Odmor i putovanja - 16. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Ogulin – čarolija između sna i jave

Grad smješten u podnožju mistične planine Klek očarao je poznatu hrvatsku spisateljicu Ivanu Brlić Mažuranić koja je ondje provela dio svog djetinjstva. Ogulin do danas čuva sjećanje na nju i njezina djela

ogulin ivana brlic mazuranic smitovo jezero

„Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji.
Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka. Čudnovatim načinom pretpostavljala je moja mašta ne navrh Kleka, već u nutrini njegovoj silne, burne i neprestane prizore, odigrane fantastičnim, većinom herojskim, sad povijesnim sad biblijskim bićima, sve u nekoj vezi, a sve s nekim maglenim rodoljubnim ciljem. Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivanje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka.“
 (Ivana Brlić Mažuranić)

Nacionalni park Sjeverni Velebit: Odmor u iskonskoj divljini

Ivanina inspiracija

Ivana Brlić-Mažuranić jedinstvena je osoba u hrvatskoj povijesti i hrvatskoj kolektivnoj svijesti. Plodove njezine mašte konzumira čitava nacija kroz mnoga desetljeća, a likovi iz njenih bajki postali su dio svakodnevnog govora.

Ivana je postala sinonim za općeprihvaćenu neobičnost. Za nešto što je drugačije od nas, a istovremeno dio našeg identiteta. Njezina originalnost sigurno je potaknuta i činjenicom da se rodila i dio života provela u Ogulinu koji je, kao i ona, neobičan, kao nacrtan nečijom maštom da bi novu maštu proizvodio.

Ogulin je dio gorske Hrvatske međutim nije dio niti Gorskog kotara niti Like. Radi se o prijelaznom području koje se u geografiji naziva Ogulinsko-plaščanska udolina. Nalazi se u podnožju mistične planine Klek koji je Ivani također služio kao inspiracija.

Bajkovita jezgra i čudesan okoliš

Posebno je bajkovita jezgra grada. Tamo se nalazi impozantni ponor rijeke Dobre koji se naziva Đulin ponor. Legenda kaže kako se djevojka Đula, čuvši vijest o pogibiji svojeg dragog u bitci s Turcima, bacila u ponor. U neposrednoj blizini nalazi se i frankopanski kaštel u kojem je smješten Zavičajni muzej. Uz kaštel nalazi se i multimedijalni centar Ivanina kuća bajke.

Eklektika arhaičnosti bajke Ivane Brlić-Mažuranić i modernističkog multimedijalnog uređenja dominantan je ugođaj koji vlada u centru. Ovaj jedinstven spoj novih tehnologija i tradicionalnih kanona kao što je borba dobra i zla, prvenstveno je namijenjen najmlađima. Idealna je to kombinacija učenja upravljanja novim tehnološkim alatima istovremeno sa razvijanjem moralnih standarda kroz poruke najpoznatije hrvatske autorice bajki. Stalna izložba ovog interdisciplinarnog centra oslanja se na znanje i kreativnost. Ovdje se mogu organizirati radionice, kreativni i edukativni programi za djecu, ali i odrasle. Centar posebno slavi bajke Ivane Brlić-Mažuranić, ali i bajke i njihove autore općenito.

Nema bajki bez mističnih voda pa predlažemo da posjetite i vode u okolici Ogulina. Odmah uz grad nalazi se veliko akumulacijsko jezero Sabljaci. U njegovoj blizini nalazi se poznati restoran Ive gdje možete kvalitetno prezalogajiti te potom uživati u šetnji i rekreaciji na obalama Sabljaka.

Zeleno jezero i Rupećica

U blizini Ogulina nalazi se i mistično Zeleno jezero ili, kako ga još zovu, Šmitovo jezero. Riječ je o prirodnom jezeru mnogo manjem od Sabljaka, a vodom ga hrani rijeka Rupećica

smitovo jezero

Rupećica je naziv koji se upotrebljava za nekoliko krških pojava koje se nalaze na ovoj lokaciji. Isti naziv imaju špilja, krški izvor, rijeka, ponor i jama. U špilji Rupećici nalazi se sifonsko jezero čije vode izbijaju na površinu u krškom izvoru Rupećici. Voda potom kratko teče nad zemljom (neki Rupećicu nazivaju i najkraćom rijekom na svijetu), zatim ponire u podzemlje u ponoru Rupećici. Nakon poniranja rijeka nastavlja svoj tok kao ponornica i ulijeva se u Zeleno jezero.

Ono se sastoji od dva međusobno povezana jezera – Velikog i Malog jezera. Rupećica dotječe u Malo jezero, a voda se zatim prelijeva u Veliko jezero iz kojeg voda ponovno ponire u podzemlje. Sustav Rupećica – Zeleno jezero zanimljiv je i kao stanište nekih rijetkih i ugroženih vrsta poput čovječje ribice.

Takav jedan krški koloplet u kraju bajki i mašte ima, naravno, i svoj mitski aspekt. Legenda kaže da je u jezeru živio zmaj koji je jednom prilikom uhvatio mladu djevojku koja se našla uz jezero. No, tada se pojavio sveti Juraj koji je djevojku spasio od zmaja.

Dobar za izlet ili odmor

Ovaj kraj možete posjetiti u sklopu jednodnevnog izleta pa ćete stići obići samo dio njegovih ljepota, no radi detaljnijeg upoznavanja ogulinskog kraja predlažemo višednevni boravak. Ovdje ćete naći dovoljan broj apartmana i soba u privatnom smještaju, a za pravi doživljaj sugeriramo hotel s četiri zvjezdice koji se nalazi u samom centru grada, odmah uz frankopanski kaštel.

baraceve spilje plitvicka jezera rastoke velebit

Potražite ljepotu i osvježenje u dubinama Baraćevih špilja

Posjetite ovo ljeto Baraćeve špilje te obližnja Plitvička jezera; uživajte u jedinstvenoj spiljskoj ornamentici, a možete skoknuti i na...

SAZNAJTE VIŠE

Ogulin možete posjetiti u raznim kombinacijama – s prijateljima, dragom osobom, s obitelji… Kako god ga posjetili, uživat ćete u ljepotama njegove stvarnosti, kao i čarolijama njegove nestvarnosti. U njegovim legendama i Ivaninim bajkama, tamo negdje, na granici Gorskog kotara i Like, tamo negdje, na granici sna i jave.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button