Psiha i emocije - 30. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Prijateljstvo: Jeste li sigurni da ste okruženi baš pravim prijateljima?

Pisac Samuel Butler rekao je kako je prijateljstvo poput novca. Lakše ga je stvoriti nego zadržati. Iako postoje "vukovi samotnjaci" koji nemaju potrebu niti za stvaranjem, još manje za zadržavanjem prijateljstava, većini ljudi prijatelji predstavljaju veliku vrijednost u životu.

prijateljstvo, prijateljice

Kao i svaki drugi odnos, i onaj prijateljski može nam donijeti veliku radost, ispunjenje, ali i poneko razočarenje. Narodna izreka kaže da, ako imaš jednog pravog prijatelja, bogat si čovjek. Ali, kako možemo znati tko su nam pravi prijatelji?

Iskrenost i spremnost na dijeljenje intimnih tema i pravih problema, uz investiranje vremena u odnos stvari su koje čine prijateljstva dubljim i smislenijim

Prijateljstvo i evolucija

Pitanje što čini pravo prijateljstvo već dugo vremena interesira gotovo sve ljude.  U posljednje vrijeme ono je postalo predmetom istraživanja evolucijskih znanstvenika koji su postavili tezu o tri komponente koje sačinjavaju pravo prijateljstvo. Da bismo nekog mogli zvati svojim prijateljem, govore neki evolucijski biolozi, odnos mora biti dugotrajan, pozitivan, i treba postojati suradnja. Ovi znanstvenici govore da se ta tri principa nalaze u temelju svakog pravog prijateljstva, onog na koje možemo računati kada zagusti. Naravno da isti hobiji, pogledi na život, sličan stil odijevanja i vrsta glazbe koju slušamo neće odmoći u ovoj jednadžbi, ali te stvari zapravo nisu toliko važne kada govorimo o pravim prijateljstvima.

Dugotrajan, ali i smislen odnos

Pod dugotrajnošću ne treba misliti samo na to je li nam netko prijatelj iz djetinjstva ili srednjoškolskih dana, već i koliko vremena investiramo u prijateljstvo. Međutim, u današnje doba izgleda kako više vremena i energije ulažemo u poslovno/prijateljske odnose (team building vikendi, after work pića, poslovne grupe na privatnom mobitelu, Facebooku) pa vremena za prava prijateljstva gotovo i nema. Stoga ovu komponentu ne treba gledati kao glavni kriterij. Čini se da je važnije od dugotrajnosti i vremena koje provodimo s nekom osobom način kako ga provodimo, odnosno, o čemu razgovaramo kad smo zajednoIskrenost i spremnost na dijeljenje intimnih tema i pravih problema, uz investiranje vremena u odnos stvari su koje čine prijateljstva dubljim i smislenijim.

>>Preljub je kršenje obećanja o vjernosti svom partneru. On ne mora nužno označavati prijevaru samo u braku, on se događa i u vezama, gdje se nismo zakonski, već riječju obvezali na zajedništvo. Mož eli se nevjera oprostiti ili je to definitivni kraj doznajte ovdje<<

Umjesto negative – pozitiva

Osim dijeljenja problema, važno je da s prijateljima sudjelujemo u zabavnim aktivnostima! Premda ovo zvuči pomalo banalno, kada s prijateljima dijelimo anegdote, kada se zajedno smijemo i zabavljamo, u našem tijelu se počinju otpuštati hormoni endorfini i oksitocini koji blagotvorno djeluju na naš organizam, čine da se osjećamo dobro, ali i da se osjećamo povezano s osobama u našem društvu. Naime, oksitocin je hormon koji je direktno povezan s toplim i bliskim ljudskim odnosima i utječe na povećanje povjerenja i odanosti, a mnogi ga zbog toga zovu hormonom ljubavi. Endorfini utječu na naše sveopće raspoloženje, smanjuju osjećaj boli i reguliraju osjećaj umora, stoga je njihovo lučenje od velike važnosti za nas.

>>Zajedničko ljetovanje – 3 zamke koje prijete da ostanete bez prijatelja. Kliknite, doznajte koje su i izbjegnite ih<<

Prijatelji u nevolji

Prema definiciji evolucijskih biologa, suradnja među prijateljima predstavlja treću kariku pravog prijateljstva. Doista, ukoliko nismo tu za naše prijatelje kada nas oni trebaju, ali i obrnuto, prijateljstvo vjerojatno neće dugo potrajati. Mnogi citati govore kako je pravi prijatelj onaj koji ostane i kada svi drugi otiđu i koji nam pomogne kada zatreba. Evolucijski znanstvenici kazuju kako je ovo još jedna evolucijska prilagodba.

U životinjskom svijetu, kada, primjerice, lav napada skupinu antilopa, one će, umjesto da se okreću u potrazi za drugim antilopama iz skupine, trčati koliko ih noge nose ne bi li spasile svoj život. Ljudi, za razliku od antilopa, ponekad žrtvuju svoje vrijeme, novac, pa čak i svoj život, da pomognu prijatelju u potrebi. Zauzvrat, osoba kojoj se na taj način pomogne, neće nikad zaboraviti prijateljski čin, te će, kada dođe vrijeme za vraćanje usluge, biti spremna pomoći.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button