Zanimljivosti i savjeti - 10. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Odaberite posuđe za kuhanje i spremanje hrane koje nije štetno za zdravlje

Sigurna sam da većina nas u svojim domovima ima teflonsku tavu i obično kupuje mlijeko i jogurt u plastičnim bocama. No, koliki je štetan utjecaj ovih materijala na naše zdravlje?

posuđe i zdravlje

U plastičnim posudicama u zamrzivaču držim izribanu koru domaćih limuna i naranče, u staklenim vatrostalnim posudama pečem meso i povrće, a u teflonskim tavama pržim jaja. Istražila sam što o njima kažu znanstveni članci i evo što sam pronašla.

Aluminij

Mi stariji sjećamo se kako se nekada kuhalo mlijeko. Obično su se koristili aluminijski lončići sačinjeni od dva sloja između kojih bi se lijevala voda. Mlijeko bi se stavilo kuhati, a nakon nekog vremena bi se začulo pištanje – to je značilo da se skuhalo.

Koristiti aluminijsko posuđe nikako se ne preporučuje. U doticaju s kiselim ili lužnatim namirnicama aluminij se ispušta u hranu. Pripremamo li tako u aluminijskoj posudi salsu od rajčica, sasvim je sigurno da će određena količina aluminija dospjeti u jelo. Tu reagira s prisutnim komponentama tvoreći različite organske spojeve koji negativno utječu na kosti, krv i mozak pa se, ne bez razloga, povećana koncentracija aluminija u organizmu vezuje uz autizam i Alzheimerovu bolest.

Teflon

S obzirom na to da nisam „profi“ kuharica, teflonske tave su mi spas da mi palačinke i meso ne izgore. Ipak, s teflonom treba biti oprezan. On sadrži organske spojeve s fluorom koji se, iz nekog takvog posuđa manje, a iz drugog više, otpuštaju u hranu. To je proces koji se događa čak i pri normalnim temperaturama pripreme hrane od oko 200 °C.

Povećan unos organskih spojeva s fluorom u organizmu može imati negativne posljedice na rad štitne žlijezde, može doprinijeti povišenju koncentracije masnoća u krvi kao i povećanju jetre. Naravno, njihova prisutnost u hrani još je veća ako se koristi oštećeno teflonsko posuđe. Dakle, imate li u svojoj kuhinji teflonske tave, tijekom pripreme hrane u njima, koristite silikonske špatule, a ako su vam one oštećene, odmah ih bacite.    

Plastika

Plastične posude su se počele uvelike proizvoditi nakon 2. svjetskog rata. Često ih koristimo u domaćinstvu jer su lagane i trajne. No plastika ima i svoju drugu, ne baš tako svijetlu stranu. Neželjeni učinak plastike potječe od jedinica njezine osnovne sirovine kao i od pomoćnih tvari; aditiva te njihovih spojeva.

Izrada plastičnog posuđa odvija se procesom polimerizacije, odnosno povezivanja osnovnih građevnih molekula (monomera) u lance. Međutim, jedan dio monomera ostaje nepovezan te slobodno dolazi u tekuću i krutu hranu koja se drži u plastičnim posudama. Štoviše, proces otpuštanja monomera odvija se pranjem i kontinuiranim korištenjem tih posuda (npr. bočica za djecu). Posebice je to izraženo kada se u njima drži kisela hrana poput sokova.

Vatrostalne posude su idealne su za pripremu jela s malim dodatkom ulja. U njima uvijek pečem mljevene odreske

Iako se radi o blagom djelovanju, ipak treba reći kako ovi monomeri plastike remete aktivnost estrogena. Istraživanja provedena na životinjama kazuju da visoka izloženost gravidnih ženki monomerima plastike dovodi do ranije spolne zrelosti kod ženskih, a niže razinu testosterona, smanjene proizvodnje sperme i neplodnosti kod muških potomaka.       

Vatrostalno staklo

Vatrostalne posude su idealne su za pripremu jela s malim dodatkom ulja. U njima uvijek pečem mljevene odreske. Ulje nije niti potrebno dodati jer će meso samo pustiti svoju mast i vodu. Osim mesa, u vatrostalnim posudama pečem i povrće poput tikvica, paprika i patlidžana, no tada ipak dodam malo ulja.

Umjesto zaključka

Od modernog načina života i svega onoga što on sa sobom nosi, ne možemo pobjeći. Ta, ne mogu živjeti u pećini, zna reći moja susjeda. Šalice za kavu iz automata su plastične. Dječje bočice isto tako. Neka promjene ipak možemo učiniti. Sa mnom u torbi je uvijek mala staklena boca s vodom. 

>> Za više zdravih savjeta kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button