ADIVA Plus sadržaj - 6. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Dinko Katić, dr. med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Od računala do sunca: savjeti za zaštitu očiju na radnom mjestu 

Vid je osjetilo kojim primamo više od 80% informacija iz okoline. Bez obzira na vrstu posla i radne uvjete, posebnu brigu bismo trebali posvetiti zaštiti svojih očiju

zaštita očiju na radnom mjestu

Uz dinamičan i užurban način života s kojim se svakodnevno susrećemo, nerijetko zaboravljamo na sigurnost i brigu za svoje oči. Oko je organ putem kojeg primamo većinu informacija iz okoline i mora biti zaštićen u svakom trenutku. Ozljede na radnom mjestu mogu se dogoditi dugotrajnim zanemarivanjem očiju ili pak iznenada.

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

S obzirom na činjenicu da većina današnjih poslova zahtijeva djelomičan ili potpuni radni dan proveden za računalom, potrebno je zaštititi oči na odgovarajući način.

Usvojite pravilo 20-20

Preporučuje se da nakon 20 minuta rada za računalom (s odgovarajućom dioptrijom) treba napraviti stanku od 20 sekundi gledajući u daljinu.

Pripazite na udaljenost monitora i kontrast

Minimalna udaljenost monitora od očiju bi trebala biti 55 do 85 centimetara, a kontrast bi morao biti maksimalno pojačan. Ako preporučena udaljenost nije odgovarajuća, problem je u dioptriji, pa biste trebali obaviti pregled kod oftalmologa.

Pomoć umjetnih suza

Radeći za računalom trepćemo manje nego inače (čak pet puta manje), što dovodi do crvenih i bolnih očiju. Da bi se problem riješio, preporučuje se korištenje umjetnih suza.

Koristite zaštitne naočale

Najviše mehaničkih ozljeda očiju dogodi se u metalnoj i kemijskoj industriji te građevinarstvu. Vrlo je važno da poslodavci osiguraju zaštitne naočale te da ih radnici nose.

Naočale moraju odgovarati vrsti posla kojim se bavite i biti odgovarajuće veličine. Nošenjem zaštitne opreme sprječavaju se ozljede koje mogu uzrokovati potpuni gubitak vida. Također se preporučuje pregled očiju barem jedanput godišnje.

Leće i naočale s UV filterom

Pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti dovodi do problema s očima (fotokeratitis, mrena, pterigij ili „vanjska mrena”, pingvekula, problem s makulom…), stoga je pravilna zaštita očiju izuzetno bitna.

Pri radu na otvorenom moguće je nositi sunčane naočale ili meke kontaktne leće s UV filterom. Minimalna prihvaćena UV zaštita za UVB je 99%, a za UVA 95%.

PROMO
suho oko SYSTANE© Complete kapi za oci

Koja je veza između suhog oka i dugotrajnog gledanja u ekran?

Važnu ulogu u razvoju suhog oka imaju dugo radno vrijeme ispred računala i drugih zaslona (tableti, mobiteli, televizija), kao...

SAZNAJTE VIŠE

Mislite o prevenciji

Kojim god poslom se bavili, brigu oko vaših očiju trebate staviti kao prioritet i nastojati prevenirati probleme koji se mogu dogoditi. Dobrom prevencijom mogu se spriječiti nesreće i bolesti u ranoj fazi.

Ako pak dođe do nesreće, potrebno je javiti se oftalmologu u što kraćem roku. Više stručnih savjeta zatražite u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button