ADIVA Plus sadržaj - 13. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Top 5 razloga za ljetovanje na Pelješcu

Južna Dalmacija ove je godine hrvatska top regija, a poluotok Pelješac pravi turistički hit. Otkrijte zašto i što prije počnite planirati odmor u tom očaravajućem kutku Jadrana

Pelješac-Orebić

Odmor na krajnjem jugu Hrvatske uvijek je odličan izbor, a pogotovo ove, 2022. godine, koja će ostati upisana u povijest Hrvatske po otvorenju Pelješkog mosta. Stoga, bilo da odaberete odmor na rajskim otocima hrvatskog juga, u obalnim destinacijama ili u unutrašnjosti, očekujte pregršt raznolikih doživljaja, ali i nevjerojatnu lakoću putovanja do njih.

Da, južna Dalmacija nesumnjivo je ove godine hrvatska top destinacija, a poluotok Pelješac pravi hit. Otkrivamo najmanje pet razloga zbog kojih biste već sada trebali rezervirati odmor na tom poluotoku kapetana, očaravajućih prirodnih ljepota, vrhunskih enogastronomskih doživljaja i kulturnih atrakcija svjetskog ranga.

Istražite Hrvatsku: pet sjajnih ideja za izlete

Prvorazredne kulturne atrakcije

Poput čuvara, na samom ulazu na poluotok Pelješac ponosno pozira Ston, mali grad neočekivano velikih kulturnih doživljaja. Ston je čuvar svjetskih vrijednosti – Stonskih zidina – koje su, nakon Kineskog zida, u redu najduljih sačuvanih fortifikacijskih sustava na svijetu. Duge su 5,5 km, visoke između pet i deset metara, utvrđene kulama te su pravo čudo srednjovjekovnog graditeljstva.

Neprocjenjiv je i pogled koji se s njih pruža na more, grad i bazene stonske solane, najstarije aktivne solane u Europi, moguće i u svijetu te najveće sačuvane u povijesti Sredozemlja. Tzv. bijelo zlato su, uz pomoć mora, sunca i vjetra, prvi tamo počeli proizvoditi i izvoziti stari Rimljani, a na isti se prirodan i tradicionalan način morska sol i cvijet soli tamo proizvode i danas.

Duž cijelog Pelješca su razasuti i drugi kulturni biseri – stare crkvice, zanimljivi muzeji i kapetanske vile, skrivene u egzotičnim vrtovima. Otkrijte ih sve.

Zanosna enogastronomija

Osim prvorazrednih kulturnih, Ston je čuvar i vrhunskih enogastronomskih doživljaja, dobro znanih među gurmanima diljem svijeta. I oni najizbirljiviji će, nakon kušanja kamenica iz Malostonskog zaljeva, potvrditi da ukusnije još nisu jeli. Premda su chefovima tamošnjih konoba i restorana vječna inspiracija za maštovite kreacije, školjkari tvrde da su kamenice najukusnije kada su svježe, tek izvađene iz mora, dakle, sirove, te pokapane s nekoliko kapi limuna i poslužene na ledu. Pijuckate li uz to pjenušavo bijelo pelješko vino, doživljaj će biti potpun.

Mali Ston-kamenice

Osim kamenicom, kraljicom morskih školjaka, poznatoj i po afrodizijačkim svojstvima, nepcu ugodite i dagnjama te drugim jelima s potpisom mora. Riblja jela te jela od morskih plodova duž cijelog Pelješca oplemenjuju kapi domaćeg, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dragocjena zrna soli na kojima je ispisana povijest i božanstvena, opojna vina.

Vinska poezija Pelješca također je priča za sebe. Traje još od antičkih vremena, kada su se na osunčanim padinama poluotoka sadili i brižno njegovali vinogradi. Rezultat? Vrhunske vinske kapi koje Pelješac pozicioniraju na vrh enološke karte svijeta. Glavni adut tog najvećeg vinogorja hrvatskog juga je plavac mali, sorta koja je pokazala najbolje rezultate pa je njome zasađeno gotovo 90 posto peljeških vinograda. Puno o plavcu malom, ali i o ostalim sortama poluotoka, otkrijte u naselju Putniković. Tamo, u okruženju vinograda koji se protežu iznad najljepših jadranskih plaža, doživjet ćete jednu od najljepših hrvatskih vinskih priča. Posjetite Dom vinarske tradicije koji je istovremeno i muzej i kušaonica, i prezentacijska dvorana i suvenirnica, ali prije svega mjesto na kojem ćete otkriti kako je vino na Pelješcu postalo stil života.

Rajske plaže

Hrvatski Jadran obiluje rajskim plažama, a neke od najljepših i najskrovitijih te oblikovanih isključivo „rukom“ prirode pronaći ćete na Pelješcu, naravno, budete li dovoljno uporni. Pelješke su plaže spektakularno lijepe, ali ne očekujte na njima nikakav spektakl. One nisu razvikane, pretrpane niti bučne te će ispuniti očekivanja onih koji, uz čistoću mora, traže ljepotu, mir, istinski dodir s prirodom i tišinu koju prekida tek šum valova ili krik galebova. Pješčane, šljunčane, kamenite ili kombinacija… Pelješac ih ima sve, a vi ćete odlučiti kakvu podlogu želite osjetiti pod stopalima dok budete koračali tim djelićem Mediterana koji je i danas baš onakav kakav je i nekad bio.

Plaža koju nikako ne smijete zaobići je Divna, koja s kombinacijom šljunka i pijeska te nijansama zeleno-plavog mora slovi za jednu od najljepših peljeških plaža. Ne nosi bez razloga ime “Divna”. Jedinstvena je i plaža Jezero koju s kopnene strane okružuje jezero iz kojeg se voda, preko bijelog žala, ulijeva u more. Do plaže možete stići jedino barkom. Posjetite i dugu pješčanu plažu Prapratno, plažu Vučine u uvali Žuljana, te plaže Mokalo, Trstenica, Viganj (surferski raj), Duba, Podobuće…

Pelješac-plaža

Aktivan odmor u božanstvenoj prirodi

Premda naizgled miran i tih, Pelješac će vas poticati na aktivan odmor u svom božanstvenom krajoliku. Pritom ne mislimo na kupanje i izležavanje na plažama, već na aktivnosti koje će vam ubrzati puls, orositi čelo, ali i nagraditi vas neprocjenjivim doživljajima. Vožnja biciklom izvrstan je način za upoznati poluotok jer će vas staze voditi uz more, vinograde, maslinike i tradicijska sela, a svaki okret pedalom bit će nagrađen nezaboravnim vidicima. Oni željni adrenalina i ljubitelji brdskog biciklizma izazov će pronaći na neasfaltiranim putevima, dok će se iskusni planinari uputiti u osvajanje sv. Ilije, najvišeg vrha poluotoka, odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Sredozemlju. Na taj se pothvat najbolje uputiti u pratnji lokalnog vodiča.

Penjači će na Pelješcu pronaći izazovne stijene, a velik će izbor imati i ljubitelji vodenih sportova. Veslanje na dasci (SUP), kajaking i ronjenje u čarobnom podmorju koje obiluje endemičnim vrstama flore i faune, potopljenim rimskim galijama i ratnim brodovima, omiljene su aktivnosti.

Pelješac-surfanje

Daleko najpopularniji vodeni sport Pelješca, po kojem je destinacija prepoznata u svijetu, je surfanje. Kučište i Viganj, na najužem dijelu Pelješkog kanala, najbolje su lokacije za uloviti zapadni maestral i ukrotiti valove. Vjetar tamo neprestano puše tijekom cijelog dana pa neprestano privlači i brojne surfere koji te pelješke lokacije svrstavaju u red najatraktivnijih odredišta za surfanje na dasci i kite surfing u Hrvatskoj i Europi.

Via Dinarica Dinaridi Velebit Gorski kotar Biokovo Mljet Ucka

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Masivni Dinaridi izvor su inspiracije, mitova i prirodne ljepote u koju možete uroniti zahvaljujući sustavu planinarskih puteva

SAZNAJTE VIŠE

Boravak na Pelješcu iskoristite i za šetnje po tematskim šetnicama, planinsko-brdskim stazama i putevima raznih dužina i težina. Vodit će vas uz obalu, kroz mirisne borove šume i mediteransko, ljekovito bilje, kroz usnula sela, uz stoljetne vinograde, maslinike, suhozide, crkvice, arheološka nalazišta…

Udoban smještaj

Nakon aktivnog dana udobno se smjestite i slegnite dojmove u nekom od peljeških hotela, kampova, glamping šatora, vila, apartmana, kuća za odmor ili soba. Izbor je velik i raznolik. Ako ćete do Pelješca doploviti, na raspolaganju vam je niz sidrišta. Želimo vam mirno more i putovanje puno doživljaja.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button