Riječ farmaceuta - 28. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Riječ farmaceuta: Je li crno vino dobro ili loše za zdravlje?

O čašici vina i dalje se vode rasprave - postoje dokazi i za i protiv. Je li crno vino dobro za zdravlje? Pročitajte riječ farmaceuta

riječ farmaceuta, crno vino, zdravlje

Želimo li uživati u crnom vinu, treba prihvatiti preporuke najvećeg dopuštenog dnevnog unosa - do 150 ml za žene i do 200 ml za muškarce uz barem dva dana u tjednu bez alkohola.

Dobrobiti konzumacije crnog vina godinama su predmet rasprava stručnjaka temeljenih na brojnim studijama. Naime, crno vino sadrži alkohol koji je štetan, no sadrži i brojne ekstrahirane supstancije iz grožđa koje imaju dokazane dobre učinke na zdravlje, a više o tome govorit ćemo i danas u našoj rubrici “Riječ farmaceuta”.

Crno vino dobiva se gnječenjem i fermentacijom cijelih bobica sorti crnoga grožđa. Bijela vina dobivaju se iz bijelih, ali i crnih sorti uklanjanjem kožice i sjemenki.

Najpoznatije sorte crnog vina su merlot, cabernet sauvignon, shiraz, crni pinot i zinfandel. U Hrvatskoj su autohtone sorte frankovka, teran, babić i, naravno, plavac mali. DNK analizom dokazano je da je zinfandel zapravo podrijetlom plavac mali koji su hrvatski iseljenici donijeli sa sobom. Sadržaj alkohola u crnim vinima varira od 12 do 15 posto. No u crnom je vinu važna velika količina antioksidansa, ponajprije polifenola.

Dobro je znati kako će različite vrste alkohola utjecati na vaše raspoloženje

Zašto su važni polifenoli?

„Francuski paradoks“ je termin koji objašnjava kako francuska kuhinja sadrži mnogo više zasićenih masnih kiselina od većine kuhinja drugih zemalja, no istodobno je stopa obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ondje manja. Istraživanja su pokazala da su za to dijelom zaslužni polifenoli iz crnog vina. No nisu jedini jer francuska prehrana sadržava znatno manje, ali češće obroke pripremljene od svježih namirnica, polagani „ritual“ jedenja, velik unos maslinova ulja, vode i korištenje brojnih začinskih biljaka uz relativno dosta tjelesne aktivnosti, odnosno kretanja.

Polifenoli su kemijski spojevi biljaka uključeni u njihov metabolizam koji se razvijaju kad je biljka napadnuta bolešću ili UV zrakama. Najvažnije skupine su flavoni, flavonoli, flavanoni i antocijani koji imaju antioksidativni učinak kod čovjeka. Iz crnog vina izoliran je polifenol resveratrol, za koji se smatra da je zaslužan za dobar učinak crnog vina. Resveratrol je proantocijanid te se nalazi u kožici i sjemenkama grožđa, ribizu, brusnici, ali i kikirikiju.

U studijama na životinjama pokazalo se da djeluje protiv agregacije trombocita sprečavajući stvaranje ugrušaka, inhibira oksidaciju LDL – kolesterola prekidajući prvi korak u stvaranju masnih naslaga uz stijenku arterija, odnosno nastanku ateroskleroze, a ima i određeni antikancerogeni učinak.

Na tržištu postoje brojni dodaci prehrani koji sadrže resveratrol. Ipak, brojne studije ukazuju na to da je sadržaj samog resveratrola u crnom vinu ipak nedostatan za veći učinak. Danas se smatra da povoljan učinak crnog vina zapravo potječe od međusobnog djelovanja svih polifenola sadržanih u vinu, u kombinaciji s mediteranskom prehranom i stilom života.

Riječ farmaceuta: Crno vino i njegovi učinci na zdravlje

U prilog povoljnog učinka crnog vina idu studije koje su pokazale da je njegova umjerena konzumacija, što predstavlja dnevni unos do 150 ml za žene i do 200 ml za muškarce, povezana s otprilike 30% manjim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Postoje i studije koje idu u prilog smanjenju rizika nastanka karcinoma debelog crijeva, jajnika i prostate, zatim nastanka Alzheimerove bolesti, depresije te inzulinske rezistencije.

Divlji kesten prirodna je pomoć za proširene vene

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Proširene vene na nogama jedan su od vrlo čestih problema. Statistički čak 25‒40 posto žena pati od kronično proširenih...

SAZNAJTE VIŠE

No vrlo je mala razlika između umjerenog i prekomjernog unosa crnog vina te ovisi od osobe do osobe. Alkohol, odnosno etanol je psihoaktivna supstancija koja toksično djeluje na jetru, mozak i probavne organe.

Povećan unos alkohola uzrokuje alkoholnu ovisnost i oštećenje jetre, povećan rizik nastanka karcinoma ponajprije probavnog sustava, depresije i ranije smrti. Iako postoje i preporuke za konzumaciju bezalkoholnog vina, njih nitko ne prihvaća jer vino bez alkohola ipak nije vino. Dakle, je li konzumacija crnog vina dobra ili loša za zdravlje?

U svakom slučaju, nijedan stručnjak ne preporučuje crno vino radi zaštite zdravlja jer koristan sadržaj antioksidansa možemo dobiti iz drugih, zdravih namirnica koje ne sadrže alkohol. No svima je jasno da razumna konzumacija alkohola, a ovdje govorimo o vinu, ima velik kulturološki i socijalni aspekt te, koliko god to ne želimo priznati, utječe i na kvalitetu života.

Želimo li uživati u crnom vinu, treba prihvatiti preporuke najvećeg dopuštenog dnevnog unosa – do 150 ml za žene i do 200 ml za muškarce uz barem dva dana u tjednu bez alkohola. Osim toga, obavezno se treba savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom smijemo li uopće konzumirati vino s obzirom na zdravstveno stanje i eventualno uzimanje lijekova.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button