ADIVA Plus sadržaj - 9. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, ADIVA Plus sadržaj

Bolesni bez simptoma: testirajte se pravovremeno na spolno prenosive bolesti

Sve spolno aktivne osobe mogu biti u riziku od zaraze spolno prenosivim bolestima; događaju se u stalnim vezama, tijekom usputnih seksualnih susreta, u braku. Spolno prenosive bolesti ne prolaze same od sebe, ali se sve uspješno liječe ili kontroliraju

spolno prenosive bolesti-testiranje

Često se brinemo oko spolno prenosivih bolesti tek kada se pojave neki simptomi. No, spolno prenosive bolesti često ne izazivaju simptome ili su simptomi vrlo oskudni te ih je zbog toga teško prepoznati.

Kad se i pojave simptomi povezani sa spolno prenosivim bolestima, često nam nije prva misao da je to posljedica rizičnog spolnog odnosa. Ako simptoma ima, oni su najčešće vezani uz promjene u vaginalnom iscjetku (žene), a kod muškaraca su to iscjedak iz mokraćne cijevi i peckanje.

Odgovorno spolno ponašanje ključno je u prevenciji raka vrata maternice

Posljedice neliječene bolesti teže su od straha

Kada je riječ o simptomima povezanima sa spolno prenosivim bolestima i mokraćno-spolnim organima, često osjećamo sram i krivnju i nismo spremni o tim tegobama govoriti na jednak način kao što bismo govorili o simptomima povezanima s drugim bolestima i drugim dijelovima tijela. To je dijelom razumljivo, s obzirom na to da je spolnost tabu tema, pa kad nam se i dogodi zaraza nekim uzročnikom spolno prenosivih bolesti, izbjegavamo razgovor o toj temi. Sve spolno aktivne osobe mogu biti u riziku od zaraze spolno prenosivim bolestima – događaju se u stalnim vezama, tijekom usputnih seksualnih susreta, u braku.

Strah od liječničkog pregleda i dijagnoze je ljudski, ali je posljedica za zdravlje zbog neliječene spolno prenosive bolesti sigurno ozbiljnija i teža od neugode prilikom pregleda i razgovora o tome sa stručnjakom. Također, rano liječenje spolno prenosive bolesti je uspješnije i omogućuje sprječavanje komplikacija koje se mogu razviti ako spolno prenosive bolesti ne liječimo.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi spolno prenosivih bolesti uključuju:

  • peckanje kod mokrenja,
  • svrbež spolnih organa,
  • učestalo i bolno mokrenje,
  • pojačan i promijenjen iscjedak iz spolovila,
  • crvenilo sluznica spolnih organa,
  • spolne bradavice na koži ili sluznici u području genitalija ili čmara (završnog debelog crijeva).

Ako su se simptomi pojavili, oni mogu ukazivati na spolno prenosivu bolest, no ne možemo znati o čemu se radi bez liječničkog pregleda i testiranja.

Potrebno je određeno vrijeme od nezaštićenog spolnog odnosa kako bi se testiranjem moglo otkriti je li došlo do zaraze. Neke spolno prenosive bolesti mogu se testiranjem otkriti i nakon nekoliko dana (npr. klamidijska infekcija, gonoreja), međutim neke bolesti poput HIV-infekcije, sifilisa, hepatitisa B, hepatitisa C vidljive su na testovima tek nešto kasnije od rizičnog odnosa, odnosno potrebno je određeno vrijeme kako bi testiranje bilo pouzdano (ovisno o bolesti i testu od jednog do tri mjeseca).

Važno je zapamtiti da je u slučaju pojave simptoma, važno posjetiti liječnika kako biste provjerili o čemu se radi.

Spolno prenosive bolesti ne prolaze same od sebe. Sve se spolno prenosive bolesti uspješno liječe ili kontroliraju. Najvažnije je na vrijeme pobijediti neugodu od odlaska k liječniku.

Što ako nema simptoma?

Ponekad nas odsustvo simptoma može navesti na razmišljanje da ne moramo brinuti o spolno prenosivim bolestima. Međutim, to nije točno, jer zaražena osoba ne mora imati nikakve simptome bolesti ili su oni slabo izraženi.

No, čak i ako simptoma nema, zaražena osoba može biti nesvjesni prenositelj uzročnika bolesti svojim partnerima, a spolno prenosiva bolest koja se ne liječi može uznapredovati, razviti komplikacije i ozbiljno narušiti reproduktivno i opće zdravlje.

Kada, kako i gdje se testirati?

Odluku o testiranju važno je donijeti ako je bilo rizičnih spolnih ponašanja, odnosno spolnih odnosa sa zaraženom osobom u kojima se nije pravilno koristio kondom. Ako ste imali takve odnose, razgovarajte o potrebi testiranja sa svojim liječnikom.

spolno prenosive bolesti simptomi odgovorno ponasanje zastita

Budite odgovorni i u krevetu: Zaštitite se od spolno prenosivih bolesti

Oko spolno prenosivih bolesti brinemo tek kad se pojave simptomi. No, spolno prenosive bolesti ne izazivaju uvijek simptome ili...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je o potrebi za testiranjem razmišljati ako je bilo situacija koje povećavaju rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima ili ako su prisutni simptomi spolno prenosivih bolesti. Takvim odgovornim ponašanjem možete zaštititi svoje zdravlje (pravovremenim dijagnosticiranjem i liječenjem spolno prenosive bolesti spriječiti negativne posljedice po zdravlje), ali time štitite i svoje sadašnje te buduće spolne partnere.

Gdje se testirati na spolno prenosive bolesti i savjetovati sa stručnjakom, možete provjeriti preko tražilice zdravstvenih usluga u aplikaciji „Spolno zdravlje“ (ovisno o tome koja vas usluga zanima i u kojem gradu).

Niz članaka i savjeta o spolnom zdravlju potražite na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button