Otorinolaringologija - 27. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Cerumen u uhu: Zašto se čišćenje uha mora izvesti pažljivo

Čišćenje uha je potrebno, no treba biti razumno i oprezno kada se čisti cerumen u uhu kako bi se izbjegle ozljede i infekcije

Cerumen u uhu ciscenje uha

Uho se sastoji od vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Mi čistimo samo vanjsko uho, odnosno preciznije, samo početak vanjskog uha (ušnu školjku) i sam početak vanjskog slušnog kanala. Kao i ostali dijelovi tijela, tako i uho zahtijeva primjerenu higijenu, a kao i kod ostalih dijelova tijela, ako pretjerano ili nepravilno čistimo, nehotice možemo prouzročiti nastanak bolesti. Čišćenje uha je dakle potrebno, no treba biti razumno i oprezno kada se čisti cerumen u uhu kako bi se izbjegle ozljede i infekcije

Upale uha češće su kod djece nego kod odraslih. Zašto?

Osim normalne masnoće kože na vanjskom dijelu uha, u prolazu između vanjskog i unutarnjeg uha stvara se cerumen ili ušni vosak. Cerumen je važan za zdravlje uha jer čini zaštitni sloj na stijenci zvukovoda. On ima antibakterijska i antigljivična svojstva te zadržava prašinu i vodu. Višak cerumena se polako izlučuje iz uha i to je ono žuto ili smeđe što se vidi kao prljavština neopranog uha. Kod nekih osoba luči se previše cerumena, što uzrokuje smetnje jer se nakuplja i suši te nastaje začepljenje u zvukovodu. Iza njega se može zadržavati i voda.

Kako uši čistimo sami

Pravilna toaleta uha podrazumijeva čišćenje kože ušne školjke, područja iza uha i samog početka zvukovoda vodom i blagim sapunom, čime se uklanja višak masnoće i prljavština. Ušna školjka jedino je mjesto gdje se mogu koristiti štapići za uši, i to za nježno i pažljivo čišćenje nabora uha. No bolje i sigurnije to se može učiniti prstom prekrivenim gazom ili ručnikom.

Za uklanjanje nakupljenog cerumena u zvukovodu treba koristiti neke kapi za uho koje se kupuju u ljekarni. Takve kapi najčešće sadrže maslinovo ulje, parafinsko ulje ili hidrogen peroksid. Nije dobro koristiti ulja ili druge otopine koje imamo kod kuće. A ni sok iz listova čuvarkuće, ni otopinu jabučnog octa jer nisu ispitani niti su farmaceutski čisti pa možemo pogodovati nastanku ozljede i infekcije.

Ujedno, farmaceutski oblici kapi imaju određeno doziranje kako bi se unijela dostatna, ali ne i prekomjerna količina kapi. A još je bolje koristiti kapi u obliku raspršivača. Takve kapi omekšavaju sasušeni cerumen i tako omogućuju njegovo prirodno čišćenje. Kapi za uklanjanje viška cerumena u pravilu se ne koriste stalno, nego samo povremeno. I samo kad postoji nakupljeni cerumen. Nakon primjene kapi glavu treba nagnuti u stranu kako bi se olakšalo istjecanje kapi i cerumena te nikako ne treba koristiti štapiće za uho. Njima se cerumen samo dodatno natiskuje u zvukovod.

Ispiranje po savjetu liječnika

Ako se nakupljeni i sasušeni cerumen ne može ukloniti kapima za uho, treba posjetiti liječnika. On će uho pregledati i odrediti terapiju. Nekima će liječnik preporučiti ispiranje uha pri tuširanju, tako da se pusti da topla voda ulazi u uho, što će omekšati cerumen. No takvu odluku treba prepustiti liječniku. Nekima će se napraviti medicinsko čišćenje uha. Ono se u pravilu ne radi rutinski nego odluku donosi liječnik, ovisno o stanju uha. Izvodi se ispiranjem uha vodom ili blago kiselom otopinom uz aspiraciju cerumena posebnom pumpicom. Imitiranje ispiranja uha (irigacije) kod kuće se ne preporučuje. Dapače, nestručno ispiranje može dovesti do zadržavanja tekućine u uhu, do ozljeda zvukovoda, pa čak i oštećenja bubnjića. A može dovesti i do nastanka ozbiljne infekcije koja može prouzročiti trajnu nagluhost.

Tuljci mogu biti opasni

U prodaji se mogu pronaći i različita druga pomagala za čišćenje uha, poput „svijeća za uho“, odnosno različitih tuljaca koji se stavljaju u uho i pale. Prema teoriji, zapaljeni tuljac stvara negativan tlak i isisava cerumen. Znanstveni pokusi koji su napravljeni takvim tuljcima dokazuju da se ne stvara negativan tlak niti se stvara toplina viša od topline tijela koja bi mogla omekšati cerumen.

plivanje

Plivačko uho: Trikovi koji će vam pomoći da izbjegnete iznimno jaku bol

Dobro je koristiti kapljice za uho koje su kombinacija nekog alkohola i kisele otopine koje se ukapavaju prije plivanja...

SAZNAJTE VIŠE

No ta su ispitivanja pokazala i da je ta metoda čišćenja potencijalno vrlo opasna jer mogu nastati opekline, zatim ozbiljne ozljede uha od guranja samog tuljca, dodatnog sabijanja cerumena te nakupljanja otpada sagorijevanja u uhu.

I za kraj, zapamtite – cerumen nam je potreban, a uklanja se samo kod osoba koje ga izlučuju previše. Nikada u uho nemojte gurati ništa niti koristiti ikakva sredstva za čišćenje uha osim onih koje vam preporuče liječnik ili ljekarnik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button