Odmor i putovanja - 19. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, prof. geografije

Provedite godišnji odmor na drvetu

Mnogima je, naravno, privlačna pomisao o boravku i odmoru u prirodi, no šator ipak nije svima po volji. S druge strane, htjeli biste nešto novo, drugačije… Bi li vam odgovarao odmor među krošnjama stabala?

kucice na drvecu

Kad govorimo o putovanjima, ljuski afiniteti i želje su raznoliki i promjenjivi. Ima nas svakakvih, a i svatko od nas bude „svakakav“ u različitim fazama svojeg života. Avanturistička faza, melankolična faza, luckasta faza, obiteljska faza… Za svaku od njih postoji idealno putovanje, a neka putovanja su idealna za više njih. Boravak u prirodi svakako zadovoljava mnoge naše potrebe i afinitete, a kada je kombiniran s komforom i sigurnošću, tada govorimo o vrhunskom užitku. Taj vrhunski užitak mogli biste pronaći u kućicama na drveću kojih u Hrvatskoj nema mnogo, no njihov broj je u porastu. S druge strane, one koje postoje su pritom izuzetno privlačne i udobne.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Premda se tako zovu, kućice na drveću uglavnom nisu zaista na drveću poput onih u američkim filmovima, već kućice na samostojećim konstrukcijama dignute iznad tla u razinu krošnji. Stabla su živi organizmi koji rastu i mijenjaju se i ne bi bilo dobro zabijati čavle u njih, no putnici namjernici dobrodošli su gosti među njihovim krošnjama. Ako ste netko poput mene, dakle netko tko voli prirodu, nema problem zablatiti se, izgrepsti, boriti se s komarcima, vrućinom ili hladnoćom tijekom dana, no u krevet ipak želi leći čist, tada su kućice na drveću idealna opcija za vas.

„Stablovanje“ u blizini Karlovca

U blizini Karlovca, smještena između Mrežnice i Korane, nalazi se Treehouse Resnice. Kućica je uređena u rustikalnom stilu, okružena zelenilom i s mnogo svjetla. Predviđena je za do četiri osobe i predstavlja izvrsno ishodište za istraživanje okolnih prirodnih ljepota biciklima, kanuima ili quadovima.

Ako svoj bazu želite imati u blizini vode, tada je za vas kao stvorena Riverland Mežnica. Dvije male kućice nalaze se uz samu obalu Mrežnice, pa je sasvim sigurno da će voda i okolno zelenilo izbaciti svu negativnu energiju iz vas. Svaka od ovih kućica među krošnjama može primiti dvije do četiri osobe, a jutarnju kavu možete popiti na maloj terasi s pogledom na lopoče.

U krošnjama Like i Gorskog kotara

Ako želite boravak u kućici na drvetu koji koketira s luksuzom i svjetski poznatim destinacijama, tada je za vas svakako Plitvice Holiday Resort. Riječ je o iznimnoj lokaciji za luksuzan odmor koju možete posjetiti tijekom cijele godine, a u svakom od godišnjih doba imat ćete što za vidjeti, iskusiti i kušati.

Resort je smješten uz nacionalni park Plitvička jezera, a kućice na drveću samo su dio ukupnog smještajnog kompleksa. Nalaze se među krošnjama borova, zanimljivog su i elegantnog dizajna te su izvrsno opremljene. Uz dobru izolaciju, kućice imaju i centralno grijanje, pa omogućuju uživanje i u zimskoj idili. Ovaj resort idealan je za one koji ne žele otići predaleko od svoje zone komfora i blagodati civilizacije, budući da su gostima ovdje na raspolaganju restoran, recepcija, mjenjačnica, bankomat i dućan.

Plitvički dio Like neporecivo je lijep, no nekima možda previše pitom i napučen turistima. Za takve preporučujemo Treehouse Lika, dvije kućice smještene u Parku Prirode Velebit. Nalaze se četiri metra iznad tla u ravni s okolnim krošnjama i predstavljaju dašak luksuza u divljini. Spavanje ovdje puni tijelo kisikom, a duh optimizmom, pa prepuni energije svako jutro, nakon kavice među krošnjama, krećete u istraživanje naše najvelebnije planine. More i kanjon Zrmanje udaljeni se samo 25 minuta.

Možda najsimpatičnija među kućicama na drveću je Gorski Lazi. Nalazi se u srcu Gorskog kotara kraj Tršća. S obzirom na veličinu izuzetno je dobro opremljena. Ima četiri ležaja, malu kuhinju, toalet, tuš, solarnu struju, grijanje, roštilj, audio sustav, bežični internet… U kućici su na raspolaganju posteljina, ručnici, ležaljke i suncobran. Kuhinja, premda minijaturna, dobro je opremljena s plinskim štednjakom, loncima, tavicama, tanjurima, zatim čaše, žlice i vilice… Za roštilj su osigurana drva, a svoje napitke možete ohladiti u obližnjem potoku.

proljece pet ideja za izlete Međimurje Samobor Rastoke Karlovac Rijeka

Istražite Hrvatsku: pet sjajnih ideja za izlete

Ovo proljeće udara tempo vježbanja strpljenja. Želja za suncem, putovanjima i izletima već je kronična. Evo nekoliko ideja za...

SAZNAJTE VIŠE

Među krošnjama dalmatinskih hrastova

Kućice na drveću ne nalaze se samo u našim kontinentalnim krajevima, ima ih i na jugu. Izdvajamo Treehouse Dubrovnik u Konavlima u blizini malog sela Komaji. Kućica se nalazi u hladu hrastove šume, uređena je prekrasnom smeđom drveninom i potpuno komforna. Dio je pustolovnog parka s mnoštvom aktivnosti u kojima možete testirati svoje limite, a suvišno je govoriti o tome da u Konavlima imate što posjetiti i kušati. Posjet Dubrovniku iz kućice na drvetu sasvim sigurno je iskustvo po kojem ćete biti jedinstveni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button