promo signPROMO ČLANAK

Savjetodavne kampanje - 1. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Spriječite gubitak zdravog zuba

Pružite učinkovitu podršku oralnoj higijeni kod bolesti parodontalnih tkiva i osigurajte savršeno zdravlje usne šupljine uz stručni savjet ADIVA ljekarnika

sprijecite gubitak zdravog zuba oralna higijena curasept paradontoza gingivitis

Zdravi zubi i zdravi parodont neraskidivo su vezani. Parodontne bolesti neće uvijek prouzročiti ozbiljnu bolest, no već i samo postojanje upale u ustima znatno smanjuje kvalitetu života. S druge strane, mogu dovesti do gubitka zdravih zubi. Upravo s ciljem očuvanja vašeg dobrog oralnog zdravlja, a posebice zdravlja parodonta, u ADIVA ljekarnama traje savjetodavna kampanja „Spriječite gubitak zdravog zuba“.

Zašto nastaje zubni kamenac i kako ga se možemo riješiti?

Parodont, koji čine gingiva (desni), cement zuba, dezmodont (parodontalni ligament) i alveolarna kost, podupire zube, osigurava im ograničene pokrete te prima i neutralizira sile žvakanja.

Bolesti parodonta

Osnovne bolesti parodonta su gingivitis i parodontitis, a nastaju nakupljanjem plaka uz rub desni. Zubni plak je biofilm sastavljen od ostataka hrane, mikroorganizama i ljepljivog filma te ga treba redovito čistiti. Nečišćeni plak uzrokuje karijes i upalu zubnog mesa, gingivitis, a potom i parodontitis. U nečišćeni plak talože se i minerali iz sline te nastaje zubni kamenac koji, pak, dodatno oštećuje parodont.

Gingivitis je upala gingive ili desni, a simptomi su crvenilo, naticanje i krvarenje tkiva desni, osobito pri četkanju zuba ili čišćenju koncem. Neliječeni gingivitis prije ili kasnije prijeći će u parodontitis. Tada zubi postaju pomični, žvakanje je otežano te je primjetno “povlačenje” zubnog mesa koje može biti popraćeno i bolovima.

Opasnost od komplikacija

Osim propadanja zuba, parodontne bolesti povezane su i s nastankom drugih bolesti. Mikroorganizmi koji uzrokuju gingivitis i parodontitis mogu se proširiti na druge organe.

Parodontne bolesti neće uvijek prouzročiti ozbiljnu bolest, no već i samo postojanje upale u ustima znatno smanjuje kvalitetu života.

Prevencija bolesti parodonta

Najbolja prevencija nastanka parodontne bolesti jest redovito i učinkovito četkanje, pri čemu treba koristiti odgovarajuću zubnu pastu i antiseptičko sredstvo u obliku tekućine za ispiranje ili gela.

Radi prevencije parodontnih bolesti važno je prestati pušiti te redovito odlaziti na stomatološke preglede.

Koristi antiseptika za usta

Pri izboru otopine za ispiranje usta važno je izabrati onu s antiseptikom koji istodobno uklanja plak i sprečava nastanak gingivitisa. Antiseptičko sredstvo potrebno je u svim situacijama kada je četkanje otežano, bilo zbog upale desni, zbog operacije, oboljelih mjesta ili pak fiksnih ortodontskih aparata.

Neke vode za ispiranje usta djeluju samo na osvježenje daha te nemaju potreban medicinski učinak.

Što je klorheksidin?

Klorheksidin je vrlo djelotvoran antiseptik za usta sa širokim spektrom djelovanja protiv bakterija, virusa i gljivica. Osim toga, trajno se veže za tvrda i meka tkiva usne šupljine, što mu omogućuje antiseptičko djelovanje tijekom osam do dvanaest sati nakon primjene.

No zbog te čvrste veze najčešća nuspojava klorheksidina je nastanak žutosmeđih mrlja na zubima. Zbog toga treba koristiti otopine i gelove za usta s klorheksidinom koji sadrže dodatak ADS (engl. Anti Discoloration System) s natrijevim metabisulfitom i askorbinskom kiselinom koji sprečavaju nastanak obojenja.

Ovisno o potrebama, odnosno sprečavanju nastanka bolesti ili procesu liječenja zubne bolesti, primjenjuju se različite koncentracije klorheksidina, od 0,05 do 0,2 posto.

Odabir paste i četkice za zube

Pasta za zube znatno pomaže u čišćenju i uklanjanju plaka. Na tržištu se nalaze brojne paste s različitim dodacima, no radi prevencije bolesti zuba i usta ili pomoći u liječenju, govorimo o medicinskim zubnim pastama. Važno je odabrati pastu bez SLS-a (natrijev lauril sulfat) koji u običnim pastama djeluje kao pjenilo, ali poprilično smanjuje učinkovitost klorheksidina.

Najbolja je četkica ona od mekanih vlakana. Tvrde mogu oštetiti zubnu caklinu i ozlijediti nježno tkivo gingive, a meka četkica bolje prianja uz površinu zuba i lakše prodire u prostor između zuba pa je čišćenje kvalitetnije. Osim toga, važno je i pravilno četkanje, a za čišćenje međuzubnih prostora vrlo su praktične i učinkovite međuzubne četkice.

Zaštita zuba i desni kada je četkanje otežano

Za održavanje zdravih zuba i desni najvažnije je učinkovito i temeljito uklanjanje zubnih naslaga četkanjem. Međutim, ponekad zbog operacije, propadanja zuba, upale desni koje često i krvare ili zbog fiksnog ortodontskog aparata ne možemo dovoljno dobro primijeniti cjelovitu oralnu njegu.

Kada je četkanje otežano, pomažu proizvodi Curasept ADS

Prvi su izbor uvijek proizvodi s klorheksidinom koji se već desetljećima smatra najučinkovitijim oralnim antiseptikom.

Stomatolozi ga preporučuju za sprečavanje i liječenje gingivitisa, parodontitisa i periimplantitisa te za primjenu prije i poslije kirurških zahvata u usnoj šupljini.

Nekim pacijentima ne odgovaraju proizvodi s klorheksidinom jer mogu prouzročiti obojenje zubi, no to nije slučaj pri upotrebi proizvoda Curasept ADS. Radi sprečavanja te neželjene pojave dodan je posebno patentiran i klinički dokazano učinkovit sustav ADS protiv obojenja zuba.

pranje zubi je važno

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Važno je znati: dentalne bolesti se lako sprječavaju. Poučavanje o oralnom zdravlju u tom je kontekstu važan element u...

SAZNAJTE VIŠE

Učinkovito zacjeljivanje s dodanom hijaluronskom kiselinom i kopolimerom PVP-VA

Liniju Curasept ADS proširili smo proizvodima koji, uz klorheksidin i sustav ADS, sadrže hijaluronsku kiselinu i kopolimer PVP-VA. Hijaluronska kiselina pozitivno djeluje na brže cijeljenje rana, smiruje krvarenje i potiče regeneraciju tkiva, a kopolimer PVP-VA stvara zaštitni film na zubima i desnima te tako onemogućuje prodor bakterija.

Prednosti proizvoda Curasept ADS

Učinkovitost klorheksidina s dodanim sustavom ADS dokazana je brojnim istraživanjima. Tako su proizvodi Curasept ADS jedina linija produkata s klorheksidinom koja održava prirodnu bjelinu vaših zuba.

Zašto žrtvovati prirodnu bjelinu osmijeha za zdrave desni ako možete imati oboje.

sprijecite gubitak zdravog zuba oralna higijena curasept paradontoza gingivitis2

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button