ADIVA Plus sadržaj - 20. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Vodice: Putovanje tragom Fausta Vrančića 

Za sasvim drugačiji odmor krenite stopama jednog od najvećih svjetskih izumitelja te istražite kraj koji ga je toliko nadahnuo - dođite u Vodice

Vodice-Šibenik-Hrvatska

Teško je odoljeti odmoru u mediteranskoj destinaciji koja nudi toliko raznolikosti, živosti, mogućnosti, atraktivnosti i šarma kao Vodice. Kilometri divnih plaža, inspirativni izleti, degustacijske ture, niz sadržaja za velike i male, mnogobrojna događanja, opuštajuće wellness i spa oaze… Vodice, top turističko odredište srednje Dalmacije, imaju sve za odmor kakav priželjkujete.

Rab: u lovu na kulturno blago otoka

Užitak u moru i na kopnu

Dolazite li u Vodice u ljetnim mjesecima, zasigurno ćete najprije potražiti osvježenje u čistom modrom moru uz kojeg su nanizane brojne plaže. Mekani pijesak, sitni šljunak ili topli beton… odaberite omiljenu podlogu koju želite osjetiti pod prstima. Izbor je velik i kada je riječ o sadržajima na plaži i ponudi aktivnosti koje jamče nezaboravne doživljaje. Jeste li se ikada okušali u SUP-anju ili parasailingu, zaveslali u kajaku, jurili skuterom po vodi, zaronili do čarobnih podmorskih vrtova i potopljenih brodova ili zategnuli jedra i otisnuli se do osamljenih uvala?

Ako se radije držite „kraja“, uzmite bicikl. Kilometri raznolikih i dobro označenih staza koje vrludaju tim omiljenim dalmatinskim odredištem ispunit će apetite i rekreativaca, koji će se uputiti na laganije staze, kao i strastvenih biciklista koji će izazov pronaći na crvenim spustovima i zahtjevnim usponima. Prije vožnje svratite po biciklističku kartu u turistički informativni centar. I nordijsko hodanje odličan je izbor rekreacije koji putem otkriva lijepe vidike.

Inspirirano Faustom

Vodice su izvrsno polazište i za brojne izlete po Dalmaciji. Pravi hit posljednjih godina su izleti nadahnuti svjetski poznatim izumiteljem, Faustom Vrančićem. Ako ga i ne znate po imenu, sigurno znate za izume poput padobrana, mostova, mlinova za masline, preša za grožđe, sunčanog sata i mnoge druge. Sve ih potpisuje Faust koji je stalno promišljao na koji način dobiti ono najbolje od prirode: maslinovo ulje, vino, vrijeme…

Kako bi vam približili njegove izume, zavičaj, način života i vrijeme u kojem je živio, domaćini organiziraju niz izleta koji će vas na nekoliko sati odvući od svakodnevice. Jedan od najpopularnijih je „Zaplovite Faustovim zavičajem“. Ukrcajte se na izletnički brod i zaplovite zavičajem u kojem je taj slavni vizionar pronalazio inspiraciju za svoja ostvarenja. Plovit ćete uz Šibenik i UNESCO-ve spomenike – Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Nikole, putem ćete prikupiti svježe dagnje iz lokalnog uzgajališta koje će vam domaćini pripremiti na buzaru, po tradicionalnoj recepturi, i poslužiti na brodu.

Naposlijetku, doplovit ćete do Prvića, malog otoka šibenskog arhipelaga na kojem je Faust često boravio u djetinjstvu. Danas je tamo sjajan Memorijalni centar „Faust Vrančić“ koji na interaktivan način otkriva puno o tom hrvatskom velikanu i čovjeku koji je bio ispred svog vremena. Razgledajte modele njegovih izuma, od kojih su neki u pravoj veličini, pogledajte njegova najvažnija pisana djela te saznajte u čemu je sve bio prvi. Svoje izume, nadahnute načinom života na otoku, opisao je u knjizi Machinae novae.

cikloturizam Hrvatska biciklisticke rute

Hrvatske biciklističke rute: avantura na dva kotača

Cikloturizam je rastuća grana turizma, a pandemija bi joj mogla dati zamah. Maštate li i vi kako obići svijet...

SAZNAJTE VIŠE

Aktivni izlet Faustovim zavičajem možete napraviti i u sklopu organiziranog izleta kajacima te zaveslati do Prvića. Faustom su inspirirani i jelovnici mnogih vodičkih restorana, wellness tretmani u lokalnim hotelima te brojni proizvodi i kozmetički preparati koje možete nabaviti u tamošnjim suvenirnicama i trgovinama.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom:

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button