Trudnoća i porod - 6. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Krvne grupe: kako ih nasljeđujemo od roditelja

Nasljeđivanje krvnih grupa složena je tema koja posebno postaje aktualna kada je riječ o transfuziji krvi te u trudnoći ako je majka Rh negativna. A želite li doznati koju krvnu grupu bi moglo imati vaše dijete?

Dva najpoznatija sustava krvnih grupa su AB0 i Rh. Vrstu krvne grupe određuje čak 30 antigena koji se nalaze na membrani crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Njihova funkcija nije poznata, a važnost im je u žestokim reakcijama koje mogu nastati prilikom transfuzije krvnih grupa koje nisu kompatibilne.

Antigeni sustava AB0 po kemijskom su sastavu ugljikohidrati. Genetski je kodiran enzim koji katalizira nastanak specifičnog ugljikohidrata. Antigeni Rh sustava, kao i neki drugi manje značajni (Diego, Kidd, Duffy) su proteini koji su izravno kodirani genom.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Osim antigena na membrani eritrocita, u plazmi se normalno (osim Rh) nalaze i specifična protutijela. Tako osoba krvne grupe A ima A antigen i anti-B protutijela, grupa B ima B antigen i anti-A protutijela, grupe AB ima na eritrocitima antigene A i B ali nema protutijela. Krvna grupa 0 nema antigene na membrani eritrocita, ali ima anti-A, anti-B i anti-AB protutijela. Anti-A, anti-B, anti-AB protutijela pripadaju skupini IgM protutijela i ne prolaze kroz posteljicu.

Univerzalni primatelji i davatelji

Krvna grupa 0 smatra se univerzalnim davateljem krvi. To znači da se krv grupe 0 može dati ljudima druge krvne grupe u slučaju potrebe, unatoč prisutnim anti-A i anti-B protutijelima jer je njihova količina u pakiranoj dozi krvi mala.

Grupa AB naziva se univerzalnim primateljem, u slučaju nužde može primiti krv grupe 0, A ili B. Glavni antigen Rh sustava, D antigen može biti izražen na membrani eritrocita pa je osoba Rh+, ili nije izražen pa je Rh-.

Što se događa pri začeću?

Pri začeću, spajanjem očeve i majčine spolne stanice dijete nasljeđuje po jedan gen od svakog roditelja za AB0 sustav krvnih grupa i Rh faktor. Geni A i B su kodominantni (ravnopravni), a gen 0 je recesivan (podređen).

To znači da dijete koje ima genom AA i A0 ima krvnu grupu A. Dijete s genomom BB i B0 bit će krvne grupe B. Da bi imalo krvnu grupu 0 mora naslijediti od oca i majke gen 0. Gen za D antigen Rh sustava može biti izražen ili utišan. Ako dijete naslijedi od barem jednog roditelja izražen gen, imat će na eritrocitima D antigen, odnosno fenotip Rh+.

Zašto trudnice s Rh- moraju primiti lijek

Prilikom poroda manja količina krvi fetusa ulazi u krvotok majke. Ako je majka Rh- a dijete Rh+, eritrociti koji uđu u krvotok majke će kod nje izazvati stvaranje protutijela na D antigen, anti-RhD protutijela koja su grupe IgG te ostaju trajno u krvi majke. U sljedećoj trudnoći, ako je dijete Rh+, ta protutijela prelaze posteljicu i napadaju eritrocite fetusa. Izazivaju hemolizu, anemiju i oštećenje tkiva fetusa, a u teškim slučajevima i smrt. Bolest je poznata kao hemolitička bolest novorođenčeta.

Trudnicama se na početku trudnoće određuje krvna grupa i Rh faktor, te se tijekom trudnoće prati titar anti-Rh protutijela. Rh negativne majke nakon svakog poroda ili prekida trudnoće trebaju dobiti lijek koji sadrži terapeutska anti-RhD protutijela koja brzo uništavaju eritrocite koji zaostaju u krvi majke. Tako imuni sustav majke ne stigne razviti vlastita protutijela koja bi u sljedećoj trudnoći oštetila dijete. Rjeđe, antigeni drugih sustava krvnih grupa (Duffy, Kell) mogu također uzrokovati hemolitičku bolest kod djeteta, obično u slučaju kad nema nepodudarnosti u Rh i AB0 sustavu. Protutijela AB0 sustava koja se nalaze u krvi majke su IgM razreda i ne prelaze posteljicu, pa kod novorođenčeta ne izazivaju transfuzijsku reakciju.

krv darivanje krvi lijecenje krvne grupe transfuzija

Krv: jedini lijek kojeg proizvodi sam čovjek

Krv se još uvijek ne može proizvesti na umjetan način te je neophodno darivanje krvi kako bi se osigurale...

SAZNAJTE VIŠE

Zanimljivo je da majka 0 grupe Rh-, ako nosi fetus Rh+ grupe A, B ili AB neće biti senzibilizirana u toj trudnoći, niti razviti anti Rh protutijela. Razlog su prirodno prisutna anti-A, anti-B ili anti-AB protutijela koja ona ima u plazmi, i koja će uništiti fetalne eritrocite koji su ušli u njen krvotok, prije nego se stvore anti-Rh protutijela.

Koje krvne grupe će biti naše dijete?

Iako je razumijevanje nasljeđivanja krvne grupe pomalo zahtjevno, ako vas jednostavno zanima koju krvnu grupu bi moglo imati vaše dijete, dovoljno je pogledati tablicu.

roditelji dijete Krvne grupe

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button