Odnosi i veze - 11. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Najbolji „lijek“ za nekvalitetan san: redoviti i dobri seksualni odnosi

Veza između seksa i spavanja svakako postoji, a pritom nije jednostrana; kao što seksualni odnosi i orgazam utječu na spavanje, tako i spavanje utječe na ukupan intimni život

seks za dobar san i spavanje

Možda mislite da bi vas seksualni odnos prije spavanja okrijepio, ali to bi mogla biti samo garancija za brzo uspavljivanje.

„Pokazalo se da seks i drugi oblici tjelesne intimnosti prije spavanja povećavaju pospanost, skraćuju vrijeme potrebno da se utone u san te poboljšavaju ukupnu kvalitetu sna“, rekla je za portal Everyday Health pulmologinja Shanon Makekau, voditeljica odjela za pulmologiju i medicinu spavanja u medicinskoj ustanovi Kaiser Permanente u Honoluluu.

Štoviše, kvalitetan san može dovesti do boljeg seksualnog života.

Zašto je orgazam dobar za san

Veza između seksualnih odnosa i sna postoji zbog načina na koji hormoni reagiraju na intimnost.

Naime, nakon orgazma dolazi do oslobađanja hormona koji mogu izazvati pospanost, objasnio je dr. sc. Peter Polos, specijalist za medicinu spavanja u Medicinskom centru Sveučilišta JFK u Edisonu, New Jersey. Kaže da su u toj igri dva hormona ključna: oksitocin i prolaktin.

Možda poznajete oksitocin kao „hormon ljubavi“. On pomaže u promicanju povezanosti, privrženosti i općeg blagostanja, što može dovesti do boljeg sna. Nema puno studija provedenih na ljudima o oksitocinu i spavanju, ali jedna mala studija objavljena u studenom 2017. u stručnom časopisu „American Journal of Physiology — Lung Cellular and Molecular Physiology“ otkrila je da je davanje oksitocina pacijentima s opstruktivnom apnejom u spavanju rezultiralo duljim snom i zadovoljstvom spavanjem.

Prolaktin je još jedan hormon za kojeg se zna da se povećava tijekom spavanja, pokazuju istraživanja. „Razine prolaktina su više tijekom seksualnog odnosa s vidljivim skokom nakon orgazma, što bi moglo biti odgovorno za postkoitalnu pospanost koju mnogi ljudi doživljavaju“, kaže Makekau.

Prema prethodnim istraživanjima, razina prolaktina se je značajno povećala jedan sat nakon orgazma, neovisno o tome je li orgazam postignut masturbacijom ili s partnerom. „Ove više razine prolaktina, uz povećane razine estrogena kod žena, također potiču REM fazu, a time i ukupnu kvalitetu sna”, objasnila je Makekau.

Što znanost kaže o seksu i spavanju

Druga su istraživanja pokušala konkretno odgovoriti: pomaže li seksualni odnos ljudima pri spavanju? Jedna studija, objavljena u ožujku 2019. u stručnom časopisu „Frontiers in Public Health“, istraživala je odnos između seksualnih aktivnosti, kvalitete sna i vremena potrebnog da se zaspi. Istraživanje je obuhvatilo 778 odraslih osoba koje su sudjelovale u anonimnim online anketama.

Istraživači su otkrili da je 71% ispitanika reklo da im se kvaliteta sna poboljšala, a 62% izjavilo je da su brže zaspali nakon seksa s partnerom. Vezano uz masturbaciju, te su brojke bile 48, odnosno gotovo 45%.

„Seks s partnerom može pojačati ove učinke hormona pojačavanjem osjećaja bliske povezanosti, privrženosti i intimnosti koji mogu pospješiti kvalitetu sna“, kaže Makekau.

Ograničenje studije bilo je to što su rezultate ispitanici sami prijavili, tako da istraživači nisu imali načina potvrditi njihovu točnost. Općenito, to oslanjanje na podatke koje ispitanici sami prijavljuju umjesto na objektivna mjerenja, čini temu o seksualnim odnosima i spavanju teškom za proučavanje. Neka su istraživanja čak potvrdila da korištenje objektivnih mjerenja u odnosu na takve ankete može dovesti do različitih rezultata kada je riječ o pitanju pomaže li seks spavanju.

Na primjer, sustavni pregled objavljen u listopadu 2021. u časopisu „Journal of Sleep Research“ bavio se odnosom između intimnog fizičkog dodira (koji je varirao od intimnog seksualnog dodira do neseksualnog nježnog dodira poput grljenja) i kvalitete sna. Istraživači su otkrili da je veza između intimnog dodirivanja i spavanja jača u studijama koje su uključivale subjektivne odgovore (samostalne prosudbe) od studija koje su imale objektivniji pristup mjerenju intimnosti i sna.

Dobar je san bitan za seksualni život

Ne samo da će seks poboljšati san, već san može poboljšati vaš seksualni život i češće vas oraspoložiti. Nedostatak sna pak može imati suprotan učinak te smanjiti vašu želju, energiju i interes za seksom, kaže Polos.

Prema jednom od prethodnih istraživanja, dovoljno spavanja noću može povećati vjerojatnost da ćete se redovito upuštati u seksualne odnose. Istraživači koji stoje iza ove studije otkrili su da je dulje trajanje sna povezano s jačom seksualnom željom kod 171 žene u studiji; jedan sat spavanja duže, povećao bi za 14% izglede za upuštanje u seksualni odnos s partnerom.

Seksualni odnosi seksualni zivot seks

Kvaliteta intimnog života: 10 zdravih razloga za seks

Seksualni odnosi još spadaju u tabu teme iako je kvalitetan seksualni život garancija dobrog zdravlja i stoga zaslužuje prostor

SAZNAJTE VIŠE

To ima smisla: dobra odmorenost poboljšava raspoloženje kod većine ljudi, što može povećati raspoloženost za intimnost. Makekau je istaknula i da dokazi pokazuju da je manjak sna povezan sa smanjenim libidom, erektilnom disfunkcijom te negativnim učinkom na energiju i raspoloženje.

Istraživanje iz 2011. je pokazalo da muškarci koji spavaju manje od pet sati imaju nižu razinu testosterona, što može smanjiti libido.

Zaključno se može reći da su spavanje i seks svakako povezani. Makekau preporučuje redovito spavanje u trajanju od sedam do devet sati svake noći kako biste podržali svoje seksualno zdravlje. To je u skladu i s preporukama o duljini spavanja odraslih tijekom noći.

Korišten izvor: Everydayhealth.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button