Zdrava prehrana - 29. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović, dipl. ing. nutricionist

Sad je pravo vrijeme! Grožđe obiluje blagodatima za vaše zdravlje

Grožđu se, osim antioksidativnih i protuupalnih svojstava, pripisuju i povoljno djelovanje na krvni tlak te smanjenje razine ukupnog i lošeg kolesterola. Budući da ima niski glikemijski indeks, nedavna istraživanja upućuju i na pozitivan učinak na regulaciju razine šećera u krvi, bolju regulaciju hormona inzulina i povećanu osjetljivost na inzulin uzrokovanu njegovom konzumacijom

grožđe

Grožđe se javlja u širokom spektru boja, a najpoznatije je zeleno, crveno i crno. Iako grožđe povezujemo s Mediteranom, ono potječe iz raznih dijelova svijeta poput Azije, Afrike i Sjeverne Amerike. Osvježavajućeg je okusa, a kožica varira debljinom i okusom.

Grožđe od kojeg se proizvodi vino u pravilu ima deblju kožicu bogatijeg okusa, a stolno grožđe uglavnom ne sadrži koštice. Uzgoj grožđa započeo je prije 5000 godina, a zapisi o uzgoju grožđa za proizvodnju vina napisani su i staroegipatskim hijeroglifima. Grožđe je istu namjenu imalo i u Rimskom carstvu. Danas su, uz Sjedinjene Američke Države, najveći proizvođači grožđa Italija, Španjolska, Kina i Francuska, a čak trećina svjetske proizvodnje otpada na Italiju, Španjolsku i Francusku.

Svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima grožđe pruža i zaštitu od nastanka karcinoma, a najnovija istraživanja povezuju djelovanje dijetalnih vlakana i antioksidativnih svojstava grožđa na rak debelog crijeva

Grožđe ima bogat nutritivni sastav

Grožđe je jedna od najzastupljenijih voćki u znanstvenim istraživanjima jer je prisutno na svim kontinentima, osim Antarktike, a dodatno mu u prilog ide bogat nutritivni sastav. Vrlo je bogato fitotvarima, a najzastupljeniji su stilbeni (resveratrol), flavanoli (katehini), flavonoli (kvercetin), fenolne kiseline (kafeinska kiselina) i karotenoidi (beta-karoten). Svi navedeni nutrijenti nisu zastupljeni u svakoj vrsti grožđa, ali grupno ih sadrže sve. Zbog takvog nutritivnog sastava grožđe posjeduje izražena antioksidativna svojstva.

Dodatno ih pojačava udio vitamina C i mangana. Antioksidativni nutrijenti najzastupljeniji su u kožici i sjemenkama grožđa. Uz antioksidativna, grožđe ima i protuupalna svojstva. Valja napomenuti kako je većina istraživanja antioksidativnih i protuupalnih svojstava grožđa provedena na ekstraktima kožice i sjemenki. To ne znači da cjelovito grožđe nema takva svojstva, nego da prilikom konzumacije cijelog ploda nije tako jak kratkoročni učinak na zdravlje kao sa ekstraktima.

Regulira tlak i snižava kolesterol

Najveću korist od protuupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima krvožilni sustav. Sve krvne stanice i stijenke krvnih žila trebaju zaštitu od oksidativnih oštećenja, a kronični upalni procesi uzrok su mnogim kardiovaskularnim oboljenjima. Grožđu se pripisuju svojstva poput regulacije krvnog tlaka, smanjenje razine LDL (lošeg) kolesterola i redukcija razine ukupnog kolesterola. Grožđe ima nizak glikemijski indeks, a nedavna istraživanja upućuju na pozitivan učinak grožđa na regulaciju razine šećera u krvi. Ista istraživanja upućuju i na bolju regulaciju inzulina te na veću osjetljivost na inzulin uzrokovanu konzumacijom grožđa.

>>Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da su iznimno bogate cinkom. Taj mineral često nedostaje u prehrani modernog čovjeka te se njihovom konzumacijom popravlja nutritivni i zdravstveni status, a time i spolni nagon.<<

Grožđu se također pripisuju i antimikrobna svojstva. Pretpostavlja se da su za takvo djelovanje zaslužne fitotvari poput kvercetina i resveratrola, ali točan mehanizam djelovanja tih nutrijenata još nije u potpunosti istražen. Svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima grožđe pruža i zaštitu od nastanka karcinoma, a najnovija istraživanja povezuju djelovanje dijetalnih vlakana i antioksidativnih svojstava grožđa na rak debelog crijeva. Za konačnu potvrdu učinka na nastanak raka potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Uz navedene fitotvari, grožđe je dobar izvor dijetalnih vlakana (većinom u kožici), vitamina B2 i K, a od minerala se ističu bakar i mangan. Grožđe je bezmasna namirnica bogata nutrijentima i s izraženim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Osvježavajućeg je okusa i izvrsno upotpunjuje okus voćnim salatama. Može se konzumirati i kao dodatak zelenim salatama, a posluženo uz sir predstavlja odličnu zamjenu za nezdrave grickalice ili kao međuobrok. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button