Psiha i emocije - 7. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Iskreno o manipulaciji: Kako se nositi s manipulatorima

Dok su u djetinjstvu manipulacije bile očiglednije, u odrasloj dobi manipulacija postaje suptilni komunikacijski stil koji osoba sad već možda i nesvjesno koristi kako bi ostvarila svoj cilj

Kako se uspješno nositi s manipulatorima

Manipulaciju u psihološkom smislu možemo objasniti kao postupak utjecaja na druge putem, primjerice, emocionalnih ucjena ili iskrivljavanja istine, s namjerom stjecanja kontrole nad drugom osobom, ili radi neke druge koristi koju manipulator može imati na račun žrtve.

Važno je razlikovati manipulaciju od zdrave doze socijalnog utjecaja koji imamo u našoj neposrednoj okolini. Naravno da, budući da se nalazimo u emocionalnim i poslovnim odnosima s drugima, imamo neka očekivanja i želje od naše okoline. Isto tako, okolina ima očekivanja od nas, stoga je to recipročan, dvosmjeran odnos.

Za razliku od toga, u odnosu manipulacije, isključivo jedna strana ima koristi od odnosa. Osoba koja manipulira iskorištava taj nesrazmjer moći u svrhu ostvarivanja svojih ciljeva. 

Manipulatori i inteligencija

Važno je naglasiti da manipulatori najčešće nisu ništa inteligentniji od žrtve. Oni su jednostavno naučili obrazac ponašanja koji im se najčešće već u djetinjstvu pokazao uspješnim za ostvarenje svojih ciljeva – i nastavili ga provoditi u odrasloj dobi.

Jeste li znali da i odnosi mogu biti - toksični? Čitajte više o tome!

Dok su u djetinjstvu manipulacije bile očiglednije, primjerice, demonstriranje i priređivanje „scena“ u javnosti samo kako bi se dobila četvrta kugla sladoleda (a to se pokazalo uspješnom taktikom jer su roditelji popuštali), u odrasloj dobi manipulacija postaje suptilni komunikacijski stil koji osoba sad već možda i nesvjesno koristi kako bi ostvarila svoj cilj.

Cijena manipulacije

Manipulatori ne posjeduju vještine vrijedne divljenja – oni jednostavno imaju određeni mentalni sklop iz kojeg im je jako teško izaći. Stoga, u jednom trenutku „kronični“ manipulatori mogu platiti cijenu svojeg ponašanja u bliskim odnosima.

To, primjerice mogu biti privatne ili poslovne komplikacije, kada mreža manipulacija i laži postane teška za praćenje čak i samom manipulatoru. Može se također dogoditi da ljudi nakon nekog vremena počnu izbjegavati manipulatora ili ga izoliraju u radnom okruženju.

Također, manipulatori u jednom trenutku mogu osjetiti nedostatak iskrenih odnosa u svom životu, osjetiti se osamljenima, nevoljenima, što naravno negativno utječe na samopouzdanje i zadovoljstvo svake osobe.

Donosimo nekoliko načina na koje se možete nositi s manipulatorima:

Postavljanje sigurnog okruženja za razgovor s manipulatorom

Kada uočimo da netko kontinuirano manipulira, važno je postaviti sigurno okruženje za razgovor. To se može odnositi na razne situacije. Primjerice, može se odnositi na fizičko udaljavanja od nekoga tko na agresivan način zastrašivanjem pokušava doći do cilja.

Ili primjerice, u poslovnom okruženju, može značiti da pristojno odbijete s nekim pričati o poslu izvan konteksta sastanaka gdje je prisutno više ljudi. U privatnim odnosima, to može značiti da nećete doći na „teritorij“ osobe koja vas stalno manipulira – primjerice u njegov ili njezin dom, auto ili ured, jer se tamo manipulator osjeća sigurno i zaštićeno.

subliminalne poruke naše podsvijesti

Može li netko uspješno kontrolirati naš um, a da toga nismo ni svjesni?

Svakodnevno primamo ogroman broj informacija putem interneta, televizije, radija i ostalih medija. U cijeloj toj buci šumova i slika...

SAZNAJTE VIŠE

Postavljanje granica

Kao i u svakom odnosu, i ovdje je važno znati postaviti granice. Primjerice, možete odbiti poziv manipulatora koji vas zove u ponoć kako bi „raspravio nešto jako važno“. Ili, na pristojan način naučiti kako odgovoriti na napade protupitanjem, odnosno rečenicama poput: „Zar sugeriraš da sam to napravio/la?“ ili „Optužuješ li me za to?“. Najčešće će u takvim situacijama zrcaljenja, osoba koja manipulira popustiti s pritiskom.

Žrtve manipulacije nisu odgovorne za postupke manipulatora

Važno je naglasiti da žrtve manipulacije nisu odgovorne za postupke manipulatora. Ponekad će manipulator biti član obitelji ili najbolji prijatelj, stoga je teško osjećaje staviti po strani, jer u ovom slučaju osobi koja manipulira želimo vjerovati. Osoba uvijek manipulira iz vlastite duboke nesigurnosti.

Može li se manipulator promijeniti? Možda, ali to zahtijeva put samospoznaje, koji često može biti bolan i težak, jer se osoba mora suočiti s obrascima ponašanja duboko utkanima u njegovu ili njezinu sliku o sebi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button