Psiha i emocije - 28. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Vrijeme je da napustite zonu komfora: oslobodite se i ojačajte samopouzdanje

Strah od nepoznatog često nas ograničava da učinimo odlučujući korak i promijenimo situacije u životu koje nas čine nezadovoljnima ili nesretnima. Kako se osloboditi?

Zona komfora

Koliko puta smo sami sebi obećali – od sutra ću? Od sutra počinjem vježbati jer želim smršavjeti, sutra počinjem raditi na samopouzdanju jer želim bez straha govoriti na sastancima, sutra izlazim iz toksične veze koja me čini nesretnim….

Ali onda dođe sutra, i nekako baš nismo raspoloženi napraviti taj odlučujući korak. Tek što pomolimo glavu izvan zone komfora, savlada nas strah od nepoznatog, pa se brzo se vratimo u dobro poznate zidine rutine i inercije. Ponekad nam je lakše ostati u zoni i biti nezadovoljan, nego izaći iz nje i riskirati eventualni neuspjeh.

Pema evolucijskoj psihologiji, strah od nepoznatog jedan je od naših temeljnih strahova – biti na dobro poznatom teritoriju u našem umu stvara osjećaj kontrole. Nije čudno da nam se skok u nepoznato čini zastrašujućim i nepotrebnim rizikom; kreiranje zone komfora naša je prirodna težnja. Ali, prirodna težnja je i izlazak iz zone kad osjetimo da je došlo vrijeme za rast, razvoj i napredak.

Dakle, što možemo osvijestiti kako bismo razbili predrasude i strahove od nepoznatog?

>> Čitajte još: Našli ste se pred zidom i ništa vam ne polazi za rukom? Naučite ga probiti klikom na ovaj link <<

Izlaskom iz zone komfora ojačat ćete samopouzdanje

 

Kada zakoračimo u nepoznato, prisiljeni smo otkrivati nove dijelove sebe, vlastite resurse kojih do nedavno nismo niti bili svjesni. Možda otkrijemo da smo u nedostatku rutinskih obrazaca i automatiziranih radnji, primjerice, odlični pregovarači, organizatori, da brzo učimo ili da smo vrlo snalažljivi. Sve to jača naše samopouzdanje i vjeru da ćemo se lakše nositi s drugim životnim izazovima.

Mogućnost izlaska iz zone komfora nije dar, sposobnost urođena rijetkoj nekolicini. To je vještina kojom možemo obogatiti naš privatni i poslovni život

Suočite se sa strahom u „malim koracima“

Velik dio otpora prema nepoznatom leži u našem strahu da se nećemo moći nositi s novonastalim okolnostima, da ćemo doživjeti neuspjeh. Ipak, ako cijeli život baziramo na pokušajima bijega od neuspjeha i okružimo se isključivo s dobro poznatim situacijama – možemo li ikad napredovati i ostvariti svoje potencijale?

Nitko ne kaže korak izvan zone komfora mora biti astronomski. Možemo početi svakodnevno po malo mijenjajući sebe i okolinu. Ako želimo, primjerice, biti u stanju na velikim poslovnim sastancima govoriti bez straha, ne moramo se odmah baciti u vatru na sastanku s upravom. Možemo početi s tim da poradimo na svom samopouzdanju općenito, pročitamo literaturu na tu temu, okušati se u raspravi na manje stresnim uredskim sastancima i slično. Možda izrečeno neće odmah biti savršeno, ali to niti nije poanta. Biti autentičan, izraziti se i reći nešto na svoj način ono je što većina cijeni. Pritom ne moramo biti savršeni govornici.

Koji nam je cilj izlaska iz zone komfora?

Prije nego što se odlučimo na bilo kakve poteze, dobro je odrediti cilj koji želimo time postići. Tako ćemo moći podsjetiti se na svoje motive, čak i onda kad se javi strah koji nas vuče natrag u poznato. A kada jednom napravimo taj prvi korak, često vidimo da nije tako strašno kako smo zamišljali.

Negdje je napisano da ljudi pred kraj života više žale za onim što nisu učinili, nego za onim što jesu. Švedski autor Per Olov Enquist napisao je: „Jednoga dana ćemo umrijeti. Ali sve ostale dane bit ćemo živi.“

Mogućnost izlaska iz zone komfora nije dar, sposobnost urođena rijetkoj nekolicini. To je vještina kojom možemo obogatiti naš privatni i poslovni život. Stoga je vrijedno usvojiti je koliko god je to moguće.

>> Želite saznati više? Kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button