ADIVA Plus sadržaj - 23. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Top 5 ideja za pustolovna putovanja s djecom

Putovanje je uvijek dobra ideja, a kada je u društvu djece, onda je to odlična ideja! Istraživati svijet zajedno, iskusiti nove doživljaje, upoznati druge krajeve, ljude i kulture, okusiti nove okuse, a kasnije dijeliti uspomene, neprocjenjivo je iskustvo.

ideja za pustolovna putovanja s djecom

Iako možda zvuči komplicirano putovati s djecom, pogotovo kad su ona manja, istina je zapravo suprotna – djeca su poprilično jednostavna, ali zato mi odrasli često znamo komplicirati. Dok neki tako putovanja s djecom smatraju nemogućom misijom (sve dok djeca ne porastu), drugi su fleksibilniji, pa pakiraju kovčege i s mališanima, doslovno od „malih nogu“, kreću u putne avanture.

Znanost potvrđuje: godišnji odmor je nužnost, a ne luksuz

Za manju i za veću djecu, kao i za vas roditelje, donosimo nekoliko prijedloga za putovanja koja ćete pamtiti cijelog života.

Hobbiton™ (Novi Zeland): Filmska čarolija medu zelenim brežuljcima

Čak i ako niste fan Tolkienovih djela, u razgledavanju Hobbitona™ u novozelandskoj regiji Waikato nesumnjivo ćete uživati i vi i djeca. Jedan je to od rijetkih filmskih setova koji nije uklonjen, koji je ostao netaknut te je baš onakav kakav je prikazan u planetarno popularnim filmskim trilogijama „Gospodar prstenova“ i „The Hobbit“.

Birati možete između više različitih tura. Tura „Hobbiton™ filmski set“ povest će vas na šetnju Međuzemljem, njegovim idiličnim krajolikom s 44 hobitske rupe i mlinom, a završit će u Green Dragon™ Innu, uz napitak Hobbit™ Southfarthing™. „Večernja banquet tura“ kreće u sumrak, a završava gozbom po mjeri Hobbita™ i šetnjom pod mjesečinom, a za koju ćete dobiti i ručne lampione kojima ćete si osvjetljavati put. Ako ste više jutarnji tip, izaberite turu „Drugi doručak“. Budite prvi koji će toga dana stići na filmski set te, uz razgledavanje Hobbitona™ u svježini jutra, uživajte u obilnom i slasnom doručku u mlinici. Koju god turu odabrali, očekujte pravu filmsku čaroliju skrivenu među valovitim brežuljcima i bujnim zelenim pašnjacima Hobbitona™.

popajevo selo

Popajevo selo (Malta): Zabava za sve generacije

Možda kao dijete niste voljeli jesti špinat, ali ste zato obožavali gledati crtiće s Popajem, najvećim ljubiteljem špinata. O tom simpatičnom mornaru je 1980. snimljen i film za što je savršena kulisa bio predivan zaljev na sjeverozapadu Malte. Za potrebe snimanja filma tamo je, u svega sedam mjeseci, izgrađeno selo s 19 autentičnih kućica šarenih boja, a za čiju je izgradnju drvo doneseno čak iz Nizozemske budući da na Malti nema šuma. Po završetku snimanja, filmaši su otišli iz sela ostavivši za sobom cijeli set, sa svim konstrukcijama.

Kreativni mještani u tome su prepoznali turistički potencijal, selo dodatno uredili te ga pretvorili u zabavni park u koji danas hrle ljubitelji Popaja iz cijelog svijeta. Popeye Village ili Sweethaven Village danas je muzej na otvorenom i jedna od najvećih turističkih atrakcija Malte koja nudi zabavu svim generacijama posjetitelja. Kino projekcije, lutkarske predstave, vožnja brodom, pubovi i restorani… U Popajevom selu odličan provod je zajamčen.

Loro Parque (Španjolska): U carstvu papiga

Jedan od najboljih zooloških vrtova u svijetu, s nesumnjivo najvećim i najraznovrsnijim rezervatom papiga na svijetu, brojnim egzotičnim biljkama i najvećim Thai selom izvan Tajlanda, očekuje vas na Tenerifima. Da je Loro Parque nezaobilazna atrakcija tog španjolskog otoka, potvrđuje i činjenica da je park, koji ove godine obilježava svoju 50. obljetnicu, dosad posjetilo gotovo 50 milijuna posjetitelja.

Glavna atrakcija parka su, kao što mu i ime govori (španj. loro, papiga), papige. Tamo ih je više od 350 vrsta i podvrsta. Neke od njih možete vidjeti i u programu s papigama (Loro Show) u ulogama glumaca, plesača i pjevača. Osim Loro Showa, ne propustite ni show s dupinima, orkama i morskim lavovima.

Posebna atrakcija parka je i tzv. Planet pingvina – ondje snijeg pada cijele godine, temperatura vode ne prelazi osam stupnjeva, a i svjetlost je poput one na Antarktici. Mališane će oduševiti i Kinderlandia, pustolovni park za djecu, a posebnu pažnju obratite i na Thai selo na samom ulazu u park koje ostavlja dojam kao da ste ušetali na Tajland.

gardaland

Gardaland (Italija): Ludi provod za male i velike

Gotovo tri milijuna posjetitelja svake godine ne hrli bez razloga u Gardaland, najpopularniji talijanski i jedan od najvećih europskih zabavnih parkova. Još od 1975., kada je otvoren, nedaleko od jezera Lago di Garda i grada Verone, uz kojeg se veže najpoznatija svjetska ljubavna priča, Romea i Julije, Gardaland je mjesto odlične zabave za male i velike.

Park je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina i obiluje atrakcijama pa je preporuka, ako imate mogućnosti, za uživanje u većini sadržaja parka izdvojiti dva do tri dana. Lude vožnje tzv. roller coasterima, avanture na vodi, opuštajuće vožnje, atrakcije za djecu, brojne predstave i događanja…

U kompleksu od 445 tisuća četvornih metara su i vodeni park Legoland®, Aquarium s morskim životinjama i biljkama, oceanski tunel, restorani i barovi, hoteli s tematskim sobama za male i velike… Gardaland je sinonim za nezaboravan obiteljski provod, pa ga svakako što prije upišite na svoju putnu listu.

Disneyland (SAD, Japan, Francuska, Kina): Najsretnije mjesto na Zemlji

Opisuju ga kao „najsretnije mjesto na Zemlji“, a nesumnjivo je najstariji te jedan od najpopularnijih tematskih zabavnih parkova na svijetu. Prvi Disneyland je otvoren davne 1955. u Anaheimu u Kaliforniji, a dizajniran je i izgrađen pod nadzorom Walta Disneya, slavnog kreatora lika Mickey Mousea, i otada ne prestaje privlačiti milijune posjetitelja svake godine. U sklopu Disney resorta su dva tematska parka: Disneyland i pustolovni park Disney California. Osim što uprizoruju likove i prizore iz Disneyevih filmova i drugih bajki, u parkovima vas očekuje pregršt drugih atrakcija i zabave.

kucice na drvecu

Provedite godišnji odmor na drvetu

Mnogima je privlačna pomisao o boravku i odmoru u prirodi, no šator nije svima po volji. Bi li vam...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon kalifornijskog, slični Disney parkovi kasnije su svoja vrata otvorili i na drugim lokacijama u svijetu: blizu Orlanda na Floridi (1971.) je otvoren još veći zabavni park Walt Disney World Resort. Sličan park je, po licenci Disneylanda, otvoren i u Tokiju (1983.), a The Walt Disney Company otvorila je zabavni park Disneyland i u mjestu Marne-la-Vallée kraj Pariza (1992.) te u Hong Kongu (2005.). U koji god zabavni park s potpisom Walt Disneyja se uputite, očekujte nezaboravan provod i istinsku čaroliju.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom:

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button