ADIVA Plus sadržaj - 29. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., spec. endodoncije i restaurativne stomatologije, Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Laser u ordinaciji liječnika dentalne medicine

Budući da je dentalna medicina bila jedna od prvih medicinskih grana u kojima je pionirski započeta i klinička primjena lasera, do danas se je laserska tehnologija razvila do razine svakodnevne primjene

laser-stomatologija

Razvoj laserske tehnologije omogućio je njenu implementaciju u različita polja medicine, kao i dentalne medicine. Jedan od suvremenih aspekata današnje stomatološke profesije podrazumijeva primjenu lasera u svim njezinim segmentima. S obzirom na to da je dentalna medicina bila jedna od prvih medicinskih grana u kojima je pionirski započeta i klinička primjena lasera, do danas se je laserska tehnologija razvila do razine svakodnevne primjene.

Općenito o laserima

Riječ laser nastala je kao akronim i dolazi od izraza Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, što u slobodnom prijevodu znači pojačavanje svjetlosti stimuliranom emisijom zračenja.

Budi ponosan na svoja usta: oralne tegobe mogu se spriječiti i pravovremeno liječiti

U dentalnoj medicini koriste se dvije vrste lasera – niskoenergetski (meki, odnosno terapeutski) i visokoenergetski (tvrdi, odnosno kirurški) laser. Za razliku od visokoenergetskih lasera koji zamjenjuju konvencionalne instrumente, niskoenergetski laseri imaju malu izlaznu snagu i djeluju stimulativno na tkivo.

Napretkom tehnologije u posljednjih 50 godina, paralelno je došlo i do većeg stupnja razvoja i učinkovitosti komercijalno dostupnih lasera za upotrebu u medicinske svrhe. Danas dostupni medicinski laseri pokrivaju uzak segment valnih duljina koji se kreće od ultraljubičastog (UV) do srednjeg infracrvenog dijela spektra elektromagnetskog zračenja.

Učinkovitost lasera u stomatologiji i medicini ovisi o karakteristikama pojedine vrste lasera koja se upotrebljava, te o specifičnim atributima tkiva na koje se određena vrsta lasera primjenjuje.

U koje svrhe zubari koriste lasere?

U restaurativnoj dentalnoj medicini laseri se upotrebljavaju:

 • kod uklanjanja restauracija i karijesa,
 • prevencije karijesa,
 • dijagnostike karijesa,
 • liječenja dentinske preosjetljivosti,
 • izbjeljivanja zuba,
 • uklanjanja pigmentacija.

Postoji više područja kliničke primjene lasera u endodonciji:

 • dezinfekcija korijenskih kanala,
 • dijagnoza stanja pulpe,
 • liječenje periapikalnih lezija,
 • revizija endodontskog liječenja,
 • endodontska kirurgija.

Laseri se u parodontologiji primjenjuju u:

 • terapiji parodontnih bolesti,
 • parodontnoj kirurgiji te
 • u terapiji periimplantitisa.

Dentalni laseri koriste se kao pomoćno terapijsko sredstvo u sklopu nekirurške parodontološke terapije ili kao alternativa klasičnoj mehaničkoj instrumentaciji kontaminirane površine korijena.

U odnosu na samostalnu mehaničku instrumentaciju, dodatna primjena lasera nakon provedene inicijalne parodontološke terapije doprinosi poboljšanju kliničkih parametara, posebice kada je riječ o umjerenom i teškom obliku parodontitisa.

Laseri u oralnoj kirurgiji i protetici

Prednosti kod primjene lasera u oralnoj kirurgiji su suho i pregledno kirurško polje, smanjena mogućnost infekcije i bakterijemije, izostanak mehaničke traume tkiva, brže postoperativno cijeljenje, redukcija postoperativne boli i otekline te redukcija nastanka ožiljka i stezanja tkiva.

U oralnoj medicini terapija mekim laserom može se koristiti samostalno ili kao dio kombinirane terapije u liječenju niza dijagnoza kao što su orofacijalna bol, trigeminalna neuralgija, sindrom pekućih usta, oralni mukozitis, ponavljajuće infekcije herpes simpleks virusima, ponavljajuće aftozne ulceracije, bulozne bolesti, kserostomija, temporomandibularni poremećaji i protetski palatitis.

U protetici se laseri koriste za pretprotetske kirurške zahvate kojima se modificiraju tvrda i meka oralna tkiva, produljenje krune zuba te na prikaz granice preparacije.

Mekim laserima protiv upale i bola

Meki laseri imaju biostimulacijski učinak na tkiva djelujući protuupalno, analgetski i potičući cijeljenje.

Laserska zraka regulira upalni proces djelujući na krvožilni i limfni sustav. Mijenjaju se propusnost i veličina lumena krvnih žila te se stimulacijom rasta kolaterala pojačava obrambeni mehanizam u borbi protiv infekcije.

Analgetski učinak mekog lasera dokumentiran je kod liječenja akutne i kronične boli čija je terapija i inače složena i izazovna, kao što je npr. orofacijalna bol, trigeminalna neuralgija ili postherpetična neuralgija.

Prema nekim rezultatima iz literature, terapija mekim laserom bila je čak učinkovitija od farmakološke terapije te je dovela do povlačenja dugotrajnih bolova otpornih na konvencionalnu terapiju.

izbjeljivanje zubi

Sigurno izbjeljivanje zubi kod stomatologa

Većina nas možda i ima skladan odnos zubi i lica kada govorimo o obliku i veličini. Međutim, odlučujući estetski...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere opreza i kontraindikacije

Važno je obratiti pažnju na zaštitne mjere pacijenta i terapeuta te na kontraindikacije za primjenu ovakve vrste terapije.

 • Laser tako ne smije doći u kontakt s mrežnicom oka jer ju može oštetiti, pa je potrebno zaštititi oči pacijenta i terapeuta.
 • Postoje određene kontraindikacije za ovu vrstu terapije, kao što je primjena laserske terapije u području lokalizacije karcinoma i metastaza jer neka istraživanja ukazuju na mogućnost poticanja proliferacije ili diseminacije maligno promijenjenih stanica.
 • Također, treba izbjegavati primjenu u području štitnjače i drugih endokrinih žlijezda.
 • Terapija niskoenergetskim laserom u području trbuha kod trudnica je kontraindicirana jer nije poznat učinak lasera na plod.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button