjeti za upoznavanje novih prijatelja

Moguće je razviti prijateljstva s ljudima koji su već unutar vaše društvene mreže. Razmislite o onima s kojima ste komunicirali, čak i ako je bilo vrlo površno, a koji su ostavili pozitivan dojam.

Možete steći nova prijateljstva i njegovati postojeće odnose tako što ćete:

 • ostati u kontaktu s ljudima s kojima ste radili ili pohađali tečajeve,
 • ponovno se povezati sa starim prijateljima,
 • javiti se onima s kojima ste uživali razgovarati na društvenim okupljanjima,
 • upoznati se s novim susjedima,
 • pronaći vremena za povezivanje s članovima obitelji.

Ako vam je netko ostao u sjećanju kao osoba koju biste voljeli bolje upoznati, javite mu se. Zamolite zajedničke prijatelje ili poznanike da vam pošalju kontakt te osobe, pozovite je na kavu ili ručak.

Da biste upoznali nove ljude koji bi vam mogli postati prijatelji, morate izlaziti na mjesta gdje se drugi okupljaju. Ne ograničavajte se na jednu strategiju upoznavanja; što su vaši napori širi, veća je vjerojatnost uspjeha.

Upornost je također važna. Preuzmite inicijativu radije nego da čekate da vam stignu pozivi i nastavite pokušavati. Možda ćete morati i više puta pokušati prije nego što možete utvrditi je li zainteresiranost za prijateljstvo obostrana.

Njegujte prijateljstva

Ne zaboravite da razvijanje i održavanje zdravih prijateljstava uključuje i davanje i primanje. Ponekad ste vi taj koji daje podršku, a drugi put ste na strani primatelja. Ako prijateljima date do znanja da vam je stalo do njih i da ih cijenite, to može ojačati vašu vezu. Za vas je jednako važno da budete dobar prijatelj, kao i da se okružite dobrim prijateljima.

Kako biste njegovali svoja prijateljstva:

 • Budite ljubazni. Ovo najosnovnije ponašanje ostaje suština uspješnih odnosa. Zamislite prijateljstvo kao emocionalni bankovni račun. Svaki čin dobrote i svaki izraz zahvalnosti povećava sredstva na ovom računu, dok ih kritika i negativnost povlače.
 • Budite dobar slušatelj. Pitajte što se događa u životima vaših prijatelja. Dajte drugoj osobi do znanja da joj posvećujete veliku pažnju kroz kontakt očima, govor tijela i povremene kratke komentare poput: „To zvuči zabavno.“ Kada prijatelji iznose pojedinosti o teškim vremenima ili teškim iskustvima, saslušajte ih i budite suosjećajni, ali nemojte davati savjete, osim ako to vaši prijatelji ne traže.
 • Otvorite se. Izgradite prisni odnos sa svojim prijateljima otkrivajući pojedinosti o sebi. Spremnost na otkrivanje osobnih iskustava i briga daje do znanja vašem prijatelju da ima posebno mjesto u vašem životu i to može produbiti vašu vezu.
 • Pokažite da vam se može vjerovati. Biti odgovoran i pouzdan ključ je stvaranja čvrstih prijateljstava. Posvetite se prijateljstvu, dolazite na vrijeme na dogovore. Ispunite obveze koje ste preuzeli prema prijateljima. Kada prijatelji s vama podijele povjerljive podatke, neka ostanu među vama.
 • Budite prijateljima na raspolaganju. Za izgradnju bliskog prijateljstva potrebno je zajednički provedeno vrijeme. Potrudite se redovito viđati nove prijatelje i javljati im se između tih susreta. Možda ćete se osjećati neugodno prvih nekoliko puta tijekom telefonskih poziva ili susreta, ali taj će osjećaj prolaziti kako će jačati i razvijati se vaša veza.
Svjetski dan prijateljstva

Za sreću i dobro zdravlje potrebni su nam – prijatelji

Odnosi s drugim ljudima imaju najvažniji doprinos našoj sreći. Bliski odnosi pružaju nam ljubav, podršku, povećavaju naše samopoštovanje, a...

SAZNAJTE VIŠE
 • Čuvajte živce. Možda ćete zamišljati najgore društvene situacije koje bi vam se mogle dogoditi i možda ćete doći u iskušenje da ostanete kod kuće. Koristite mindfulness vježbe kako biste preoblikovali svoje razmišljanje. Svaki put kad vas obuzmu mračne misli, obratite pažnju na to koliko se često takve neugodne situacije kojih se bojite zaista i događaju. Možda ćete primijetiti da se ti scenariji baš i ne događaju. No, ako se neka od tih situacija doista ostvari, podsjetite se da će vaši osjećaji proći i da se u međuvremenu možete s njima nositi. Joga i druge tehnike opuštanja duha i tijela, također mogu ublažiti tjeskobu i pomoći vam da se suočite sa situacijama koje vas čine nervoznima.

Upamtite, nikada nije kasno za razvijanje novih prijateljstava ili ponovno povezivanje sa starim prijateljima – to se ulaganje uvijek isplati, pa i s ciljem vašeg boljeg zdravlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button