ADIVA Plus sadržaj - 25. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Perut u kosi: uzroci i njeno uklanjanje

Pojava peruti najčešće je blagog oblika, no postoje i oni teži koji su posljedica bolesti vlasišta. S druge strane, važno je voditi računa i o njezi vlasišta

perut u kosi prhut bolesti vlasista kosa lijecenje

Perut je pojava bijelih ili sivkastih ljuskica na vlasištu zbog pojačanog ljuštenja gornjeg sloja kože (epiderme). Posljedica je fiziološkog procesa ljudske kože, uklanjaju se odumrle stanice i zamjenjuju novima. No, iz nekog nepoznatog razloga ili zbog bolesti ljuskanje postaje prekomjerno te time izrazito vidljivo. Kod osoba koje imaju perut mlade stanice kože razvijaju se brže nego što je to potrebno, što rezultira pojačanim uklanjanjem starih stanica.

6 stvari koje vaša kosa otkriva o zdravlju

Mogući uzroci peruti

Pojava peruti je najčešće blagog oblika, javlja se u gotovo 50% stanovništva razvijenih zemalja i nije sasvim poznato zašto nastaje, osim ako nije posljedica neke kožne bolesti. Čini se da je češća kod osoba s izrazito suhom kožom, a što se pojačava tijekom hladnog vremena ili dugotrajnog boravka u prostorijama sa suhim zrakom. Posebno je izraženo tijekom zimskih mjeseci kod onih koji borave u prostorijama s centralnim grijanjem. Nošenje kape u zimskim mjesecima također pogoduje stvaranju peruti.

U većini fizičkih ili psihičkih stresnih situacija, nakon preboljenja neke infekcije ili pri oslabljenom imunitetu kratkotrajna pojava peruti je česta i vjerojatno je posljedica imunosnih promjena u organizmu. Primijećeno je i da se perut češće javlja kod osoba koje boluju od nekih neuroloških bolesti, kao što je Parkinsonova bolest i kod osoba koje se oporavljaju od srčanog ili moždanog udara.

Ipak, čini se da je pojava blage peruti najčešće posljedica neodgovarajućeg proizvoda za njegu kose, odnosno javljaju se neki oblici alergijske reakcije. Od kozmetičkih proizvoda za njegu kose štetni mogu biti jaki šamponi i boje za kosu.

Šamponi sa zadatkom

Ova perut se rješava primjenom nekog blagog, najbolje dječjeg šampona ili onog s dodatkom biljnih ekstrakata poput čajevca ili zelenog čaja te izbjegavanjem agresivnih kemikalija kao što su boje za kosu. Naime, ekstrakti čajevca i zelenog čaja odavno su poznati kao odlični prirodni dezinficijensi. Ako promjena šampona ne rezultira poboljšanjem nakon tri do četiri tjedna, može se započeti s primjenom nekog medicinskog šampona namijenjenog uklanjanju peruti.

Medicinski šamponi sadrže jednu od sljedećih supstancija: cink pirition, selen sulfid, ugljeni katran ili ketokonazol. Uspješnost im je prilično individualna, što znači da svaka osoba jednostavno treba isprobati različite šampone dok ne pronađe odgovarajući. Ovi šamponi mogu se primijeniti i za pranje brade u kojoj se također često javlja perut. U početku primjene trebali bi se koristiti svakodnevno, a zatim treba postupno prorjeđivati pranje. Ne treba zbuniti što se u početku perut čak i pojačava, što samo znači da šampon uklanja višak odumrlih stanica koje bi i same otpale. Pri pranju je važno ostaviti šampon da djeluje nekoliko minuta na vlasištu kako bi aktivna supstancija mogla prodrijeti do epiderme.

Bolesna stanja kože vlasišta

Postoje i teži oblici peruti, koji su posljedica bolesnih stanja kože vlasišta. Najčešće su uzroci seboroični dermatitis, psorijaza te infekcija gljivicom Malassezia i upravo je pojava peruti jedan od prvih znakova bolesti.

Ispadanje kose

Možemo li liječiti pretjerano ispadanje kose?

Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorijeđenošću vlasišta na tjemenu (uz održanu prednju liniju rasta kose), a muški tip...

SAZNAJTE VIŠE

Nažalost, kod težih oblika pojave peruti većina ljudi godinama samostalno pokušava riješiti problem ne tražeći pomoć liječnika specijalista dermatologa. U svim situacijama opsežne, vidljive peruti, osjećaja zatezanja, svrbeža, pečenja kože, pojava crvenih mrlja, ranica ili krastica, svakako se treba savjetovati s dermatologom. Ovakva se perut liječi liječenjem bolesti, koje je često teško ako se radi o seboroičnom dermatitisu ili psorijazi. Kod pojave teških oblika, perut je često nemoguće ukloniti, a pacijentima treba, pored lijekova, pružiti i određenu psihološku pomoć kako bi prevladali osjećaj krivnje, neugodnosti i srama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button