Psiha i emocije - 29. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Zašto se prijateljstva raskidaju u odrasloj dobi?

Kad se prijateljstva prekinu praćena salvama uvreda, uzrok je uglavnom jasan. No, u odrasloj dobi, puno češće nego u djetinjstvu, dolazi do spontanih prekida, kada prijateljstva naprosto „zamru“

prijateljstvo prekid prijateljstva raskid meduljudski odnosi

Kada pomislimo na raskid veze, na pamet nam prvo padaju one romantične. No, i prijateljske veze predstavljaju važan dio našega života. Svi znamo da su prijateljstva u dječjoj dobi vrlo krhka, podložna svađama, burnim i dramatičnim prekidima. U odrasloj dobi većina nas ima nekoliko bliskih prijateljstava, za koje smatramo da će potrajati zauvijek.

Prijateljstvo: Jeste li sigurni da ste okruženi baš pravim prijateljima?

Jer, sviđa nam se pomisao na barem jednog „pravog“ prijatelja za cijeli život. Razvojna psihologija naglašava važnost bliskih prijateljskih veza za našu socijalnu i emocionalnu dobrobit. 

Pa ipak, prijateljstva nastaju i prestaju, u odrasloj dobi najčešće bez nekog eksplicitnog povoda. Kako bismo shvatili zašto se to događa, prvo moramo pogledati na kojim temeljima prijateljstva nastaju.

Na čemu se temelje prijateljstva?

Za razliku od početka braka, romantične veze ili sklapanja ugovora između šefa i zaposlenika, prijateljstva (najčešće) nemaju jasno definiran početak. Ona se rađaju postepeno i bez prijelomnog trenutka u kojem se obje strane dogovore da će biti prijatelji. Prijateljstva se ne ugovaraju, niti ima jasnih dogovora oko toga što se očekuje od druge strane. Ona počivaju na određenim prešutnim očekivanjima. Kada se ta prešutna očekivanja na ovaj ili onaj način prekrše, dolazi do raskida prijateljstva.

Iako do prekida prijateljstva u odrasloj dobi uglavnom dolazi polako i spontano, znanstvenici su ponudili neka objašnjenja zašto se to događa.

Raspad prijateljstva zbog manjka dijeljenih interesa

Prema nekim istraživanjima (npr. Taylor i sur., 2000), osobe formiraju prijateljstva u stresnim i razvojnim životnim situacijama (npr. na početku srednje škole, fakulteta, prilikom rastave i slično), kako bi olakšale teške životne trenutke. Ti stresori su na neki način „ljepilo“ koje održava prijateljstvo, budući da se radi o izrazito stresnim situacijama u kojima se istovremeno nađu obje strane. Onda kada ti stresni trenutci prođu, prijateljstva gube na intenzitetu. Također, ponekad su dijeljeni interesi izvanjski (primjerice, kolege na poslu koji ujedno postanu prijatelji). Kada ti izvanjski dijeljeni interesi prestanu (primjerice, jedna osoba nađe drugi posao), često dolazi do postupnog osipanja kontakata i posljedičnog raspada prijateljstva.

Raspad prijateljstva zbog izdaje

Premda fizička agresivnost muškaraca uglavnom opada s dobi (Werner i Crick, 1999), žene s godinama mogu postati verbalno agresivnije, navode neka istraživanja. Ogovaranje, prijetnje izbacivanjem iz društva, izbacivanje iz zajedničkih aktivnosti ili neugodni komentari, mogu biti razlog prekida ženskih prijateljstava u odrasloj dobi (a ne samo u djetinjstvu, kako bismo mogli očekivati). Premda prekid prijateljstva nastao iz ovih razloga može biti nagao i popraćen povišenim tonovima, on često izblijedi sam od sebe (osoba odluči više ne biti u takvom društvu i postupno se prestane javljati drugoj strani).

Izdaja se može temeljiti i na izdaji međusobnih vrijednosti koje su se (prešutno) shvaćale kao temelj odnosa. Primjerice, ako jedna osoba prevari partnera/icu i povjeri se prijatelju, a njemu ili njoj je prevara neprihvatljiva zbog njegovog/njezinog sustava vrijednosti.

Svjetski dan prijateljstva

Za sreću i dobro zdravlje potrebni su nam – prijatelji

Odnosi s drugim ljudima imaju najvažniji doprinos našoj sreći. Bliski odnosi pružaju nam ljubav, podršku, povećavaju naše samopoštovanje, a...

SAZNAJTE VIŠE

Različita očekivanja od prijateljstva

Ponekad osobni rast jedne strane dovodi do promjene pogleda na sebe i vlastite sustave vrijednosti što posljedično može dovesti do toga da ta osoba odluči prekinuti prijateljstvo (Jalma, 2008). Prekid u tom slučaju može biti povezan s promjenom samoga odnosa (npr. kada jedan od prijatelja kaže ili pomisli: „Ovo više nije odnos u kojem želim biti“), ali i s promjenom osobe (npr. kada jedan od prijatelja kaže: „Ja nisam više onaj/ona tko sam bio“). Na taj način, osobe više ne dijele isti pogled na to što bi njihovo prijateljstvo trebalo predstavljati i događa se postupno razdvajanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button