ADIVA Plus sadržaj - 17. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Domagoj Perković, dr. med., spec. ortoped, Specijalna bolnica „Dr. Nemec“, ADIVA Plus sadržaj

Ravno, odnosno spušteno stopalo: zablude i činjenice

Otprilike 15% stanovništva ima spuštena stopala koja ne predstavljaju poremećaj. No stopalo koje više nije funkcionalno i počinje uzrokovati bolove mora se liječiti

operacija spuštenih stopala

Uz sveprisutnu „krivu kičmu“, ravno stopalo je učestali razlog većine zdravstvenih problema na ovim našim prostorima. Taj nerazdvojivi par dijagnoza koristi se u odgoju od najranije dobi; zbog toga je vjerojatno toliko duboko ukorijenjeno i samorazumljivo u narodu. Činjenice su ipak drugačije.

Anatomska varijanta, a ne poremećaj

Ravno, odnosno spušteno stopalo je anatomska varijanta prisutna kod oko 15% populacije. Do otprilike 5. godine djetetova života potpuno je normalno. Usporediti ga s poremećajem je kao da osobu višu od dva metra proglasimo nenormalnom.

Bole li i vas kosti? Otkrijte uzrok boli

Postoje elitni maratonci i niz profesionalnih sportaša s izraženo ravnim stopalima. Djecu je dovoljno uključiti u sportsku aktivnost i pustiti ih da hodaju bosi. Ako se ne žale na bolove, sve je u redu.

Kada se javiti liječniku?

Stopalo koje više nije funkcionalno te počinje uzrokovati bolove i poteškoće prilikom kretanja, naziva se fleksibilno spušteno stopalo (eng. Adult acquired flatfoot ili AAFD). To je složen deformitet kod kojeg dolazi do popuštanja određenih struktura i smanjene funkcionalnosti. Pacijenti počinju osjećati bolove koji se s vremenom pogoršavaju, opisuju kako se stopalo „spustilo“ i prilikom hoda sve više šepaju.

Na pregledu se stopalo promatra u stojećem položaju i prilikom hoda. Postoji više stupnjeva fleksibilnog spuštenog stopala. Nakon kliničkog pregleda i uvida u RTG snimke definira se stupanj deformiteta i prema njemu indicira liječenje.

Konzervativno, odnosno neoperacijsko liječenje obuhvaća modifikaciju obuće i fizikalnu terapiju. Vrlo često su pacijenti već pokušali olakšati svoje stanje nošenjem visoke i čvrste obuće bez većeg poboljšanja. Na pregledu stoga razgovor ide u smjeru operacijskog liječenja.

Operacijsko liječenje fleksibilnog spuštenog stopala

Operacija se za svakog pacijenta individualno definira prema obliku i stupnju deformiteta. Tijekom operacijskog zahvata djeluje se na različite strukture kao što su kosti, zglobovi, ligamenti i tetive.

Na kostima se izvode korektivne osteotomije, odnosno rezanje kosti i poboljšanje osovine te fiksacija titanskim vijcima i pločama. Kod zglobova se rade artrodeze – ukočenje zglobova u korigiranom položaju kako bi se dobila stabilnost stopala i uklonila bol. Oštećeni ligamenti i tetive mogu se rekonstruirati odnosno „pojačati“ zdravom tetivom i posebnim koncima.

Prije operacije potrebno je imati jasan plan koji se predoči pacijentu zajedno s poslijeoperacijskim protokolom. Bitna je suradnja i realno postavljeni ciljevi kako bi tri do četiri mjeseca nošenja ortoze i štaka te specifične fizikalne terapije nakon same operacije prošli što efikasnije i bezbolnije za samog pacijenta. Kao što pacijent želi „najboljeg doktora“, tako i doktor želi „najboljeg pacijenta“ što podrazumijeva jasnu komunikaciju s obje strane.   

spusteno stopalo kod djece

Kako prepoznati spušteno stopalo i kada potražiti pomoć

Kako izgleda normalan razvoj stopala, a kada je potrebno potražiti stručni savjet i terapiju? Doznajte što treba znati o...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Operacije fleksibilnog spuštenog stopala zahtjevne su procedure kirurgije gležnja i stopala. Svaki pacijent zahtijeva individualan pristup. Uspješno liječenje podrazumijeva jasno definiran i proveden kirurški zahvat te adekvatan period imobilizacije i rehabilitacije.

Kod pacijenata se dramatično poboljšava kvaliteta života. Bezbolno kretanje, zadovoljstvo i zahvalnost pacijenata opravdavaju cijeli proces i uspješnost ovakvih procedura.

Za liječenje svih ortopedskih bolesti, kao i bolesti stopala javite se u Specijalnu bolnicu dr. Nemec.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button