Riječ farmaceuta - 24. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Hoće li muška hormonska kontracepcija ikada ugledati svjetlo dana?

Već desetljećima se najavljuje kontracepcijska tableta za muškarce, no do danas ni jedna supstancija s kojom se je eksperimentiralo najčešće nije bila dovoljno sigurna. No ako se i pronađe, moguće je da se nikada neće proizvoditi

kontracepcijska tableta za muškarce

Mehanička sredstva za kontracepciju namijenjena muškarcima postojala su od davnina, uglavnom u obliku navlaka za penis koje su sprečavale prodor sjemena u rodnicu. Bili su to pradavni kondomi od životinjskih koža ili crijeva. I danas se kondomi smatraju vrlo pouzdanom zaštitom od neželjene trudnoće, ali i zaštitom od prijenosa većine spolno prenosivih bolesti. Dapače, zdravstveni stručnjaci ih apsolutno preporučuju, posebno u odnosima između mladih osoba ili onih koji često mijenjaju partnere.

Vazektomija: Sve što muškarci trebaju znati o trajnoj „muškoj kontracepciji

Kontracepcija za žene također može biti mehanička (dijafragma), kemijska (kreme sa spermicidom), no najčešće je hormonska, odnosno kao lijek. Važno je naglasiti da hormonska kontracepcija, osim sprečavanja začeća, služi i za liječenje niza bolesti u žena, koje su posljedica hormonskog disbalansa. Stoga je u potpunosti neopravdana stigma koja prati ove lijekove. Postoje i metode određivanja plodnih dana, a o njima je najbolje razgovarati s ginekologom, a ne se pouzdati u Google savjete ili aplikacije za izračun.

Dosadašnji neuspjeli pokušaji

U prošlosti se je pokušalo osmisliti hormonsku kontracepciju za muškarce, no bezuspješno. Naime, u muškaraca je najvažniji hormon testosteron koji je najvećim djelom odgovoran za spolne karakteristike, no on je važan i za zdravlje kosti, za formiranje i održavanje mišića, sudjeluje u procesima stvaranja crvenih krvnih stanica te u procesima pamćenja, koordinacije, orijentacije i koncentracije. Ispitivane supstancije koje su djelovale na testosteron imale su previše snažnih nuspojava, uglavnom zbog inhibicije samog hormona.

Potom se je istraživao hormon prolaktin, koji je nešto poznatiji po svojoj ulozi kod žena u lučenju mlijeka. U muškaraca je uključen u mehanizam stvaranja testosterona. Ova istraživanja također nisu bila uspješna jer su bile potrebne vrlo visoke doze prolaktina, a opet nedovoljne za pouzdanu kontracepciju.

Istraživala se i kombinacija dvaju hormona: progestina i testosterona i to u obliku gela za mazanje. U ispitivanjima se je gel nanosio na kožu leđa te se preko kože apsorbirao u organizam. Progestin zaustavlja testosteron u samim testisima i tako sprječava produkciju spermija, a dodani testosteron je trebao u organizmu održati funkciju održavanja libida i ostale funkcije koje testosteron ima. Ovo istraživanje nije bilo previše uspješno i također je zaustavljeno.

Nova ideja uz brojna otvorena pitanja

Najzad, nedavno je objavljena nova studija o istraživanju muške kontracepcije. Studija je usmjerena na istraživanje supstancije koja treba privremeno onesposobiti spermije, samo u vremenu u kojem oni putuju do ženske spolne stanice. Studija se zasad provodi samo na laboratorijskim životinjama i pitanje je hoće li ikada biti provedena i na ljudima.

Dakle, zasad još uvijek nije otkriven način učinkovite i sigurne muške kontracepcije u obliku nekog lijeka. Ako se neka supstancija i pokaže učinkovitom i sigurnom, većina stručnjaka smatra da se vjerojatno i neće proizvoditi. Oko muške kontracepcije i njene moguće registracije kao lijeka, postoje oprečna mišljenja. Jedan dio pravnih stručnjaka smatra kako je po važećim regulativama nemoguće registrirati lijek koji bi uzimanjem kod jedne osobe, utjecao na zdravstveni ili fiziološki status druge osobe. Naime, ako muškarac uzme kontracepciju, zapravo utječe na sprečavanje trudnoće kod žene, pa uzima lijek koji utječe na drugu osobu.

spolni hormoni razina testiranje testosteron estrogen progesteron reproduktivni sustav

Kada i zašto se određuje razina spolnih hormona u tijelu?

Spolni hormoni imaju ključnu ulogu u razvoju i funkcioniranju reproduktivnog sustava. Njihova razina važna je u dijagnosticiranju bolesti

SAZNAJTE VIŠE

Velik broj zdravstvenih stručnjaka smatra i kako nije potrebna kontracepcija za muškarce, kad se ženska kontracepcija usavršava već sedamdeset godina i trenutno je vrlo učinkovita, ali kod malog broja žena još uvijek može uzrokovati nuspojave. Stoga smatraju da je jednostavno neisplativo i nepotrebno razvijati mušku kontracepciju.

Postojeće pouzdane metode

Pitanje je hoće li se ikada pojaviti lijek koji će djelovati kao muška kontracepcija, no već imamo pouzdane metode: izgradnja zdravih socijalnih odnosa, a posebno prihvaćanje tuđeg izbora, podučavanje o spolnom odgoju mladih i o spolno prenosivim bolestima te pružanje znanstveno utemeljenih informacija o ženskoj kontracepciji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button