ADIVA Plus sadržaj - 20. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Petra Vlak, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Kako prestati pušiti, ali i zadržati postojeću tjelesnu težinu

Nerijetko se prestanak pušenja odgađa u strahu od neželjenih kilograma. No u zadržavanju postojeće tjelesne težine unatoč odbacivanju ove štetne navike, mogu vam pomoći nutricionistički savjeti

prestanak pusenja debljanje zdrava prehrana vitamini minerali orasasti plodovi

Odgađate prestanak pušenja zbog zabrinutosti da ćete dobiti nekoliko neželjenih kilograma viška?

Prema istraživanjima, pušači prosječno dobiju četiri do pet kilograma tijekom prvih 12 mjeseci nakon prestanka pušenja. Kako se ne bi osjećali obeshrabreno, podsjetit ćemo vas kako je prestanak pušenja jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Recite NE bez odgađanja: 13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

Pušenje je značajan čimbenik rizika za nastanak mnogih kroničnih bolesti, među kojima su bolesti srca i krvnih žila, danas najučestaliji uzrok smrti te karcinoma, posebno karcinoma pluća, grla i usta.

Za pušače, rizik nastanka karcinoma pluća dvostruko je veći u odnosu na nepušače. Koža pušača nerijetko izgleda starije, a imunološki sustav je oslabljen.

Razlozi povećanja tjelesne težine po prestanku pušenja

Osim što je nikotin glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama, jedan je i od glavnih razloga zašto se tjelesna masa povećava nakon prestanka pušenja.

  • Nikotin ubrzava metabolizam, stoga tijelo brže sagorijeva energiju. Kada prestanete pušiti, metabolizam se usporava, pa tijelo treba 7-15% manje energije.
  • Pušenje može suprimirati apetit, stoga, kad prestanete pušiti, može doći do povećanja apetita.
  • Pušenje može uzrokovati oštećenje okusnih pupoljaka, pa vam se po prestanku pušenja može činiti da je hrana ukusnija, što može povećati ukupan unos hrane.
  • Pušenje je navika, stoga nakon prestanka možete osjetiti žudnju za visoko kaloričnim grickalicama kao zamjenama za cigaretu.

Jednostavni savjeti za prevenciju debljanja

Kako bi navedene razloge povećanja tjelesne mase sveli na minimum te održali postojeću tjelesnu težinu pokušajte se pridržavati nekoliko jednostavnih savjeta:

Promijenite prehrambene navike

Planirajte obroke unaprijed kako bi se lakše nosili sa žudnjom za manje zdravim izborima. Lakše je oduprijeti se različitim grickalicama kada znate da vas za večeru čeka pečena piletina s mnoštvom pečenog povrća.

Uvedite zdrave grickalice za međuobroke

Kako biste spriječili posezanje za cigaretama između obroka, predlažemo da umjesto odlaska u pekaru odaberete štapiće od mrkve s humusom, štapiće od svježe korabice sa svježim sirom ili jogurt sa svježim jagodama i bademima.

Isto tako, orašasti plodovi kao što su bademi, orasi, lješnjaci ili indijski oraščići te suho ili svježe voće, idealan su izbor grickalica.

Povećajte unos antioksidansa

Zanimljivo je istaknuti da pušači trebaju znatno više vitamina C u odnosu na nepušače i ta brojka iznosi oko 300 mg dnevno. Također, dugotrajno pušenje povisuje oksidativni stres u tijelu, pa je svakako potrebno povećati unos antioksidansa poput vitamina C, E i A.

Vitaminom C bogato je svježe voće i povrće, poput citrusa, brusnica te svježe paprike i korabe, dok su vitaminom E iznimno bogati orašasti plodovi; lješnjaci, orasi, bademi, ali i biljna ulja. Drugi bitan antioksidans je vitamin A, kojeg se preporučuje unositi u obliku prirodnog beta-karotena, prekursora vitamina A. Dobar izvor beta-karotena su mrkva, tamno zeleno lisnato povrće, narančasto voće (dinja, marelica), a važno je naglasiti da je njegova apsorpcija bolja uz prisutnost masnih komponenti, pa je mrkvu ili blitvu uvijek bolje konzumirati s malo maslinova ulja.

debljanje i metabolizam

Nove spoznaje: usporavanje metabolizma nije odgovorno za višak kilograma

Prevladavalo je uvjerenje da debljanje počinje od trećeg desetljeća zbog usporavanja metabolizma, a da poseban problem imaju žene u...

SAZNAJTE VIŠE

Od minerala, antioksidativna svojstva, među ostalim, pokazuje magnezij koji ulazi u sastav preko 300 enzima, a u hrani ga nalazimo u vodama bogatim magnezijem, zelenom pigmentu biljaka (primjerice zelenom lisnatom povrću) te sjemenkama i orašastim plodovima.

Unosite dovoljno tekućine

Nedovoljan unos tekućine također može utjecati na povećanje osjećaja gladi i žudnje za hranom koja obiluje dodanim šećerom, soli te zasićenim masnim kiselinama.

Isto tako, smanjite unos alkohola i bezalkoholnih osvježavajućih napitaka. Umjesto napitaka bogatih dodanim šećerom, odaberite aromatiziranu vodu sa sokom od limuna ili svježim začinskim biljem, poput mente ili bosiljka.

Više savjeta potražite u članku koji je u cijelosti objavljen na stranici Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button