Dječje zdravlje - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Kad dječje noge zabole

Rast nije uvijek bezbolan pa tako ne treba čuditi ako se dijete žali na bolove u nogama u intenzivnim fazama rasta. No, uzroci bolova nisu uvijek bezazleni

Bolovi rasta nisu ugodni

Daleko najčešće javljaju se večernji bolovi duž potkoljenica. U pravilu je dijete tog dana bilo fizički aktivnije nego uobičajeno. Riječ je o bolovima u području pokosnice goljenične kosti koja je bogato prokrvljena i prožeta živčanim završecima.

Veći broj djece ponekad se požali na bol u jednoj ili obje noge. Katkada se smetnje javljaju navečer i noću, katkada ujutro ili tijekom dana. Bolovi se mogu pojačavati hodanjem ili postupno slabjeti nakon kraćeg perioda hodanja. U pravilu, ove smetnje brinu roditelje, pa ćemo pokušati dati pregled mogućih uzroka ovih bolova. „Bolovi rasta” imaju svoju jasnu biološku podlogu i mehanizme nastanka.

Veći broj djece ponekad se požali na bol u jednoj ili obje noge. Katkada se smetnje javljaju navečer i noću, katkada ujutro ili tijekom dana

Večernji bolovi

Daleko najčešće javljaju se večernji bolovi duž potkoljenica. U pravilu je dijete tog dana bilo fizički aktivnije nego uobičajeno. Riječ je o bolovima u području pokosnice goljenične kosti koja je bogato prokrvljena i prožeta živčanim završecima. Intenzivnije opterećenje (igra, skakanje) podražava završetke živaca pa se na kraju dana javlja bol, uobičajeno kada dijete legne u krevet. Primjenom paracetamola bolovi ubrzo prestaju.

Bol ispod koljena

Katkada se dijete žali na bolnost na goljenici, neposredno ispod koljenskog zgloba. Na ovom mjestu je hvatište velike i snažne tetive koja potječe od četveroglavog natkoljeničnog mišića. Pojačana tjelesna aktivnost (skakanje, hodanje niz brijeg, niz stepenice, čučanje, klečanje) snažno opterećuje hvatište tetive pa se javlja bolnost koja može trajati nekoliko dana. Ne mora biti prisutna na obje noge, to ovisi o tipu tjelesne aktivnosti kojim se dijete bavilo. U tom slučaju, također, pomaže primjena paracetamola ili ibuprofena, a može pomoći i terapija ledom: grumenom leda na štapiću gladi se bolno mjesto dok koža ne pocrveni, u pravilu od pet do deset minuta.

Pripazite na male sportaše

Problem nastaje kod starije djece i mladeži koji se intenzivno bave sportom. U treninzima treba izbjegavati vježbe koje jako opterećuju hvatište na potkoljenici, a to su, u pravilu, vježbe koje uključuju:

  • hodanje u čučnju (patkice),
  • poskoci iz potpunog čučnja,
  • duboki čučanj uz nošenje tereta na leđima ili pak
  • trčanje niz brijeg.

Slične smetnje mogu se javljati i na hvatištu Ahilove tetive na petnu kost – što zbog prekomjernog opterećenja, što zbog neprikladne obuće koja svojim pritiskom na petnu kost može izazvati bolnost i crvenilo. Mirovanje, ibuprofen, terapija ledom i umetanje podloška u obuću pod petu (na taj način se ponešto povisuje peta i rasterećuje hvatište tetive) uobičajene su mjere liječenja.

Mirovanje, ibuprofen, terapija ledom i umetanje podloška u obuću pod petu (na taj način se ponešto povisuje peta i rasterećuje hvatište tetive) uobičajene su mjere liječenja

Ovime su obuhvaćeni najčešći uzroci koji se nalaze u kategoriji kolokvijalno nazvanoj „bol rasta”.

Kada otići k liječniku?

Srećom, bolesna stanja koja se javljaju na koštano-mišićnom sustavu nogu značajno su rjeđa, no ipak je vrijedno razmotriti njihove uzroke i kliničke znakove kojima se jasno razlikuju od prethodno navedenih smetnji te zahtijevaju liječničku skrb.

Reaktivni artritis

Relativno često se događa da dijete počinje bolno šepati na jednu nogu. U pravilu je riječ o bolovima uzrokovanim upalom kuka. Pregledom se može ustanoviti ograničenje i bolnost pokretljivosti. Uglavnom dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, a upala se javlja kao posljedica nedavno preboljene infekcije dišnih putova, najčešće virusnog uzroka. Katkada određeni djelići virusa mogu svojim sastavom nalikovati sastavu zglobne čahure pa imunosni sustav napravi pogrešku i izazove upalu zgloba. U njemu se nalazi bistra tekućina, zglobna čahura je nategnuta i stoga su kretnje bolne. U pravilu su bolovi najizraženiji nakon ustajanja i pri prvim koracima, a poslije se smanjuju. Ova upala prestaje nakon tjedan – dva, a liječi se ibuprofenom i mirovanjem. U pedijatrijskim ordinacijama vidimo kako se ova bolest javlja sezonski, u vrijeme epidemija određenih virusa koji lakše uzrokuju ovakve reakcije na zglobu.

Bakerova cista i ozljede zbog sporta

Veća djece i mladež, osobito kada se bave intenzivnijim sportskim aktivnostima, počinju se žaliti na bol u stražnjem dijelu koljena, odnosno u koljenskoj jami. Na tom mjestu katkada se može vidjeti i oteklina koja je relativno bezbolna na opip. Riječ je o Bakerovoj cisti koja se stvara zbog bijega zglobne tekućine koljena u stražnji predio iza koljenskog zgloba. Češće se viđa u odraslih i u pravilu je uzrokovana promjenama zglobnih ploha ili ligamenata koljenskog zgloba. Liječi se mirovanjem, fizikalnom terapijom, a ponekad kirurški.

Općenito, kod izrazito visoke djece i mladih osoba potrebno je puno pozornosti posvetiti izradi primjerenih programa treninga

U istoj skupini (starija djeca i mladež koji se bave sportom) može se javljati bol ispod koljenske čašice. Najčešće je uzrok oštećenje hrskavice čašice (patele) koja više nije glatka i zbog povećanog trenja uzrokuje upalu i bol. Do oštećenja dolazi zbog prekomjernog opterećivanja koljenskog zgloba (čučnjevi i već prethodno opisane aktivnosti ili udarac uslijed pada na koljena). Liječenje se sastoji u poštedi koljenskog zgloba, fizikalnoj terapiji, a katkada je potrebno učiniti i operativni zahvat. Općenito, kod izrazito visoke djece i mladih osoba potrebno je puno pozornosti posvetiti izradi primjerenih programa treninga; treba izbjegavati vježbe koje najviše opterećuju ligamente zglobova koljena te poticati vježbe jačanja svih mišića natkoljenice.

Aseptička nekroza hrskavice zgloba

Na sreću, vrlo rijetko se javljaju stanja u kojima iz nepoznatog razloga dolazi do prekida mikrocirkulacije u hrskavici zgloba, zbog čega hrskavica propada, javlja se bolnost, upala i propadanje zglobnih ploha (oštećenje koštanih dijelova zgloba). U djece je najčešće riječ o zglobovima donjih ekstremiteta, katkada je riječ o nekom malom zglobu između koščica stopala, a ponekad i o kuku. U pravilu se bolnost u kretanju javlja nakon nekog vremena – na početku hodanja nema smetnji, no poslije se dijete žali na bol i šepa. Liječenje je dugotrajno i riječ je o apsolutnoj poštedi (mirovanju) zahvaćenog zgloba, tjednima ili mjesecima.

Ciste, tumori

I konačno, ako se dijete opetovano žali na bol samo na jednom mjestu (primjerice, pokazuje da ga boli samo jedno mjesto na potkoljenici ili natkoljenici), potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključilo postojanje cisti ili drugih vrsta tumorskih promjena na kosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button