Odmor i putovanja - 20. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Nin: grad soli i kraljeva

U Nin trebate doći i ako vas barem malo zanima povijest Hrvatske, posebno njeni temelji, korijeni, kraljevi i knezovi. Kad je u pitanju hrvatska povijest i kad je u pitanju hrvatska sol, u Ninu je sve počelo

Nin - Hrvatska povijest grada soli

Na malenom otoku u slikovitoj laguni petnaestak kilometara od Zadra, nalazi se Nin. Kada bismo nastavili koji kilometar sjevernije, došli bismo do mosta koji s kopnom spaja otok Vir, a koji kilometar istočnije do mosta koji s kopnom spaja Pag. Na zapadu se vide obrisi otoka Zadarskog arhipelaga, a na sjeveroistoku horizont čine hrptovi Velebita.

Od ilirskog plemena do antičkog Rima

Ovdje, na sjevernom kraju Dalmacije, prije tri tisuće godina osnovana je Aenona, naselje ilirskog plemena Liburni. U naselju okruženom bedemima i u nastambama od suhozida, prema arheološkim rekonstrukcijama, dobro se živjelo. U doba antičkog Rima Nin je bio municipij i pomorska luka sa svojim vodovodom, forumom i hramom, jednim od najvećih u Dalmaciji.

Top 5 razloga za ljetovanje na Pelješcu

Gotovo da nema grada na ovom svijetu koji tijekom svoje povijesti nije trpio, povremeno bivao potpuno ili djelomično uništen pa obnovljen. Niti Nin nije iznimka, najteže je stradao u ratovima Venecije i Turskog carstva. No, postojala su i  duga razdoblja dobrog života u ovom gradu. Jedan od najvažnijih razloga za to je duga tradicija proizvodnje soli.

Tradicija stara 1500 godina

Sol se u Ninu proizvodi već 1500 godina, a i danas je to najvažnija gospodarska djelatnost u gradu. Solana Nin je najvažnija žila kucavica koja je oko proizvodnje soli izgradila i vrlo važnu turističku priču. Ono što je posebno važno jest da se ovdje sol ne proizvodi pomoću strojeva već ručno, na tradicionalan način, što privlači desetke tisuća posjetitelja svake godine.

Solana, dakle, nije samo proizvodni kompleks, već i  vrhunska turistička destinacija koja nudi set različitih programa. Pa se tako možete upustiti u turu „Poučna staza soli“; laganom šetnjom pokraj bazena u kojima hlapi morska voda upoznat ćete način dobivanja prirodne ekološke soli putem kristalizacije, nakon koje slijedi ručna berba. Obići ćete zapornicu iz doba antičkog Rima i predahnuti u sjeni sjenice usred polja soli.

Priča solara

U okviru solane nalazi se i Kuća soli, muzej u kojem ćete naučiti sve važno o dugoj povijesti vađenja soli u Ninu, ali i o mnogim drugim temama vezano za ovaj najkorišteniji začin našim jelima. No, naučit ćete i da je korištenje soli u prehrani samo jedan od uporabnih aspekata ovog vrijednog minerala. Sol se koristi i za bazene, u kozmetičkoj industriji, a zahvaljujući njoj spriječeni su milijuni prometnih nesreća do kojih bi došlo na zaleđenim prometnicama.

Boravak u solani može biti i interaktivan; program „Iskustvo solara“ uključuje rad sa solarom na otvorenom i/ili zatvorenom području te hodanje između bazena. Tijekom ovakvog obilaska kroz rad i druženje upoznaje se s prirodom, s fazama nastajanja soli te s posebnostima solarskog zanimanja. U solani možete kupiti mnogobrojne proizvode od soli i sa soli kao i suvenire. Više detalja naći ćete na www.solananin.hr.

Svake godine u Ninu se održavaju i manifestacije vezane uz sol, u prvom redu tu je Festival soli. U okviru bogatog programa Solana Nin organizira besplatne ture s vodičima koji posjetitelje vode kroz solanu i prenose znanje o tradicionalnom načinu prikupljanja soli uz pomoć sunca i vjetra. Tu su i igre sa soli prilagođene svim uzrastima.

Najstariji kraljevski grad

Kad ste već u Ninu, sasvim sigurno nećete propustiti razgledati njegovo bogato kulturno povijesno nasljeđe. Za nas je najvažnije razdoblje srednjovjekovne Hrvatske – Nin je bio njeno prvo političko i kulturno središte, dakle mjesto rođenja države, najstariji hrvatski kraljevski grad. U Ninu su stalno ili povremeno stolovali knez Višeslav, Trpimir i Branimir, te kraljevi Tomislav, Petar Krešimir IV. i Zvonimir.

Oko tisuću godina, od 9. do 19. stoljeća, Nin je bio biskupija. Među biskupima najznačajniji i najpoznatiji je Grgur Ninski, glasni zagovornik staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice te glagoljaškoga bogoslužja. Inače, monumentalni kipovi ovog važnog čovjeka uz Nin krase još dva grada, Split i Varaždin. Sva tri spomenika izradio je Ivan Meštrović.

S obzirom na dugu i bogatu povijest, Nin je grad spomenik, na svakom kutu nalazi se znamenitost. Među najznačajnije spada crkva Svetog križa, poznata i kao „najmanja katedrala na svijetu“, sagrađena u 9. stoljeću. Područje Nina općenito je prava riznica srednjovjekovne baštine; na primjer, u okolici grada pronađeno je oko 170 grobova iz perioda hrvatskog srednjovjekovlja. Jedan od najvažnijih relikta ovog vremena je i Višeslavova krstionica, koja se je, nakon što je stoljećima lutala po europskim i hrvatskim gradovima, skrasila u arheološkom muzeju u Splitu, a u Ninu se može vidjeti replika u Muzeju ninskih  starina.

otok vis

Otok na kojem je vrijeme stalo

U našoj svijesti Vis je otok tajni, najdalji među velikim otocima, u nedavnoj prošlosti poznat kao vojni otok, a...

SAZNAJTE VIŠE

Mjesto rođenja hrvatske mornarice

Povijest Nina svakako je i pomorska. Među znamenitosti grada spadaju i prepoznatljivi brodovi Condura Croatica. Brodovi su prije pedesetak godina pronađeni u podmorju Nina, potom su izvađeni konzervirani i restaurirani. Plovili su u 11. i 12. stoljeću, a njihova brojnost bila je tolika da možemo govoriti o hrvatskoj mornarici.

Stoga, u Nin trebate doći i ako vas barem malo zanima povijest, povijest Hrvatske, posebno njeni temelji, korijeni, kraljevi i knezovi. Kad je u pitanju hrvatska povijest i kad je u pitanju hrvatska sol, u Ninu je, dakle, sve počelo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button