ADIVA Plus sadržaj - 1. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Petra Vlak, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Maslinovo ulje na prazan želudac: zdrava navika ili samo mit?

Na internetu nerijetko možemo naići na savjet da svako jutro, odmah nakon buđenja, popijemo žličicu maslinovog ulja. Tako su radile i naše bake. No, je li ova navika doista učinkovita i smislena?

piti maslinovo ulje na prazan zeludac

Jeste li se ikada zapitali zašto vaša baka svako jutro popije žlicu maslinovog ulja? Njezin odgovor sigurno bi uključivao pojmove zdravlje, dugovječnost ili samo stvar navike. Otkrijmo zajedno koji su blagotvorni učinci ove navike, te postoji li možda i koji negativni aspekt cijele priče.

Možemo li prehranom i dodacima prehrani sniziti razine kolesterola?

Blagotvorni učinci maslinovog ulja

Maslinovo ulje može se pohvaliti snažnim zaleđem znanstvenih istraživanja. Cijeli niz studija potvrdio je njegovo blagotvorno djelovanje na organizam, poput protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, te zaštitne uloge od razvoja različitih kroničnih bolesti.

Isto tako, maslinovo ulje bogato je prirodnim antioksidansima, ponajprije zelenim klorofilom i žutim beta karotenom. U prirodne antioksidanse maslinova ulja ulaze i takozvani tokoferoli s najvažnijim predstavnikom alfa tokoferolom, odnosno vitaminom E koji također djeluje antioksidativno te sudjeluje u održavanju zdravlja imunosnog sustava.

vitamini-BANNER-730x730-1

Nadalje, cijeli niz istraživanja bavio se konzumacijom maslinova ulja na tašte. Evo što su znanstvenici otkrili.

Izvor zdravih masnoća

Konzumacija maslinova ulja na tašte može doprinijeti zadovoljenju dnevnih potreba za zdravim masnoćama.

Prehrana modernog čovjeka najčešće se temelji na masnoćama životinjskog podrijetla, čime se zadovolji dnevna potreba za unosom masti. Međutim, time nećemo zadovoljiti i unos višestruko nezasićenih (PUFA) i jednostruko nezasićenih (MUFA) masnih kiselina, čiji su glavni izvori biljna ulja, orašasto voće i sjemenke.

Maslinovo ulje jedan je od najbogatijih izvora jednostruko nezasićenih masnih kiselina, koje blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila.

Blagotvorno djelovanje na probavu

Maslinovo ulje može blagotvorno djelovati na probavu. Iako mehanizam djelovanja još uvijek nije u potpunosti jasan, znanstvenici su potvrdili kako konzumacija maslinova ulja na tašte može olakšati probleme sa zatvorom kod osoba starije životne dobi.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje: Hrana i lijek u jednom

Mediteranska prehrana promovira se kao najpoželjniji model zdrave prehrane, a maslinovo ulje njezin je sastavni dio

SAZNAJTE VIŠE

Čuvar srca i krvnih žila

Zdravlje srca i krvnih žila sigurno je uz maslinovo ulje. Odavno je poznato kako maslinovo ulje čuva naše srce i krvne žile. Glavnu zaštitnu ulogu ima oleinska kiselina, vrsta jednostruko nezasićene masne kiseline, koja je prirodno prisutna u maslinovom ulju. Upravo ona doprinosi smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvnih žila. Nadalje, istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju maslinovo ulje u većim količinama imaju značajno manji rizik od razvoja bolesti srca, ali i smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Pročitajte članak u cijelosti i otkrijte sve blagodati maslinovog ulja na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button