Riječ farmaceuta - 25. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Upozorenja se nastavljaju: TikTok aplikacija je prepuna opasnog sadržaja

Društvena mreža popularna među djecom i mladima, obiluje savjetima koji mogu imati teške, pa i tragične posljedice

tiktok opasnosti tiktoka opasnosti drustvenih mreza

TikTok je aplikacija i društvena mreža koja je trenutno najpopularnija u svijetu, a posebno je vole mladi. Ona omogućuje brzo i jednostavno stvaranje video sadržaja, njihovo dijeljenje i praćenje. Kratki filmići, koje izrađuju korisnici snimajući sebe i svoju okolinu najčešće su zabavnog sadržaja. To uključuje šale, trikove, ples, pjevanje, no nerijetko prikazuju i opasne vratolomije.

Ekstremni izazovi i „zdravstveni savjeti“

Djeca i adolescenti često ne mogu razlikovati stvarno od virtualnog. Često snimaju  i razne ludosti kako bi se pokazali ili dokazali svojim prijateljima ili pratiteljima, koji ih potom oponašaju. U javnosti se puno puta ukazivalo na opasnosti ove aplikacije.

Riječ farmaceuta: Instagram i Facebook znatno zaoštravaju pravila

Poznat je slučaj smrti djeteta koje je slijedilo igru gušenja i tako stradalo ili primjer objave masovnog samoubojstva jedne skupine mladih. U jednoj zagrebačkoj školi objavljen je slučaj oponašanja video izazova u kojem akter treba leći na cestu, čekati da mu se približi automobil te mu se brzo izmaknuti.

No, osim ovih ekstremnih izazova, na TikToku se objavljuju i brojni „zdravstveni savjeti“ koji su sve samo ne zdravi savjeti. Njih je toliko da je ugledni američki Medscape (internetski portal s informacijama za zdravstvene djelatnike) počeo objavljivati sadržaje s TikToka kako bi širu medicinsku javnost upozorio na objave koje obiluju zdravstvenim opasnostima.

Neki od liječnika i sami su aktivno prisutni na TikToku. U svojim objavama upozoravaju na opasnosti pojedinih izazova ili prijedloga za “liječenje”.

Algoritam koji traži hipohondre

Osim gledanja, odnosno praćenja i ponavljanja nečijeg uratka ili prihvaćanja izazova, opasnost se krije i u samom algoritmu aplikacije. Naime, aplikacija TikTok na temelju nečijeg ponašanja na mreži prepoznaje osobe koje mogu biti hipohondri. Potom ih usmjerava na sve sadržaje s objavama o raznim bolestima i metodama liječenja.

Poznat je primjer s crijevnim nametnicima koji se „liječe“ uzimanjem sjemenki papaje na prazan želudac. Nakon objave ovog sadržaja desetci tisuća pratitelja objavilo je da i oni boluju od nametnika i da se liječe sjemenkama papaje. Znamo da je infestacija crijevnim parazitima u razvijenim zemljama rijetka, obično se radi o prijenosu sa zaraženih životinja ili je riječ o dječjim glistama u kolektivima, no u odraslih su one rijetke. Probavom sjemenki papaje u stolici se vide ostatci papaje u obliku končića, što su njena neprobavljena vlakna, a ne nametnici kako se tumači u videu.

No, ovaj primjer nije opasan, osim što tisuće ljudi pogrešno vjeruje da ima gliste.

Ozbiljna upozorenja

Opasan je, na primjer, video u kome korisnica koristi hidrogen peroksid za čišćenje cerumena iz uha. Iako se kao lijek koristi 3% hidrogen peroksid za kratkotrajno omekšavanje cerumena i njegovo čišćenje, u videu je korisnica pokazala kako je „brže i učinkovitije“ koristiti koncentrirani hidrogen (onaj za bojenje kose) te ga ulijevati u uho sa špricom. Takva metoda je vrlo opasna. Liječnici su upozorili na velik broj pacijenata s opeklinama vanjskog i srednjeg uha nakon objave ove preporuke.

društvene mreže, internet, ovisnost, online

Čišćenje od društvenih medija: što je to i zašto vam treba

Jeste li navučeni na društvene mreže? Višednevan "odmor" mogao bi koristiti vašem zdravlju, poslu i odnosima

SAZNAJTE VIŠE

Nedavno je objavljen i video u kojem se „uspješno“ liječi začepljen nos kod prehlade. U videu je pokazano kako oguljeni režanj češnjaka treba staviti čim dublje u svaku nosnicu te zadržati nekoliko minuta, a potom će uslijediti „obilato curenje sekreta, čime se nos čisti“. Znamo da ulje češnjaka ima određena antibakterijska svojstva, da se par kapi ulja češnjaka može koristiti u difuzoru i da postoje kapsule češnjaka kao dodatak prehrani. No, češnjak sadrži i vrlo agresivne sastojke i ono što se događa u nosu nije liječenje rinitisa, već kontaktni dermatitis, sluznica nosa se upali, bubri i kako bi se zaštitila stvara veliku količinu sluzi za zaštitu. Zastrašujuće jest da je ovaj video imao više od pet milijuna lajkova, dakle barem toliko osoba ga je pogledalo i za očekivati je da su tisuće pratitelja i primijenili postupak.

Dakle, zdravstveni stručnjaci upozoravaju: budite razumni, ne slijedite ludosti i ne liječite se neprovjerenim metodama. Ako imate zdravstvenih problema, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button