ADIVA Plus sadržaj - 5. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar, LittleDot aplikacija, ADIVA Plus sadržaj

Otopina morske vode kao idealan i siguran način odčepljivanja nosa

Blagotvoran učinak otopine morske vode u postizanju poboljšanja prohodnosti nosa već je detaljno istražen, a pritom se ona može koristiti već od dojenačke dobi

otopina morske vode-odčepljivanje nosa

Blagotvorna svojstva soli i morske vode bila su poznata već u antičkim civilizacijama u Kini, Indiji i Grčkoj. Unatrag dva stoljeća, otkako se bilježi razvoj suvremene medicine, slane otopine nalaze široku primjenu u obliku injekcija/infuzija, liječenja bolesti dišnih puteva, očiju i kože. Kada je riječ o ljekovitom djelovanju morske vode, svakako treba istaknuti desetke mikroelemenata koji imaju neposredni utjecaj na stanice, kako ljudskog tijela tako i na mikroorganizme.

Temeljni sastojak morske vode je natrijev klorid (NaCl) i upravo zbog njega je moguća primjena u liječenju različitih bolesti. No potrebno je naglasiti da se ipak, prije uporabe u medicinske svrhe, morska voda mora kondicionirati (prilagoditi) kako bismo postigli željene ljekovite učinke i izbjegli neželjene.

Disanje na nos prirodnije je i zdravije od disanja na usta

Uvjeti za korištenje morske vode za ispiranje nosa

Prvi je uvjet da je nužno koristiti vodu vrhunske čistoće, koja ne sadrži:

 • teške metale,
 • organske ugljikovodike (ulje, nafta, benzin, maziva),
 • pesticide,
 • insekticide.

Dakle, da nema sastojaka koji dospijevaju u more slatkovodnim pritokama, nitrate, ftalate i različite mikroorganizme. Idealna područja su gdje postoji velika izmjena morske vode (npr. područja s velikim oscilacijama plime i oseke) i nema potencijalnih zagađivača u okolici (industrija, poljoprivredna zemljišta).

Svakako treba istaknuti prisustvo planktona (biljni, bakterijski i životinjski) koje je nužno ukloniti kako bi otopina bila prikladna za daljnju prilagodbu i izradu medicinskih pripravaka. Uobičajena slanost mora (oko 3,5% NaCl) uzrokuje iritaciju sluznice nosa unatoč nekim očitim blagotvornim svojstvima.

U našim stanicama i tjelesnim tekućinama je slanost 0,9% NaCl-a (tzv. fiziološka slanost). Nizom istraživanja je pokazano da 2,3% otopina NaCl posjeduje optimalnu hipertoničnost koja udružuje blagotvorna svojstva hipertonične morske vode s odličnom podnošljivošću.

Funkcija nosa

Neobičan je značaj nosa u funkcioniranju dišnih organa. On je prvi dio dišnog sustava, glavni put zraka u i iz pluća. Nosna šupljina je prekrivena zaštitnom membranom koja se naziva nosna sluznica. Nos filtrira, zagrijava/hladi i vlaži zrak prije nego što on prođe prema donjim dišnim putevima, sinusima i ušima.

O značaju funkcije nosa govori i podatak da kroz nos prolazi oko 10 000 kubičnih metara zraka. Procjenjuje se da je ukupna površina sluznice nosa oko 180 kvadratnih centimetara (usporedivo s površinom otvorene šake). Dodatno, gotovo jednaka površina sluznice se nalazi u brojnim šupljinama (sinusima) koje okružuju nosnu šupljinu.

Osim navedenog, nos je organ njuha, a pridonosi i zvuku glasa te osjetu okusa.

O sluznici nosa i njenoj funkciji

Sluznica nosa je neobično dobro prokrvljena, procjenjuje se da ima značajno više kapilara u usporedbi s mišićima i jetrom. To je razumljivo, s obzirom na količinu zraka koju treba vlažiti i grijati/hladiti.

Riječ je o iznimno propusnim kapilarama što omogućava visoku učinkovitost u izvršavanju zadaće. No treba imati na umu da zbog navedenih obilježja svi lijekovi koje se unosi u nos (u obliku kapi ili praha) vrlo brzo ulaze u krvotok i šire se po cijelom organizmu.

Dio sluznice gdje iz lubanjske jame dolaze njušni živci (površina oko 10 kvadratnih centimetara) omogućava izravni prodor navedenih lijekova u moždanu tekućinu i mozak, zaobilazeći tzv. krvno moždanu barijeru koja značajno priječi prolaz lijekova iz krvotoka u mozak.

Dekongestivi nosne sluznice (kolokvijalno nazvani kapima za odčepljivanje nosa) snažno djeluju na krvne žile čime se postiže poželjan učinak smanjenja otoka sluznice i smanjenja sekrecije (povećavaju prohodnost), no nije poznato imaju li kakvog utjecaja na krvne žile mozga. Kapi koje sadrže dodatak antibiotika i kortikosteroida stoga treba izbjegavati, posebno u ranom djetinjstvu.

Anatomija nosne sluznice

Sluznica dišnih putova ima trepetljike koje su uronjene u sluz. U sluzi se nalaze sluznička protutijela koja trenutno inaktiviraju velik broj bakterija, virusa i gljivica. Trepetljike u koordiniranim valovima „metu“ sluz prema stražnjem dijelu nosa, pa ona sklizne niz grlo gdje se proguta, radije nego da se udahne u pluća. Potom želučana kiselina razara sve štetne nečistoće.

Trepetljike u nosu pulsiraju 400 – 800 puta svake minute. U nekim uvjetima, one se sporije kreću i manje učinkovito čiste sluznicu. Uzrok može biti infekcija, niska ili visoka temperatura zraka, zagađenost zraka (npr. dim cigareta), neki lijekovi (npr. antihistaminici – lijekovi protiv alergije), pretjerana suhoća zraka ili prirođena bolest trepetljika zbog koje se značajno sporije kreću ili su u potpunosti paralizirane.

Sluznica i začepljenost nosa

Kod začepljenja nosa uzrokovanog otokom sluznice povećava se gustoća sluzi. Uobičajeno dolazi do prijelaza na disanje na usta čime slabi normalna zaštitna funkcija nosa i remeti se ventilacija sinusa, što pogoduje razvoju infekcije i njezinom širenju u sinuse, uši i donje dišne puteve.

Najčešći uzroci začepljenja nosa su:

 • infekcije,
 • alergija,
 • hiperreaktivna sluznica,
 • reakcija na lijekove,
 • tjelesni napor,
 • hormonske promjene (hipotireoidizam, dijabetes, trudnoća),
 • gastrični refluks (povrat želučanog sadržaja u nos),
 • polipi,
 • zagađen zrak.

Kako djeluje 2,3% otopina morske vode?

Zbog povišene koncentracije NaCl u otopini dolazi do „izvlačenja“ vode iz natečene sluznice nosa. Time ona postaje tanja, a nos prohodniji. Nadalje, brojni minerali morske vode zbog svoje ionske jakosti slabe ionske veze između komponenti sluzi i tako ona postaje „tekućija“ i lakše se odstranjuje, a sluznica bude vlažnija.

Dodatno, povećana koncentracija soli neposredno priječi rast i razmnožavanje uzročnika infekcije na nosnoj sluznici. 2,3% otopina morske vode ubrzava rad trepetljiki (prema istraživanjima za oko 20%), čime se povećava učinkovitost prirodnih mehanizama čišćenja i obrane sluznice.

Ovakva otopina značajno smanjuje stvaranje tzv. medijatora upale – kemijskih supstanci koje se oslobađaju tijekom upale i uzrokuju otok, crvenilo i sekreciju sluznice.

Zanimljivo je da obična, tzv. fiziološka otopina NaCl (0,9%) nije pokazala ovakve učinke; kako u kliničkim tako i laboratorijskim istraživanjima.

Sigurna za korištenje i učinkovita

Brojne studije pokazuju odličan učinak što se tiče poboljšanja prohodnosti nosa, smanjenja sekrecije ali i potrebe za korištenjem drugih lijekova koji imaju za svrhu olakšati tegobe. I, što je najvažnije, svi radovi pokazuju odličnu podnošljivost te se stoga može primjenjivati bez ograničenja kada je riječ o dobi (može od dojenačkog uzrasta), vrsti moguće pridružene bolesti (pojačani rad štitaste žlijezde, povišeni tlak, srčane i moždane bolesti) ili stanja (trudnoća) i trajanju terapije.

Morska voda je izuzetno ljekovita

More nas je rodilo, more nas i liječi

Pozitivan učinak morske vode za fizičko i psihološko zdravlje poznat je tisućama godina, a njena primjena u svakodnevnoj njezi...

SAZNAJTE VIŠE

Odlično je sredstvo za:

 • dnevno održavanje higijene nosa,
 • za sportaše (olakšava disanje u naporu) i
 • za osobe koje su postale ovisne o kapima za nos (dekongestivima)

Jedino treba imati na umu veličinu i razvedenost površine nosne sluznice, stoga ovu otopinu treba primjenjivati obilato i putem raspršivača (spreja ili ispiranjem većim količinama s pomoću sustava za ispiranje nosa).

I konačno, jednaki učinak postoji i na sluznici donjih dišnih puteva, stoga se preporučuje kao inhalacijska terapija u svim bolestima koje obilježavaju otok sluznice i pojačana sekrecija (infekcija, alergija).

U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja vezanih uz poboljšanje prohodnosti nosa otopinom morske vode, slobodno kontaktirajte prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića dr. med. putem LittleDot web aplikacije ili aplikacija za Android i iOS.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button