Psiha i emocije - 12. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Nemojte još odustati od novogodišnjih odluka, MUDRO preoblikujte ciljeve

Odluke donesene uoči novogodišnjeg slavlja mnogi će napustiti već u siječnju, posebno ako su bile pogrešno postavljene u samom startu. No još ima vremena za spašavanje situacije

Mudro

Siječanj je za mnoge najdepresivniji mjesec u godini. Nakon blagdana ispunjenih optimizmom i nadom, odjednom se vraćamo u kolotečinu. A tada se nerijetko suočavamo s činjenicom kako novogodišnje odluke koje smo donijeli, odmah na početku neslavno propadaju.

Možda nije vrijeme da ih još otpišete. Možda ih je potrebno samo malo preoblikovati, primjerice, prestati ih zvati odlukama i početi shvaćati kao ciljeve. A ciljeve treba postaviti MUDRO, točnije, Mjerljivo, Uvremenjeno, Dostižno, Relevantno i Određeno. Na ovaj način odluke će biti mnogo lakše ostvarive.

Što je to MUDRO postavljanje ciljeva?

MUDRO je akronim (kratica) kojeg su smislili psiholozi, a koji označava skup kriterija koji trebaju biti zadovoljeni kako bi cilj kojeg želimo postići bio ostvariv. Ti kriteriji su: mjerljivost, uvremenjenost, dostižnost, relevantnost i određenost. Tako, primjerice, novogodišnja odluka kako želimo smršavjeti najvjerojatnije neće uroditi plodom, s obzirom na to da ne zadovoljava niti jedan od postavljenih kriterija.

Kako onda postaviti dobar cilj?

Mjerljivost ili prava mjera ciljeva

Mjerljivost ciljeva znači da smo postavili cilj na način da u svakom trenutku možemo točno izmjeriti naš napredak. Tako bi novogodišnja odluka o mršavljenju, umjesto da glasi “Želim smršavjeti”, mogla, primjerice, glasiti: “Ove godine želim smršavjeti šest kilograma.” Tako smo odredili broj izgubljenih kilograma kao mjeru uspjeha, pa s takvim preciznim i mjerljivim ciljem možemo bolje upravljati.

Uvremenjenost ili važnost pridržavanja rokova

Uvremenjenost znači postaviti vremenski okvir za ostvarenje cilja. Svaki cilj mora imati svoj početak i svoj kraj. Najteže je početi. Svi imamo naviku odgađati stvari koje želimo učiniti za “idealan trenutak”, ali takvo što ne postoji jer će uvijek postojati nešto što će nam se naći na putu ostvarenja cilja. Međutim, ako čvrsto odlučimo da ćemo krenuti s programom mršavljenja xy datuma, i najavimo to osobama iz naše okoline, lakše ćemo se natjerati na početak.

Pogreška je postavljati previsoke ciljeve. Međutim, nemojte postavljati niti izrazito niske ciljeve, jer na taj način ne motivirate sami sebe i vrlo brzo vam “zadatak” postaje dosadan

Također, nakon što započnemo s ostvarivanjem našeg cilja, znat ćemo da imamo određeno vrijeme u kojemu cilj trebamo ostvariti (npr. do kraja godine). Tu je dobro postaviti i podciljeve, pa možemo odlučiti da svaka dva mjeseca trebamo izgubiti po jedan kilogram. Na kraju godine moći ćemo točno vidjeti koliko smo se približili željenom cilju i jesmo li ga ostvarili.

Dostižnost odnosno zlatna sredina

Kod postavljanja ciljeva važno je da prilagodite cilj postojećem rasporedu, te unaprijed postavite realan vremenski okvir. Ovo je dio u kojem mnogi posustaju, jer odmah na početku postave nerealno visoke ciljeve, a kada vide da ih ne mogu ostvariti, odustaju. Ako slijedimo primjer s gubitkom kilograma, znamo da nije lako smršavjeti, stoga je nerealno, a i nezdravo očekivati od sebe da u veoma kratkom roku izgubite velik broj kilograma.

Međutim, nemojte postavljati niti izrazito niske ciljeve, jer na taj način ne motivirate sami sebe i vrlo brzo vam “zadatak” postaje dosadan.

Relevantnost, odnosno važnost

Cilj koji želimo ostvariti treba nam biti važan. Ako želimo smršavjeti samo zato što nam se čini kako je to trenutno moderno, ali nemamo prevelike volje da tome posvetimo vrijeme i trud, tada je taj cilj postavljen iz krivih razloga, nije nam osobno važan i teško ćemo ga ostvariti.

Određenost kao putokaz

Kada cilj u startu odredimo i opišemo do u detalje, puno lakše ćemo se snalaziti kasnije. To znači da prije samog početka trebamo odrediti što želimo postići, u kojem roku i na koji način. Primjerice, ako želimo smršavjeti, prije svega trebamo vrstu tjelovježbe koja nam odgovara, rok u kojem ćemo ostvariti cilj i način na koji to želimo ostvariti (primjerice, kombinirati zdravu prehranu s tjelovježbom).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button