Dom i obitelj - 30. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Plastika je svuda oko nas: Jednostavni načini da smanjite njezinu uporabu

Plastika je praktična, no plastični otpad i njegova uporaba mogu imati razorne posljedice na okoliš i naše zdravlje

plastika i plastični otpad ugrožavaju okoliš i naše zdravlje

Osvrnete li se oko sebe, začas ćete nabrojati dvadesetak predmeta koji sadrže plastiku. Plastika jest praktična, ali su posljedice njezine uporabe razorne, jer zbog potrošačkog mentaliteta plastični se predmeti lako odbacuju i zamjenjuju novima. Pritom se stvaraju goleme količine otpada. Velikim dijelom plastični otpad nekontrolirano se odbacuje i truje okoliš jer plastika se u prirodi ne može razgraditi, a to utječe i na zdravlje.

Svake godine, stotine milijuna tona plastike završi u moru, te pritom ubije najmanje milijun morskih životinja, jer se one zapletu u plastični otpad ili ga progutaju poistovjećujući ga s hranom. Pod utjecajem morske vode, sunca i vjetrova plastika se usitnjava u bezbrojne komadiće, odnosno mikroplastiku.

Odaberite posuđe za kuhanje i spremanje hrane koje nije štetno za zdravlje

Plastični otpad štetan je za okoliš i zdravlje

Višegodišnja istraživanja na britanskom Sveučilištu Plymouth, jednom od najvećih svjetskih centara za proučavanje učinka plastičnog otpada u morima i vodotokovima, pokazala su da je mikroplastika prisutna u trećini ribe, rakova i školjkaša koji se izlovljavaju. Također je dokazano da i zooplankton jede mikroplastiku pogrešno je doživljavajući kao hranu. Zooplankton su sićušne životinje u morskom planktonu koji je ključan za održavanje prehrambenog lanca na našem planetu, a time i ekosustava.

Plastika je prisutna više nego što mislite

Onečišćene su i mnoge rijeke, i to ne samo zbog nekontroliranog bacanja plastičnog otpada, nego i zato što u vodu ulazi mikroplastika koja nastaje pri pranju u kućanstvima. Naime, sintetske tkanine sadrže plastična vlakna, a proizvodi za higijenu i njegu (npr. sredstva za čišćenje doma, pjene za brijanje, zubne paste, pilinzi, kupke, šamponi) nerijetko u sastavu imaju mikrozrnca plastike koja se dodaju zbog učinka eksfolijacije.

Zbog toga je u nekim zemljama (npr. Velikoj Britaniji i Švedskoj) uvedena zabrana proizvodnje kozmetike s plastičnim mikrozrncima.

Smatra se da na mikrorazini plastika može biti štetna i kada jedemo hranu koja je bila u plastičnom pakiranju, te pijemo vodu (i druge napitke) iz plastičnih boca. Premda se iz ambalaže otpuštaju vrlo male količine plastike, s vremenom se ona može nakupiti u organizmu.

Niz istraživanja pokazao je da plastika može izazvati hormonske poremećaje koji pak dovode do brojnih drugih tegoba.

Zbog svega navedenoga, u svijetu jača pokret “rethink plastic“ (eng. promišljanje plastike) za pročišćenje naše svakidašnjice od ovog nepoželjnog umjetnog materijala. Pritom znanstvenici ističu da već naizgled malim promjenama možemo ostvariti veliko poboljšanje.

klimatske promjene i utjecaj na zdravlje

Klimatske promjene utječu na vas

Klimatske promjene postale su naša svakodnevica te se postavlja pitanje o njihovim posljedicama na ljudsko zdravlje

SAZNAJTE VIŠE

Kako smanjiti uporabu plastike

 • Prestanite koristiti plastične vrećice za kupnju. Zamijenite ih platnenim torbama i mrežama od prirodnih materijala.
 • Ne kupujte hranu u plastičnoj ambalaži, nego iz rinfuze.
 • Ne držite hranu u plastičnim, nego u staklenim ili keramičkim posudama.
 • Pri kupnji vode staklene boce bolji su izbor od plastičnih. No, najbolje bi bilo da se voda uopće ne kupuje, nego da se uzima iz izvora ili vodovoda provjerene kakvoće, te da se drži u staklenim bocama.
 • Izbjegavajte plastične predmete za jednokratnu uporabu poput čaša za kavu “za van“ (koje su naizgled papirnate, ali su iznutra obložene plastikom), pribora za jelo, slamki i slično. Umjesto toga, lako je nabaviti termos bocu ili trajnu šalicu s poklopcem, te pribor od ekološki prihvatljivijih materijala.
 • Smanjite broj kemikalija za čišćenje doma u plastičnoj ambalaži, te umjesto toga koristite prirodna sredstva poput octa, limuna i slično.
 • Kupujte kozmetiku i higijenske preparate bez ambalaže – sapuni, šamponi, pilinzi, zubne paste nude se i u krutom obliku, u tzv. pločicama i tabletama.
 • Ekološki su prihvatljiviji i “refill“ proizvodi s mogućnošću ponovnog punjenja bočica i kutijica.
 • Plastičnu četkicu i konac za zube zamijenite onima od prirodnih materijala.
 • Pri opremanju doma nastojte da namještaj, sagovi i drugi predmeti ne sadrže plastiku.
 • Umjesto plastičnih igračaka birajte one od prirodnih materijala, npr. drva i pamuka dobivenih bez kemikalija.
 • Plastični otpad uvijek odlažite u odgovarajuće spremnike, kako bi se mogao reciklirati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button