Psiha i emocije - 26. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Dužnost zove i tijekom slavlja: Što kad su nam blagdani radni?

Mnogima je ovo najljepše doba godine, no što kada su blagdani radni, a godišnji odmor i spajanje nas ove godine zaobiđu...

odmor mora čekati - što kad su nam radni blagdani

Tradicionalno, vrijeme božićnih blagdana je ono koje provodimo s obitelji i prijateljima. Većina ljudi poslovne obveze stavlja po strani, praveći rezime svega što se dogodilo kroz godinu i planirajući korake za onu sljedeću.

Međutim, što kada se „potrefi“ da blagdane moramo provesti radno? Za mnoge koji pokreću svoj posao, ili rade u dežurnim službama, ovo je realnost. Dok većina uživa u prazničkom ozračju, neki se u tom razdoblju trebaju fokusirati na posao. Tada se i oni najjednostavniji zadaci čine puno težima, a motivirati se na njihovo obavljanje je pothvat vrijedan divljenja.

Stoga, donosimo nekoliko prijedloga kako možete održati poslovnu motivaciju kada se pozivi na blagdanska druženja gomilaju, ali dužnost zove:

Veliki problem današnjice: Odlični savjeti kako da smanjite stres na poslu

Uzmite nekoliko slobodnih dana prije ili poslije blagdana

Ako već morate raditi za vrijeme blagdana, to ne znači da ne možete uzeti nekoliko dana godišnjeg odmora prije ili poslije njih. Na taj način, nećete se toliko loše osjećati zbog činjenice da praznike provodite radno, čime će i vaša produktivnost zasigurno biti bolja.

Ne odugovlačite s obavljanjem posla

Iako je to lakše reći nego učiniti – ako ste u procesu pokretanja posla pa niste u mogućnosti uzeti godišnji odmor, oduprite se želji da svako malo provjeravate društvene mreže, i potrudite se dovršiti planirane obveze. U protivnom, nezadovoljstvo bi moglo biti još veće budući da ste dan proveli na poslu, a zadatke niste obavili.

Najbolji način da se držite zacrtanih planova jest da dan ranije napravite listu s popisom obveza koje trebate obaviti. Neka ona bude realistična i podijeljena u mjerljive segmente koje ćete nakon obavljanja moći prekrižiti i tako stvoriti vizualnu prezentaciju vlastitog napretka. Također, postoji mnogo mobilnih aplikacija pomoću kojih možete pratiti vrijeme provedeno u radu. One zasigurno neće odraditi posao umjesto vas, ali vas mogu osvijestiti u pogledu vaše produktivnosti.

Odmor je važan

Sve više istraživanja uvjerljivo potvrđuje da godišnji odmor ima pozitivne učinke na mentalno zdravlje. Primjerice, u studiji iz 2018. godine napravljenoj na longitudinalnom uzorku od 3.380 zaposlenih žena i muškaraca u dobi od 45-52 godine, pokazalo se da na svakih 10 dana godišnjeg odmora sustavno pada i vjerojatnost pojave znakova depresivnosti kod žena. Pogotovo je to vrijedilo kod žena koje su imale djecu. Kod njih je povećanje broja dana godišnjeg odmora smanjilo znakove depresivnosti za čak 38 posto.

Nezdrave navike na poslu

Nezdrave navike na poslu koje narušavaju naše zdravlje

Više od 13 % radnika u zemljama Europske unije radi prekovremeno, a tek u posljednjih desetak godina prekovremeni je...

SAZNAJTE VIŠE

Godišnji odmor utječe na fizičko i mentalno zdravlje

Osim mentalnog zdravlja, godišnji odmor važan je i zbog fizičke dobrobiti za organizam. U norveškom istraživanju iz 2017. godine na uzorku od 2.741 ispitanika, pokazalo se kako je (pre)kratak godišnji odmor povezan s većim indeksom tjelesne mase, većom konzumacijom kofeina i smanjenom percepcijom vlastitog zdravlja. U nekim ispitivanjima bio je povezan čak i s većom razinom mortaliteta.

Stoga, premda nismo svaki puta u mogućnosti uzeti godišnji odmor onda kada bismo mi to htjeli, pa se dogodi da i blagdani budu radni, potrebno je osvijestiti važnost koju odmak od posla ima za naše psihofizičko zdravlje. Vrijeme provedeno izvan radnog konteksta nije nepotrebna distrakcija, već ključan faktor brige o sebi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button