Psiha i emocije - 30. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Tajna uspješnih „problem solvera“: umjesto boljeg rješenja, potražite bolji problem

Vještina rješavanja problema izuzetno nam pomaže ne samo na poslu, već i u privatnom životu. Što možemo učiniti kako bismo je poboljšali?

rjesavanje problema problem solver

Kada se susretnemo s nekom teškoćom ili problemom, uglavnom ga pokušavamo riješiti starim, već iskušanim metodama. Međutim, često one metode koje su uspijevale u jednoj situaciji, neće biti djelotvorne u drugoj. U tim situacijama na red dolaze vještine rješavanja problema.

Vrijeme je da napustite zonu komfora: oslobodite se i ojačajte samopouzdanje

Osobe koje se, poslovnim žargonom nazivaju problem solveri su one koje imaju sposobnost da sintetiziraju informacije koje su im na raspolaganju te da pronađu novo (često kreativno) rješenje za problem s kojim se susreću.

Tko bolje rješava probleme? Žene ili muškarci?

Kada govorimo o vještinama rješavanja problema, stereotipno se pretpostavlja da su žene sklonije probleme rješavati uzimajući u obzir emocionalne komponente (emocionalno usmjereno nošenje s problemima), dok su muškarci skloniji izravnijem, k rješenju orijentiranom nošenju s problemom. No je li to doista tako?

U meta-analizi Tamres i suradnika, pokazalo se da baš i nije. Naime, u spomenutom istraživanju pokazalo se da su upravo žene u problemskim situacijama nastupale kao problem solveri, odnosno kretale se k rješavanju problema, dok su se muškarci nešto lošije nosili s problemskim situacijama u gotovo svim mjerenim kategorijama.

U kojem grmu leži zec

Budući da su problemi neizostavni dio života, kada razmišljamo kako povećati vlastite sposobnosti za rješavanje problema, najprije se moramo zapitati: na koji način ih uopće sagledavamo? Peter Bregman je u članku za Harvard Business review ponudio zanimljiv odgovor koji glasi: nemojte rješavati određenu problemsku situaciju, već pronađite „bolji“ problem.

Što, dakle, učiniti kad imamo gorući problem koji ne možemo riješiti klasičnim metodama koje su nam do sada uspijevale? Bregman navodi kako možda trebamo najprije riješiti neki drugi problem.

Kako to? Primjerice, možda želite promijeniti svoje radne navike, ali se ne uspijevate motivirati. Ništa što pokušate ne pomiče vas s mrtve točke. Rješenje? Kako biste riješili problem s kojim se susrećete (manjak radnih navika), a isprobali ste sve moguće metode kako biste se motivirali, možda problem uopće nije vaša motivacija.

Možda „bolji“ problem kojeg je zapravo potrebno riješiti leži u tome što ne postavljate ciljeve na ispravan način, možda posao koji obavljate za vas nije ispunjavajući i potrebno je prvo potražiti rješenje tog problema, možda ste preopterećeni nekim drugim obvezama pa ne uspijevate skupiti dovoljno energije za započinjanje itd.

probijte zid

Našli ste se pred zidom i ništa vam ne polazi za rukom? Naučite ga probiti!

Kad se u životu nađemo pred preprekom, primjerice, nemamo dovoljno novaca da kupimo željeni stan, ne možemo pronaći posao...

SAZNAJTE VIŠE

Znak da smo na pravom putu

Kada razmišljamo na ovaj način, izlazimo iz začaranog kruga gdje stalno vrtimo ista rješenja koja očigledno ne djeluju, već, nalazeći „pravi“ uzrok, rješavamo i problem koji nas je inicijalno mučio i tako postajemo efikasniji problem solveri.

Najbolji pokazatelj da smo na pravom putu bit će upravo činjenica da je inicijalni problem s kojim smo se nosili postao, ako ne riješen, onda značajno manji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button