Psiha i emocije - 22. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Našli ste se pred zidom i ništa vam ne polazi za rukom? Naučite ga probiti!

Bezuspješno tražite posao? Ili vam možda s dečkom ne uspijeva održati vezu iako se trudite? Pravo je vrijeme za promjenu perspektive

probijte zid

Kad se u životu nađemo pred preprekom, primjerice, nemamo dovoljno novaca da kupimo željeni stan, ne možemo pronaći posao ili nam ne uspijeva ostvariti partnerski odnos unatoč naporima, svatko će se osjećati tjeskobno i bespomoćno.

Možemo pomisliti kako ništa što učinimo ne donosi željene rezultate, a ako takva situacija potraje, mogli bismo i doživjeti nešto što se zove naučena bespomoćnost.

>> Zanima li vas kako popraviti narušenu sliku o sebi i podići samopouzdanje? Nabacite osmijeh i pročitajte ovaj članak! <<

Naučena bespomoćnost, što je to?

Termin „naučena bespomoćnost“ skovao je psiholog Martin Seligman, a ideju je testirao u poznatom (i okrutnom) eksperimentu sa psima. Skupinu pasa Seligman i suradnici zatvorili su u kaveze i podvrgavali ih elektrošokovima, koji za njih nisu bili opasni, ali su bili jako neugodni. Što god su psi pokušali učiniti kako bi izbjegli elektrošokove, nije im uspijevalo.

U drugoj fazi pse su premjestili u kavez podijeljen u dva dijela – u drugom dijelu nisu ih podvrgavali elektrošokovima, pa da bi se spasili i izbjegli mučenje, psi su trebali preskočiti jednostavnu ogradu. No, psi se u novom se kavezu nisu niti trudili otkriti rješenje, već su se bespomoćno „predali“ bolnim podražajima.

Dakle, kad čovjek zaključi kako ništa ne može promijeniti bez obzira što pokušavao, naziva se naučena bespomoćnost. Kad se nađemo u nepovoljnim okolnostima, lako je upasti u zamku naših uvjerenja kako ništa ne možemo promijeniti, kao što je to bio slučaj sa psima u Seligmanovom eksperimentu. Dobra je vijest da možemo svoja uvjerenja možemo mijenjati, a pritom postoji nekoliko načina na koje ćemo preskočiti ogradu u našem kavezu.

Promijenite očekivanja

Ponekad se u životu jako vežemo za očekivanja, a kad se dogodi suprotno od onoga što bismo htjeli, osjećamo se razočarano jer naša očekivanja nisu ispunjena. Primjerice, očekujemo da će nam određeni partner ispuniti život i usrećiti nas, a onda se razočaramo kad se ispostavi da on ili ona ne ispunjavaju to što smo mi zamislili. Možemo se osjećati ljutito i inzistirati od partnera da nas usreći, a onda biti frustrirani i bespomoćni kad se to ne dogodi. Ili možemo promijeniti očekivanja od partnera i ljubavi općenito.Spoznaja da očekivanje za koje smo se toliko grčevito držali nije ispunjeno, svakako boli. Možda će proći neko vrijeme tuge i žalovanja, ali u konačnici nas promjena očekivanja ispunjava mirom i prihvaćanjem.

Poznata izreka kaže: „definicija ludosti je činiti iznova iste stvari, a očekivati da se situacija promijeni“. U tom kontekstu, kada vidimo da se situacija ne mijenja, možemo odlučiti promijeniti pristup prema situaciji

Promijenite pristup

Poznata izreka kaže: „definicija ludosti je činiti iznova iste stvari, a očekivati da se situacija promijeni“. U tom kontekstu, kada vidimo da se situacija ne mijenja, možemo odlučiti promijeniti pristup prema situaciji. Primjerice, ako nas posao koji radimo ne usrećuje, a nismo u mogućnosti dati otkaz, možemo odlučiti promijeniti pristup prema tom poslu. Umjesto da ga doživljavamo isključivo u negativnom svjetlu, možemo mu pokušati naći dobre strane. Iako nije idealan, mogli bismo svaki dan pokušati prepoznati jednu njegovu dobru stranu, na primjer, redovitu plaću, ugodnog kolegu, mogućnost povremenih poslovnih putovanja i slično.

Promjena ciljeva i otpuštanje

Ponekad nam život postavi prepreke i onemogući ostvarenje naših ciljeva. Na primjer, možemo jako željeti ostvariti partnerski odnos, ali unatoč našim naporima nikako ne uspijevamo upoznati „onog pravog“. Ako je cijena ostvarenja cilja previsoka, ili nam je on iz nekog razloga nedostižan, ponekad ga trebamo otpustiti. Prilagoditi stare ciljeve u neke nove… Tako bismo mogli odlučiti izgraditi naš život na ispunjen i svrhovit način unatoč tome što nemamo partnera – tražiti i dalje, ali ne nametati si pronalazak partnera kao jedinu životnu svrhu. Otpuštanjem i prilagođavanjem ciljeva trenutnim okolnostima postajemo fleksibilniji i otporniji na životne promjene, izazove, pa čak i razočarenja. To ne znači da više ne osjećamo bol, ali ne dodajemo joj dodatne slojeve i ne stavljamo se u ulogu žrtve. A to nam omogućuje da sagledamo trenutnu situaciju iz potpuno nove perspektive.

>> Kako se to dogodilo? Zašto nam je uopće toliko važno što će drugi misliti o nama? Kliknite i saznajte <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button