ADIVA Plus sadržaj - 10. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Matija Žutelija Fattorini, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Kako prepoznati spušteno stopalo i kada potražiti pomoć

Kako izgleda normalan razvoj stopala, a kada je potrebno potražiti stručni savjet i terapiju? Doznajte što treba znati o spuštenim stopalima, poznatima u narodu i kao „platfus“

spusteno stopalo kod djece

Možda ste tijekom ljetovanja na plaži primijetili da su otisci koje dijete ostavlja na pijesku previše plosnati. Provjerili ste svod stopala i čini vam se da nije dovoljno odmaknut od poda. Zaključujete, vaše dijete ima spuštena stopala – što sad?

Što je spušteno stopalo?

Ravno ili spušteno stopalo (latinski pes planus) je stopalo čiji je svod toliko spušten da gotovo sasvim prianja uz podlogu. Često je povezano s valgus položajem pete (jednostavnije rečeno, to je otklon pete prema van). Medijalni svod (uzdužni svod) stopala uobičajeno je uzdignut tako da se opterećenje pri stajanju i hodanju ravnomjerno prenosi preko pete, vanjskog dijela na prednji dio stopala.

Motorički razvoj djeteta treba pomno pratiti do 3. rođendana

Često susrećemo roditelje koji su zabrinuti zbog dječjih spuštenih stopala. Brine ih što ona znače za djetetov razvoj, pitaju se koliko je to težak problem. Ako te sumnje muče i vas, ne brinite. U većini slučajeva ona su normalna pojava kod beba, djece pa čak i u odrasloj dobi.

Razvoj stopala

Od rođenja do 3. godine

Fleksibilno spušteno stopalo je sasvim uobičajena pojava u dojenačkoj dobi. Sve bebe po rođenju imaju nakupinu mekog tkiva s unutarnje strane stopala. Tek oko druge do treće godine života, medijalni svod se podiže i postaje vidljiv, i to najčešće pri sjedenju. Pri stajanju i hodanju svod stopala se još uvijek gubi, ona izgledaju spušteno.

Za takva stopala nema potrebe kupovati ortopedske uloške, niti skupe cipele. To su fleksibilno spuštena stopala i ne zahtijevaju brigu. Predstavljaju normalni razvoj stopala u dječjoj dobi.

Od 3. godine

Važan period u razvoju stopala je između 3. i 6. godine života. Te godine su ključne za formiranje medijalnog svoda stopala. U formiranju oblika stopala sudjeluju brojni mišići, tetive, ligamenti i kosti. Svod stopala se obično popravlja do 10. godine života.

No, kod neke djece i adolescenata stopala ostaju spuštena. To se često može vidjeti i kod drugih članova obitelji. U tim slučajevima vrijedi isto pravilo. Ako je riječ o fleksibilno spuštenom stopalu, a dijete nema bolove, liječenje nije potrebno. Savjetujemo puno kretanja, sportsku aktivnost i paziti na tjelesnu težinu djeteta.

Fleksibilno i rigidno spušteno stopalo

U gotovo 95% slučajeva susrećemo mekano, fleksibilno spušteno stopalo. Lako ga prepoznajemo jer dizanjem na prste ili kod sjedenja medijalni svod stopala jasno postaje vidljiv. Većina djece nema tegoba, a svod se obično do desete godine života spontano popravlja. Kod neke djece i u odrasloj dobi stopala ostaju spuštena.

Većina autora smatra kako liječenje nije potrebno ako djeca nemaju bolove u stopalima. Naprotiv, neke znanstvene studije su pokazale da nema razlike između djece s fleksibilnim spuštenim stopalom i one s pravilnim svodom stopala. Čak pokazuju da su djeca koja nisu nosila ortopedske uloške ili cipele imala bolji svod stopala. Smatra se da prirodni razvoj stopala kroz rane godine života ima veći utjecaj na izgled i oblik stopala nego posebno prilagođena ortopedska obuća. Naravno, ako se dijete žali na bolove u stopalima ili potkoljenicama potreban je pregled liječnika i odgovarajuća terapija.

Vrlo rijetko susrećemo i drugi oblik spuštenog stopala, a to je rigidno spušteno stopalo. Rigidno znači da je značajno smanjena pokretljivost u zglobovima stopala i često je popraćeno bolovima. Obično je povezano sa sraslim kostima stopala ili neuromišićnim bolestima. Za razliku od fleksibilnog spuštenog stopala, ono zahtijeva pregled liječnika specijalista i odgovarajuće liječenje.

Uzroci spuštenog stopala

Razlog je nepoznat, a postoji nekoliko mogućih uzroka:

  • Mišići u stopalu su preslabi da bi održavali svod stopala.
  • Vezivno tkivo stopala i svih drugih djetetovih zglobova je labavo. Zglobovi imaju povećanu pokretljivost zbog koje dijete može, na primjer, palcem šake dotaknuti vlastitu podlakticu.
  • U fazama ubrzanog zamaha rasta, kosti rastu brže nego što se mišići i tetive mogu istegnuti. Mišići su skraćeni, pa spušteno stopalo nastaje zbog poremećaja odnosa mišića koji se hvataju za kosti.
  • Rijetko je uzrok poremećaj u građi kostiju i zglobova stopala, odnosno kosti su srasle i ne dozvoljavaju normalni pokret u stopalu. U većini slučajeva su takva stopala bolna. To su rigidno spuštena stopala.

Prepoznajte spušteno stopalo

Spušteno stopalo jednostavno možete prepoznati po njegovu izgledu te uz pomoć testa odizanja na vrhove prstiju.

Kada dijete stoji uspravno, unutarnja strana stopala će biti potpuno ili gotovo potpuno sljubljena s podom. Ako pogledate stopala sa stražnje strane, primijetit ćete da djetetova Ahilova peta nije ravna, već je lagano zaobljena u luku prema van.

Test kojim možete utvrditi ima li dijete spušteno stopalo je jednostavan. Vrlo lako ga možete izvesti i s najmanjima, a zove se test odizanja na vrhove prstiju. Tražite od vašeg djeteta da se digne na vrhove prstiju ili da hoda na vrhovima prstiju. Možete test pretvoriti u igru, na primjer reći da glumi balerinu ili da pokuša dohvatiti igračku. Kad se dijete podigne na prste, jasno ćete vidjeti odizanje medijalnog svoda stopala. Ako se svod stopala pretvori u luk, to je znak da dijete ima fleksibilno spušteno stopalo i nemate razloga za brigu. Ako nije vidljivo odizanje medijalnog svoda, vaše dijete može imati teži stupanj spuštenog stopala. Potrebno je učiniti pregled kod vašeg pedijatra, dječjeg fizijatra ili ortopeda.

Bolovi rasta nisu ugodni

Kad dječje noge zabole

Daleko najčešće javljaju se večernji bolovi duž potkoljenica. U pravilu je dijete tog dana bilo fizički aktivnije nego uobičajeno....

SAZNAJTE VIŠE

Kada treba potražiti pomoć?

Pedijatru se treba javiti ako:

  • se dijete žali na bolove u stopalu, gležnju ili potkoljenici,
  • je stopalo rigidno spušteno ili je riječ o teškom stupnju spuštenog stopala,
  • se vaše dijete previše umara.

Prema potrebi će vas pedijatar uputiti na pregled specijaliste, dječjeg fizijatra ili ortopeda.

Kako se liječi spušteno stopalo doznajte na stranicama Poliklinike Fattorini gdje je moguće i naručiti vaše dijete na specijalistički pregled.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button