ADIVA Plus sadržaj - 30. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Je li za višak kilograma doista kriva štitnjača?

Iako se, šire gledano, smatra da uvećana i čvorasto izmijenjena štitnjača izravno utječe na prekomjernu tjelesnu težinu, za takav stav uglavnom nema temelja. U čemu onda leži problem?

stitnjaca debljina prekomjerna tjelesna tezina

Štitnjača je mala, ali važna žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem smještena u donjoj polovici vrata, koja oblikom nalikuje na štit. Sastoji se od dva režnja međusobno spojena dijelom koji se zove istmus. Pod izravnim je nadzorom hipofize, koja lučenjem tireostimulacijskog hormona (TSH) izravno utječe na aktivnost štitnjače i potiče je na proizvodnju i lučenje hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3).

Što očekivati nakon operacije štitnjače?

Funkcije štitnjače su mnogobrojne, a među najvažnijima su utjecaji hormona štitnjače na rast i razvoj kod djece, napose njihovog središnjeg živčanog sustava. Osim utjecaja na rad srca, krvožilni sustav i disanje, kod odraslih je najznačajnija uloga hormona štitnjače regulacija energetskog metabolizma.

Problemi vezani uz prekomjernu tjelesnu težinu jednim dijelom mogu biti u sklopu poremećaja funkcije štitnjače. Najčešći funkcionalni poremećaj štitnjače je kronična upala štitnjače ili Hashimotov tireoiditis. Autoimune je geneze i kroz određeno vrijeme dovodi do smanjene funkcije štitnjače, odnosno hipotireoze. Zbog polaganog razvoja, od pojave prvih simptoma i znakova hipotireoze do postavljanja dijagnoze zna proći i nekoliko mjeseci.

Kada posumnjati na hipotireozu?

Ako dulje vrijeme osjećate izraženi kronični umor, slabost, malaksalost, dobivate na kilaži, osjećate nadutost, pojačanu osjetljivost na hladnoću, imate suhu i grublju kožu, sniženo raspoloženje i odstupanja u regularnosti menstrualnih ciklusa, možda je vrijeme za dijagnostičku obradu štitnjače.

U sklopu laboratorijske obrade štitnjače važni su nam sljedeći parametri:

  • TSH (tireostimulacijski hormon)
  • T4 (tetrajodtironin ili tiroksin)
  • T3 (trijodtironin)
  • FT4 (slobodna frakcija T4)
  • FT3 (slobodna frakcija T3)
  • antiTPO (protutijelo protiv tireoidne peroksidaze)
  • antiTg (tireoglobulinsko protutijelo)

Zbog nadopune dijagnostičke obrade, u praksi koristimo i ultrazvuk štitnjače. Riječ je o vrlo pouzdanoj, neinvazivnoj, bezbolnoj metodi kojom, u kontekstu metaboličkih poremećaja, možemo temeljem izražaja upalnih promjena procijeniti radi li se o kroničnoj upali štitnjače, iako, što se točnosti tiče, nije alternativa laboratorijskim nalazima. U dijagnostičkoj procjeni hipotireoze, u pravilu nisu potrebne daljnje slikovne obrade.

Povezanost čvorova u štitnjači i debljine

Čvorovi u štitnjači vrlo su česte promjene tkiva štitnjače. Gotovo 50 posto odrasle populacije u svijetu ima neki oblik čvoraste promjene u štitnjači, a najvećim dijelom ti čvorovi nemaju nekog kliničkog značaja u smislu eventualnog malignog potencijala.

Ono što treba dodatno naglasiti te na određeni način demistificirati jest uloga čvorova u energetskom metabolizmu. Makar se, šire gledano, smatra da uvećana i čvorasto izmijenjena štitnjača izravno utječe na prekomjernu tjelesnu težinu, za takav stav uglavnom nema temelja. Jako mali postotak čvorastih promjena pokazuje hormonsku aktivnost, ali pojačanu, a takva se klinički može manifestirati gubitkom na tjelesnoj težini. Svi ostali čvorovi ne pokazuju značajne hormonske aktivnosti; bez obzira na njihovu veću ili manju kliničku značajnost, ona se ne odnosi na energetski metabolizam

Što ako i dalje kilogrami rastu, a štitnjača nije kriva?

Vrlo često mi se u praksi pacijenti žale na kronični umor, prirast na tjelesnoj težini, iregularne menstrualne cikluse i druge simptome koje povezujemo s poremećajem funkcije štitnjače. Višekratno učinjenom hormonskom analizom ne utvrđuje se poremećaj rada štitnjače. Koji bi onda bili daljnji koraci?

Uz detaljnu endokrinološku anamnezu, važno je učiniti 2-satni OGTT (engl. oral glucose tolerance test) s inzulinom, jer se postavlja sumnja na inzulinsku rezistenciju. Riječ je o poremećaju metabolizma ugljikohidrata u kojem, zbog oslabljenog perifernog odgovora na inzulin, dolazi do reaktivne hiperinzulinemije i posljedičnog prirasta na tjelesnoj težini. Često se javlja istovremeno s kroničnom upalom štitnjače.

Kako mršavjeti i na što obratiti pažnju?

Kod definiranog endokrinološkog poremećaja kojeg izravno povezujemo s prekomjernom tjelesnom težinom, potrebno je isti taj ciljano liječiti. Liječenje hipotireoze je zapravo vrlo jednostavno i učinkovito. Nadomjesno liječenje levotiroksinom u primjerenoj dozi temeljem individualne procjene, postižemo zadovoljavajuće eutiroidno stanje te se stvaraju pretpostavke za korekciju tjelesne težine.

bolesti štitnjače, zlijezda, stitnjaca, tireotoksikoza, hipotireoza

Najčešće bolesti štitnjače: od dijagnoze do liječenja

Mala žlijezda smještena u donjem dijelu vrata ima iznimno važnu ulogu u tijelu pa bolesti štitnjače mogu stvoriti brojne...

SAZNAJTE VIŠE

Ovisno o stupnju inzulinske rezistencije i započetom liječenju, jedan od ključnih kriterija uspješnosti liječenja je upravo redukcija na tjelesnoj težini. Liječenje je trojako i podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata, izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata i prehrambenih sastojaka s visokim glikemijskim indeksom. U svakom slučaju važno je provoditi redovitu tjelesnu aktivnost barem pola sata dnevno. Ukoliko spomenuti koraci nisu polučili zadovoljavajući rezultat, uvodimo lijekove iz skupine metformina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button