ADIVA Plus sadržaj - 19. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Savjet fizioterapeuta: tijelo zgrčeno u strahu treba vašu pomoć

Strah kojeg mnogi osjećaju tijekom ove COVID krize, ali i kao posljedicu potresa, neminovno utječe i na naše tijelo te izaziva simptome na koje moramo reagirati

strah-fizioterapija-fizikalna-terapija-COVID-kriza

Na pitanje „kako si?“ ovih dana često dajemo netočne ili djelomične odgovore. „Dobro sam, samo da je glava na ramenu! Dobro smo. Nije bitno što je upropašteno, uspjet ćemo sve popraviti“. Ovo su samo neke od izjava koje možemo čuti, a prave emocije ostaju zarobljene u tijelu.

Djelovanje straha na tijelo i duh

Strah je ogromna sila koja djeluje na sužavanje perifernih krvnih žila jer se tijelo sprema na obranu.

Stresom uzrokovani poremećaji i stres prouzročen pandemijom

Izoštre se sluh i vid (da opazimo neprijatelja), smanje se funkcije organa unutar trbušne i prsne šupljine, a osim otkucaja srca, uspore se i disanje, probava te hormonalne funkcije. Tijelo se djelomično zamrzne, ali se, pod navalom adrenalina, aktiviraju mišići i cijela postura se prilagodi: koljena se malo saviju, kao i kukovi, da se zaštiti područje zdjelice, ali i da se brže može potrčati ili izdržati nenadani udarac sa strane. Ramena se poviju dolje i naprijed, obuhvate gotovo i glavu, kako bi se zaštitile funkcije krvotoka i disanja, ali i svi organi u glavi koji nas upozoravaju, obavještavaju, komuniciraju te razmišljanjem potiču na kvalitetnu aktivnost.

Svega ovoga ste već bili svjesni, ali jesmo li mi samo sustav za obranu na fizičkoj razini? Naš duh je jako pogođen strahom, naročito ako se strah multiplicira i svakodnevno podražuje novim lošim informacijama. Blokada misli, loša predviđanja, bijeg od ljudi, depresija i anksioznost također aktiviraju hormonalne i posturalne promjene u tijelu koje traju – ako ne dajemo nove drugačije informacije.

Kad se nasmijemo, promijenimo disanje, aktiviramo mišiće ne samo lica već i gornjeg dijela tijela te trbušnu prešu koja potiče rad crijeva i dodatno potiče krvotok. Osmijeh ne možete intenzivno glumiti pa je taj poticaj nedovoljan da se tijelo vrati u funkcionalno stanje.

Ne ignorirajte simptome

Čitajući ovaj članak ili klimate glavom s odobravanjem jer ste se prepoznali ili s nezadovoljstvom odbacujete samu pomisao da ste baš u toj situaciji i da vam treba pomoć, jer sami ste u stresu koji ne prepoznajete.

Lako nam je shvatiti šok gubitka osoba i materijalnih dobara, ali ne znamo koliko je ostalo šoka u tijelu koje mora nastaviti dalje. Tijelo ga ne može zauvijek nositi u sebi ili kompenzirati. Odustat će javljanjem simptoma ili zakazivanjem pojedinih funkcija. Hoćemo li to shvatiti kao upozorenje da smo mi najvažniji, jer bez nas niti obitelji niti materijalnih dobara neće biti?

Što možemo učiniti?

Kako možete prepoznati, shvatiti i promijeniti svoje tjelesne reakcije na strah od zaraze, gubitak socijalnih kontakata, gubitak materijalnih dobara, radnog mjesta, života na kojeg ste navikli ili koji si želite?

  • Prije svega, provjerite kako dišete. Mogućnosti su raznolike, a trbušno disanje s posljedičnim otvaranjem prsnog koša, bez podizanja ramena, je najbolja opcija. Najopasnije je kratko dahtanje, jer nedovoljna količina kisika blokira cijelo tijelo, pa osjećate umor, nemogućnost misli i komunikacije, a javljaju se grčevi po tijelu što otežava pokretanje.
  • Provjerite je li vam temperatura na dlanovima, periferiji tijela, bitno manja nego na čelu, koje je također periferija tijela, ali tu cirkulaciju čuva ona reakcija na strah. Znoje li vam se dlanovi i osjećate li neuobičajeno lupanje srca? Ako ste svjesni kucanja svog srca, znači da imate razlog da informacije koje vam srce šalje konstantno razlikujete i poduzmete neku aktivnost koja će pomoći.
  • Možete li misliti i rješavati nekoliko problema odjednom? Vjerojatno primjećujete da morate zastati da se koncentrirate na sadašnje pitanje jer mozak obrađuje samo najvažnije za preživljavanje. Ako stres traje dugo, a kod nas je to mjesecima, vaše tijelo je umorno i daje znakove koji traže pomoć. Bazično testiranje vitalnih funkcija u kratko vrijeme može pomoći.

Kako fizioterapija može pomoći?

Biofeedback metodom moguće je pomoći osobi da dobije informaciju, osvijesti i nauči promijeniti fiziološku aktivnost u tijelu s ciljem poboljšanja zdravlja i poticanja određenih funkcija. Mjerimo fiziološke funkcije kao što su rad srca, disanje, mišićna aktivnost, otpor kože i temperatura kože, koristeći kompjutorsku tehnologiju. Ona nam omogućava davanje istovremene povratne informacije o navedenim funkcijama. Tako jednostavno potičemo osobu da prema uputama fizioterapeuta promijeni disanje u korisnije, opusti mišićnu napetost područja koja su dugo vremena u disbalansu, korigira disbalans disanja i otkucaja srca, podigne perifernu temperaturu te smanji kožnu otpornost. Te promjene mijenjaju i hormonalni disbalans te omogućuju da tijelo kvalitetnije prihvati fizioterapijske tretmane, ali i savjete za samopomoć provođenjem ciljanih vježbi.

Nakon fizioterapijske procjene, kojom se pronalaze razlozi i simptomi te se daju savjeti, nužna je korekcija posture, osnovnog stava tijela. Pogledajte pozicije glave, ramena, zdjelice, koljena i gležnjeva. Uočite li različitosti, sigurno imate narušenu posturu.

seksualna anksioznost

Tipični muški i ženski strahovi: Znate li što je seksualna anksioznost?

Seks bi trebao biti ugodan, ali ne možete se dobro provesti ako ste u intimnim situacijama zabrinuti i napeti....

SAZNAJTE VIŠE

Korekcija posture je cilj kojeg si svatko može ostvariti i u ova krizna vremena kod kuće, nakon fizioterapijske procjene te provedenih specijalnih manualnih tehnika oslobađanja miofascijalnih blokada (u mišićima, tetivama, fascijama, zglobnim omotačima). Povećanje pokretljivosti u smjeru kojeg osjećate ograničenim, i opsegu kojeg više ne možete realizirati, daje vam mogućnost da organi unutar sustava za pokretanje imaju bolju cirkulaciju, odgovarajuću suradnju te vas čine sposobnijim i zadovoljnijim, kako u radu tako i životu uopće.

Više korisnih savjeta s područja fizioterapije potražite na blogu Privatne prakse fizikalne terapije Jadranka Brozd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button